Devirli ondalık sayıları rasyonel sayıya çevirme ve örnek işlemler: Devirli ondalık sayılar nasıl yazılır?
Devirli ondalık sayılar genel itibari ile öğrencilerin gözünü korkutan temel matematik konularından bir tanesidir. Devirli ondalık sayıları rasyonel sayıya çevirme işlemi göründüğünden daha kolaydır fakat atlanılmaması gereken bazı temel kuralla vardır. Bu temel kurallara uyan ve işlemi buna göre yapan öğrencilerden hata yapması kesinlikle beklenmemektedir. Peki devirli ondalık sayılar nasıl yazılır?

Matematikte kullandığımız "sayılar" kavramı aslında çok genel bir kavramdır. Sayılar, matematikte oldukça fazla parçaya bölünmüşlerdir. Örnek olarak "köklü sayılar", "rasyonel sayılar", "üslü sayılar" gibi. Devirli ondalık sayılarda sayıların alt dallarından bir tanesidir. Öğrenmesi her ne kadar zor görünse bile aslında kuralları bilindiği sürece her matematik işleminde olduğu gibi bu da kolaydır. Yazımızda devirli ondalık sayıların nasıl rasyonel sayıya dönüştürülebileceği hakkında detaylı bilgiler mevcuttur.
Devirli Ondalık Sayıları Rasyonel Sayıya Çevirme
Devirli ondalık sayıları rasyonel sayıya çevirmek sanılanın aksine oldukça kolaydır. Bu işlemi yapmak için yukarıda da bahsettiğimiz gibi belirli kurallar bütününe, yani bir formüle ihtiyacımız vardır. Formül aşağıda sizlerle paylaştık.
( virgülsüz tüm sayı – devretmeyen sayı ) ÷ virgülden sonra devreden rakam kadar 9 ve devretmeyen rakam kadar da 0)
Örneklerle açıklayalım:
Devirli Ondalık Sayı Nasıl Yazılır?
Devirli ondalık sayı, aslında ondalık şeklinde yazılan rasyonel sayıların, yalnızca ondalık kısmında yer alan rakamların tekrarlanmasıdır. Devirli ondalık sayıların üzerinde, devirli ondalık sayıyı belli etmek adına – işareti bulunmaktadır. Örnek olarak 0,8888 sayısı 0,8 şeklinde gösterilir. Yani sayı sonsuza dek uzayacağı için kısaca 0,8 yazarız.
Devreden Sayı Nasıl Bulunur?
Devreden sayının bulunması için mantığı kavramak önemlidir. Devreden sayılar öncelikle tam bölünemeyen sayılardandır. Mesela 1/3= 0,333333 çıkacaktır. Burada verilen örnekte 3 sayısı sonsuza dek tekrarlamaktadır. Bu tarz sayılara matematikte devreden ondalıklı sayı denmektedir. (Ondalıklı=virgüllü) Devreden sayıları bulmak için de virgülün sonrasına bakmalıyız. Devreden sayının ya da sayıların üzerinde – işareti bulunacaktır.
EN SON HABERLER
- 1 Çocuklara deprem nasıl anlatılmalı? İşte uzmanlardan ailelere tavsiyeler
- 2 Çevrenin minik kahramanları
- 3 Türk üniversiteleri Asya’nın en iyileri arasında
- 4 Darüşşafaka sınavı için geri sayım
- 5 Red Flag Ne Demek? Sosyal Medyada Red Flag Ne Anlama Gelir?
- 6 45 Numara Ayakkabı Kaç Cm? Klasik ve Spor Ayakkabıda 45 Numara Ayak Kaç Cm Olur?
- 7 41 Numara Ayakkabı Kaç Cm? Klasik ve Spor Ayakkabıda 41 Numara Ayak Kaç Cm Olur?
- 8 Derebeylik Olarak Bilinen Yönetim Şekli Nedir? Derebeylik Hangi Yönetim Şeklidir?
- 9 Pilates Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Doğru Yazılışı Pilates Mi Plates Mi?
- 10 Mesai Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Doğru Yazılışı Mesai Mi, Mesayi Mi?