Doktor Rütbeleri ve Unvanları - Sırasıyla En Düşük ve En Yüksek Doktor Rütbeleri Kademeleri Sıralaması
Doktor rütbeleri hiyerarşik düzen içinde belirlenmektedir. Doktor rütbeleri ve Doktor unvanları sıralaması nelerdir? En düşük ve en yüksek doktor rütbesi nedir gibi sorular bu bağlamda çok fazla merak edilmektedir. İşte, Doktor Rütbeleri Ve Ünvanları İle Kademeleri Sıralaması - En Düşük Ve En Yüksek Doktor Rütbeleri Ve Ünvanları Nelerdir, Hangisidir? Sorularının cevapları...

İnsanlar mutlaka hayatının bir bölümünde hastaneye gider veya gitmek zorunda kalır. Bizle tanı koyan, tedavi yapan veya ameliyatlarımıza giren doktorların belli ve çeşitli unvanları vardır. Bu unvanlar genellikle kaşelerinde yazar. Fakat bunların ne anlama geldiğini tam olarak bilemeyebiliriz. Örnek olarak operatörlerin asıl görevi ameliyata girmektedir. Unvan kademelerinde ilki ise pratisyen hekimdir. Kişinin bu unvanı alması için 7 senelik Tıp fakültesinden mezun olması ve TUS sınavını kazanması gerekmektedir.
Doktor Rütbeleri Nelerdir?
Doktor derece kademe tablosu içinde 7 doktor kademesi yer almaktadır. Doktorun rütbesinin yükselmesi ile birlikte tanımı değişir. Aynı zamanda her rütbenin maaşı farklıdır. Rütbenin artması ile birlikte maaş artar.
Doktor rütbeleri içinde en düşük pratisyen hekim, en yüksek ise ordinaryüstür. Doktor kademe sıralaması şu şekilde
1- Pratisyen Doktor
2- Uzman Doktor
3- Operatör Doktor
4- Yardımcı doçent
5- Doçent
6- Profesör
7- Ordinaryüs
Pratisyen doktor, görevi itibari ile hastaları muayene eder. Reçete ve rapor yazabilir. Çalışma alanları arasında özel hastaneler, sağlık ocakları ve kurum hekimlikleri yer almaktadır.
Uzman doktor, hasta hikayesini dinler ve gerekli testleri talep eder. Test sonucuna göre ise uygun tedavi yöntemini belirler.
Doktor Unvanları Tanımları
- Operatör doktorun görevi ise ameliyata girmektir.
- Yardımcı doçent, akademik çalışmalar ve tıp alanında araştırmalar yapar
- Doçent bilimsel makaleleri takip ederek üniversite idari işleri ile ilgilenir.
- Profesör, uzmanlık alanına uygun olarak çalışmalar düzenleyerek öğrencileri ile çalışmalar yapar.
- Ordinaryüs olmak için 5 sene profesörlük yapma şartı ve bilimsel çalışmalara imza atmak gerekmektedir. Örnek olarak yeni tedavi yöntemi veya aşı bulma şartı vardır.
Devlet Hastanelerinde 2. Basamak sağlık hizmetleri yürütülmektedir. Bu nedenle eğitim ve araştırma için çalışmalar yapılmaz. Asistan eğitimi verilmez ve herhangi bir uzmanlık için uzman hekim yetiştirilmez. Devlet hastanelerinde; pratisyen hekim, uzman hekim, diş hekimi ve uzman diş hekimi görev alır.
Doktor olmak için ilk olarak YKS'ye girerek Tıp fakültesi kazanmak gerekmektedir. Tıp eğitimi sonrasında kişi doktorluk alanına giriş yaptıktan sonra kademe atlayabilir. Doktor rütbeleri başlığı altında bu kademeleri ve kademelerin görevlerini öğrenebilirsiniz.
EN SON HABERLER
- 1 Bakan Yusuf Tekin 'Genç Canlarımızla Muharrem Ayı Lokma Sofrası'nda' buluştu
- 2 MEB'den öğretmenler için yapay zeka destekli eğitim rehberi
- 3 TÜGVA’nın ‘Yaz Okulu’ başladı
- 4 MEB'den yeni uygulama! YKS ve LGS adayları için 30 binden fazla "Tercih Danışmanlığı Birimi" oluşturdu
- 5 Dijital dünyada çocuklarınızı yalnız bırakmayın! İşte 10 maddede alabileceğiniz önlemler
- 6 Ağrı’dan İstanbul’a teknoloji yolculuğu
- 7 e-YDS’de 3 bin 952 aday yarışacak
- 8 81 ilde Bilim Kafe etkinlikleri düzenlendi
- 9 Kalem Pil ve İnce Pil Farkı Nedir? Kalem ve İnce Pil Aynı Mı, Farklı Mı?
- 10 Hedef 1 milyon uluslararası öğrenci