Düdüklü Tencereyi Kim İcat Etti? Düdüklü Tencere İlk Nerede, Ne Zaman ve Nasıl İcat Edildi?
Düdüklü tencere bugün mutfakların vazgeçilmez bir eşyası. Peki düdüklü tencereyi kim icat etti biliyor musunuz? Yemekleri daha hızlı pişirmemize yardımcı olan düdüklü tencere kaç yılında bulunmuştur? Günlük hayatımızda mutfaklarımızın vazgeçilmezi olan düdüklü tencere nasıl icat edildi, Fransa’da icat edilen düdüklü tencere Türkiye’ye ne zaman geldi biliyor musunuz? Düdüklü tencerenin bulunması ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar yazımızda!

Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız birçok eşyanın kim tarafından icat edildiğini bilmiyoruz. Düdüklü tencerede bunlardan biri. Düdüklü tencereyi kim icat etti, düdüklü tencere nasıl icat edildi biliyor musunuz? Fransa'da icat edilen düdüklü tencere Türkiye'ye ne zaman geldi? Mutfakta yemek yaparken sıklıkla kullandığımız en büyük yardımcılarımızdan olan düdüklü tencere kaç yılında bulunmuştur? Bu sorular ve çok daha fazlasının yanıtı yazımızın devamında!
Düdüklü Tencere Hangi Yemeklerde Kullanılır?
Fasulye, nohut, mercimek, ezogelin çorbası, et sote, et kavurma, taze fasulye, barbunya gibi birçok farklı yemek düdüklü tencerede pişirilebilir. Eğer zamanınız kısıtlıysa ve bakliyatlarınızı önceden ıslatmadıysanız ya da aniden misafiriniz geldiyse düdüklü tencerede yemek yaparak zamandan kazanabilirsiniz.
Düdüklü Tencereyi Kim İcat Etti? Düdüklü Tencere Kaç Yılında, Kim Tarafından ve Nasıl Bulundu?
Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız, mutfaklarımızın vazgeçilmezi olan düdüklü tencere kim tarafından icat edildi biliyor musunuz? Düdüklü tencere 1681 yılında Fransız fizikçi Denis Papin tarafından icat edilmiştir. Yaklaşık 300 yıl önce Fransız fizikçi Denis Papin ağır bir demir tencere kullanarak bir deney yaptı. Demir tencerenin üzerine bir kapak koydu ve yüksek ısıda kaynattı. Yemek pişirilen tencerenin kapağını sıkıca kapatmıştı. Buhar basıncıyla kapağın fırlamasını önlemek için de üstüne bir ağırlık koymuştu ama bu kapak tencere patlama noktasına geldiğinde fırlayıp buharı havaya bırakacak ağırlıktaydı. Sonuç olarak yemekler normal tencerelere göre çok daha hızlı pişerken, bu buluşta Papin'in tenceresi olarak adlandırıldı. Modern anlamdaki düdüklü tencerenin Türkiye'ye ne zaman geldiği ve mutfaklardaki yerini aldığı net olmasa da Muğla ve çevresinde yürütülen arkeolojik kazılarda Anadolu'da Roma Dönemi'nden itibaren çift hazneli ve buhar basınçlı düdüklü kapların yemek pişirmede kullanıldığı belgelendi. Aslında modern anlamda düdüklü tencereyi Papin bulmadan çok daha uzun zaman önce Anadolu'da yaşayan insanlar keşfetmişti.
EN SON HABERLER
- 1 Balıkesir Üniversitesi'nde gerçekleştirilen “İlkler” üniversitenin geleceğini şekillendiriyor
- 2 1 Kw Kaç Beygir Gücüne Eşit? 1 Kw Kaç HP (Beygir Gücü) Eder, Nasıl Hesaplanır?
- 3 ÖSYM, YKS kılavuzunda engelli adaylara ilişkin sağlık şartlarını güncelledi
- 4 Menemen Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Doğru Yazılışı Menemen Mi, Melemen Mi?
- 5 SABAH Açıklıyor... Yeni müfredatın lise eğitimi: Esnek model az ders yükü
- 6 Ustalar çırak bulamıyor
- 7 Güçlü aile, güçlü toplum için akademiyle işbirliği
- 8 Balıklar Yüzmekten Yorulur Mu? Akvaryum Balıkları Yüzmeyi Bırakır Mı?
- 9 Balıklar Uyur Mu? Akvaryum ve Japon Balıkları Kaç Saat Uyur?
- 10 ‘5 tane daha’ tekniğiyle netleri artırın