Esansiyel Ne Demek? Biyoloji, Kimya ve Tıp Dilinde Esansiyel Ne Anlama Gelir, Nerelerde Kullanılır?
Günümüzde birçok bilim, meslek ve daha birçok farklı grupsal oluşumların kendilerine göre terimleri ve bu terimlerin anlamları bulunmaktadır. Çoğu zaman duyulduğunda insanlarda merak uyandıran bu terimler bireyleri öğrenmek için araştırmaya itmektedir. “Esansiyel ne demek?” sorusu da bu meraktan doğmaktadır. Tıp, biyoloji ve kimya gibi bilim dallarında da kullanılan esansiyel, klasik olarak Latince kökenli bir temele sahiptir. Peki tıp, kimya ve biyoloji gibi alanlarda kullanılan esansiyel ne demek? Tıp, biyoloji ve Kimyada kullanılan esansiyel ne anlama gelir? İşte detaylar…

Dilimize Latinceden geçmiş olan esansiyel sözcüğünün kökeni "esans" kökünden gelmektedir. Orijinal dilinde ise "essential" şeklinde kullanılmaktadır. Gün içinde dikkat edildiğinde birçok kimyevi ve diğer tip ürünlerde görebileceğimiz esans kelimesi internet üzerinde merak edilip araştırılan konulardan biri olmuştur. Yazımızda bizler de esansiyel kelimesinin kökeni nedir, esansiyel ne demek, tıp, biyoloji ve kimyada esansiyel ne anlama gelir gibi sorular üzerinden ayrıntılı cevaplar vererek sizleri bilgilendirmeyi amaçladık.
Esansiyel Ne Demek?
Kökeni Latince olan esansiyel kelimesinin anlamı "temel"dir. Ancak yine eş anlamlı ve benzer birçok anlamı da bulunmaktadır. Ana, çekirdek, öz, başlıca, menşe, kaynak gibi anlamları da bulunan esansiyel tıp, kimya ve biyoloji gibi alanlarda sık kullanılan terimlerden biridir. Sözlüğümüzde baktığımızda TDK'ya göre iki farklı anlamı bulunmaktadır. Bunlar:
- Bir yapının temeli, özü.
- Herhangi bir nedene bağlı olmaksızın, kendiliğinden gerçekleşen, bizatihi.
Tıpta esansiyel anlam olarak bilinmeyen olarak kullanılmaktadır. Yani gerçek anlamından uzak ve farklıdır. Sebebi bilinmeyen hastalıklar için bu sözcük kullanılmaktadır. Örneğin esansiyel migren, nedeni saptanamamış migren anlamına gelir.
Esansiyel Yağ Nedir?
Esansiyel yağlar kokulu bitkilerden damıtma veya soğutma yoluyla elde edilen uçucu özellikteki uçucu maddelerdir. Uçucu denmesinin sebebi de oda sıcaklığında sıvı olan bu yağlar açıkta bırakıldığında tamamen uçmaktadırlar. Esansiyel yağlar bitkilerin yüzeyinde ya da yüzey altındaki oluşumlar tarafından sentezlenir ve depolanır. Bitkilerin çiçek, yaprak, kök, tohum, kabuk, reçine gibi birçok bölgesinde bulunabilir ve buralardan elde edilir.
EN SON HABERLER
- 1 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel alımı için tercihler başladı
- 2 Çocuklara deprem nasıl anlatılmalı? İşte uzmanlardan ailelere tavsiyeler
- 3 Çevrenin minik kahramanları
- 4 Türk üniversiteleri Asya’nın en iyileri arasında
- 5 Darüşşafaka sınavı için geri sayım
- 6 Red Flag Ne Demek? Sosyal Medyada Red Flag Ne Anlama Gelir?
- 7 45 Numara Ayakkabı Kaç Cm? Klasik ve Spor Ayakkabıda 45 Numara Ayak Kaç Cm Olur?
- 8 41 Numara Ayakkabı Kaç Cm? Klasik ve Spor Ayakkabıda 41 Numara Ayak Kaç Cm Olur?
- 9 Derebeylik Olarak Bilinen Yönetim Şekli Nedir? Derebeylik Hangi Yönetim Şeklidir?
- 10 Pilates Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Doğru Yazılışı Pilates Mi Plates Mi?