Fiilde Çatı Konu Anlatımı - Öznesine Ve Nesnesine Göre Eylem - Fiil Çatısı Örnek Soruları
Fiilde çatı, Türkçe dersinde fiil konularına baktığımız zaman can sıkıcı konu başlıklarından biri olarak ifade edilir. Bunun ana nedeni öğrencilerin öğrenme zorluğu yaşamasıdır. Fiilde çatı konusu, sınavlarda öğrencilerin çok fazla karşısına çıkar. Fiilde çatı konu anlatımı- Öznesine ve Nesine göre eylem- Fiil çatısı örnek soruları nelerdir? Detaylarda konu ile ilişkin bilgileri bulabilirsiniz. Verilen örnekler konuyu anlama noktasında sizlere çok fazla yardımcı olur.

Fiil çatısı; özne, nesne, yüklem arasında ilişkileri anlatan Türkçe dil bilgisi konu başlıkları arasında yer almaktadır. Öğrenciler için zorlayıcı bir konu olması gerekçesi ile çok fazla soru çözümü ile süreç pekiştirilebilir. Fakat konu içinde ayrıntıları tutarak, küçük noktalar üzerinden detayları kavramak söz konusu olacaktır. Fiil çatı 8 sınıf öğrencileri için önemli bir konu konumunda yer almaktadır.
Fiilde çatı nedir?
Fiilde çatı 8 sınıf öğrencileri tarafından bilinmesi gereken önemli konu başlıklarından biridir. Yüklem, nesne ve özne arasındaki ilişkileri konu alır. İki ana başlık altında incelenmektedir. Özne- yüklem ilişkisine göre işteş fiil, etken fiil, edilgen fiil ve dönüşlü fiil olarak 4 başlık altında incelenir. Nesne yüklem ilişkisine göre ise; geçişiz fiil, oldurgan fiil, geçişli fiil ve ettiren fiil olarak 4 başlıkta incelenmektedir.
Fiil çatı konusu, çok fazla detay barındırması nedeniyle öğrenciler tarafından zorlanılan bir konudur. Mantığın iyi bir şekilde kavranması sonrasında soruların çözümü çok daha basit olacaktır. Aynı zamanda derslerin dinlenmesi ardından bol bol soru çözümü yaparak pekiştirme yapılmalıdır.
Fiilde Çatı Konu Anlatımı
Fiil çatısı konu anlatımı noktasında özne yüklem ilişkilerine göre fiiller için etken fiil üzerinden örnekler verebiliriz. Etken fiilde işi yapan gerçek bir öznenin bulunması söz konusudur. Örnek olarak; Annem her gün ev işi yapıyor cümlesinde ev işi yapan kişi bulunur. İşi yapan gerçek bir öznedir.
Edilgen fiil ise; fiilde işi yapan gerçek özne olmayan fiiller örnek olarak verilir. Oyuncu 2. Kartını gördü ve oyundan atıldı cümlesinde atma işini kişini yaptığı ifade edilmez.
Fiiller için konu anlatımını iyice kavrayarak, karşınıza çıkan soruları çözmeniz söz konusu olacaktır. Daha çok lise giriş sınavlarında fiil çatıları ile alakalı sorular karşınıza çıkar. Soruların çözümü için bazı detayları iyice kavramak gerekmektedir. Ancak bu şekilde süreçler net bir şekilde anlaşılabilir.
EN SON HABERLER
- 1 Dijital dünyada çocuklarınızı yalnız bırakmayın! İşte 10 maddede alabileceğiniz önlemler
- 2 Ağrı’dan İstanbul’a teknoloji yolculuğu
- 3 e-YDS’de 3 bin 952 aday yarışacak
- 4 81 ilde Bilim Kafe etkinlikleri düzenlendi
- 5 Kalem Pil ve İnce Pil Farkı Nedir? Kalem ve İnce Pil Aynı Mı, Farklı Mı?
- 6 Hedef 1 milyon uluslararası öğrenci
- 7 Akademisyenler halkla buluşuyor
- 8 Evliya Çelebi’nin Seyahatname’si resme döküldü
- 9 KPSS başvuruları başladı
- 10 Turşu Çeşitleri - Turşuluk Sebzeler Nelerdir, Hangi Sebzelerden Yapılır?