Gökkuşağı Renkleri Nelerdir? Gökkuşağı Renklerinin Sıralaması
Yağmur sonrası açan güneşle ortaya adeta görsel bir şölen çıkar. Bu görsel şölenin adı da Gökkuşağıdır. Gökkuşağı 7’den 70’e her insan için çok güzeldir. Gökkuşağı rengarenktir ve bu yüzden çok dikkat çeker. Özellikle çocuklar için gökkuşakları ilgi çekicidir. Gökkuşağı genellikle yarım çember olarak gözlemlenmektedir. Yüksek bir dağa çıkılıp gökkuşağına bakılırsa gökkuşağının tam çember olduğu gözlemlenebilir. Peki gökkuşağı renkleri nelerdir? Gökkuşağı renkleri sıralaması nasıldır? İşte gökkuşağı ile ilgili tüm ayrıntılar...

Her yağmur sonrasında insanlar gökyüzünde heyecanla gökkuşağını beklerler. Gökkuşağı renk renk olduğu için çocuklara oldukça garip gelmektedir. Peki gökkuşağı nasıl oluşur? Gökkuşağında hangi renkler bulunur? Gökkuşağı ile alakalı tüm detaylar bu yazıda...
Gökkuşağı Renkleri
Gökkuşağı Renklerinin Sıralaması
Gökkuşaklarının renk dizilimleri de çok ilgi çeken konulardan birisidir. Genellikle çocuklar tarafından merak edilen bir konu olsa da yetişkinler de gökkuşağı renk dizilimi konusunda meraklılardır. Birincil gökkuşağı dıştan içe doğru renk dizilimi şu şekildedir:
- Kırmızı
- Turuncu
- Sarı
- Yeşil
- Mavi
- Lacivert
- Mor
Sık görülmese de var olan ikincil gökkuşağı dıştan içe doğru renk sıralaması ise şu şekildedir:
- Mor
- Lacivert
- Mavi
- Yeşil
- Sarı
- Turuncu
- Kırmızı
Gökkuşağında Kaç Renk Var?
Yağmur damlaları, güneş ışıkları içinden geçerken plazma görevi yaptıkları için güneş ışıkları, damlalar arasından geçerken kırılır. Bunun sonucunda da gökkuşağı renkleri ortaya çıkar. Gökkuşağı oluşabilmesi için yağmur sonrasında güneşin ufuktan açısının 52 derece üstünde olması gerekir. Aksi takdirde gökkuşağı görülmez. Gökkuşağı rengarenk görünse de bazı insanlar renkleri ayırt edemeyebilirler. Halk arasında gökkuşağının kaç renk olduğu gibi konuşmalar olmaktadır. Aynı zamanda bazı test sorularında da gökkuşağında kaç renk olduğu görülmektedir. Gökkuşağında toplam 7 renk vardır. Bu renkler; kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mordur. Birincil gökkuşağında renklerin sıralaması da bu şekildedir. Ancak nadir görülen ikincil gökkuşağında renklerin sıralaması tam tersi şeklindedir. Küçük gökkuşaklarında ise sadece kırmızı ve yeşil bulunmaktadır. Birincil kırmızı gök kuşağı kırmızı ve yeşil dizilimine; ikincil küçük gökkuşağı ise yeşil ve kırmızı renk dizilimine sahiptir.
Gökkuşağı Nasıl Oluşur?
Gökkuşağının nasıl oluştuğu çocukların da yetişkinlerin de ilgisini çekmektedir. Gökkuşağı yağmurdan sonra ortaya çıkmaktadır. Bunun sebebi de yağmur yağmasının ardından yağmur damlalarına güneşin kırılması sonucunda renkli bir hal almasıdır. Dağılma ve yansıma olması sebebi ile belirgin bir şekilde bu renkler gökkuşağı olarak görülür. Gökkuşaklarının üç çeşidi vardır. Bunlar; Birincil Gökkuşağı, İkincil Gökkuşağı ve Küçük Gökkuşaklarıdır. İkincil gökkuşağı birincil gökkuşağının renk diziliminin tam tersine sahiptir ve daha soluktur. Küçük gökkuşaklarında ise sadece kırmızı ve yeşil renkleri vardır. Küçük gökkuşaklarının da birincil ve ikincili vardır. Onlarda da renk dizilimi tersinedir.
Gökkuşağında Hangi Renkler Var?
Yağmur sonrası yansıyan güneş ışıkları kırılarak gökkuşağı adı verilen mükemmel bir şeyin oluşmasını sağlar. İnsanlar çocukluklarından itibaren gökkuşaklarını çok severler. Hatta ne zaman gökkuşağı ortaya çıksa insanlar durup gökkuşağını izlerler. Gökkuşağı meteorolojik bir olay olsa da eski zamanlarda mitolojik bir unsurdu. Gökkuşağında bulunan yedi renk sırasıyla dışarıdan içeriye doğru şu şekildedir:
- Kırmızı
- Turuncu
- Sarı
- Yeşil
- Mavi
- Lacivert
- Mor
Çifte Gökkuşağı Ne Anlama Gelir?
Gökkuşağı genelde sadece bir tane görülür. Fakat bazı durumlarda çifte gökkuşağına da rastlanılmaktadır. Çifte gökkuşağı yani ikincil gökkuşağı farklı yağmur damlalarından kaynaklı olarak ikinci bir yansımadan oluşmaktadır. İkincil gökkuşağında renklerin dizilimi birinci gökkuşağının tam tersidir. Aynı zamanda bu çifte gökkuşağında ikincisi daha geniş alana yayılır ve daha sönük olur. Çifte gökkuşağının herhangi bir anlamı bulunmamaktadır. Az rastlanan meteorolojik bir olaydır.
EN SON HABERLER
- 1 Sınava 1 ay kaldı... Ders ders LGS taktikleri
- 2 Geleceğin iklim elçileri
- 3 ALES başvuruları başladı
- 4 Kaşık Çatal Hangi Elle Tutulur? Sofra Adabına Göre Yemek Yerken Çatal ve Kaşık Hangi Elle Kullanılır?
- 5 Bıçak Hangi Elle Tutulur? Sofra Adabına Göre Yemek Yerken Bıçak Hangi Elle Kullanılır?
- 6 Yemek Bittikten Sonra Çatal Bıçak Nasıl Konulur? Sofra Adabına Göre Yemekten Sonra Çatal Bıçak Nasıl Bırakılır?
- 7 Peygamberler Şehri Olarak Bilinen İlimiz Hangisidir? Peygamberler Şehri Neresidir?
- 8 Mantı Çeşitleri ve İsimleri - Uluslararası Mantı Çeşitleri Nelerdir?
- 9 Sere Serpe Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Sereserpe Ayrı Mı Bitişik Mi Yazılır?
- 10 Efsanevi Kuşların İsimleri - Mitolojik Kuşların İsimleri Nelerdir?