Hiyeroglif nedir, hangi uygarlığa aittir? Hiyeroglif yazısı ne zaman ortaya çıktı?
Bilinen ilk hiyeroglif yazısı Milattan Önce 3200’lü yıllarda Eski Mısır’da ortaya çıkmıştır. Sümerlerin çivi yazısının ardından en eski ikinci yazı sistemi Mısır yazısıdır. Hiyeroglifler “kutsal yazı, kutsal oyma” anlamlarını ifade etmektedir. Anıtlar ve taşlar üzerine oyularak yazılan hiyeroglifler, resimlerle yazılan bir yazı çeşidiydi. Hiyeroglif nedir ve hangi uygarlığa aittir gibi merak edilen soruları yanıtladık.

Grekçe'den diğer dillere geçen hiyeroglif terimi "kutsal yazıt" anlamına gelmektedir. Antik çağa ait bir yazı sistemi olan Hiyerogliflerin birçok türü vardır. Bilinen ilk hiyeroglif yazısı milattan önce 3200'lü yıllarda Eski Mısır'da ortaya çıkmıştır. Sümerlerin çivi yazısının ardından en eski ikinci yazı sistemi Mısır yazısıdır. Üç bin yıldan fazla süredir Mısır'da kullanılan hiyeroglif alfabesi, Eski Mısır uygarlığı haricinde de kullanılmıştır. Hiyeroglif alfabesinin farklı çeşitlerine Girit, Güney Amerika ve Anadolu'da rastlanmaktadır. 700'den fazla sembolden oluşan hiyeroglifler bir nesneyi veya bir sesi temsil etmekteydi. "Tanrı'nın sözleri" olarak adlandırılan hiyeroglifler, Fenike alfabesine de ilham kaynağı olmuştur. Peki; hiyeroglif nedir? Hiyeroglif yazısını kim bulmuştur? İşte, Mısır hiyeroglifleri ve anlamları…
HİYEROGLİF NEDİR?
Grekçe'den diğer dillere geçen hiyeroglif terimi "kutsal yazıt" anlamına gelmektedir. Antik çağa ait bir yazı sistemi olan Hiyerogliflerin birçok türü vardır. En bilinen hiyeroglif türü Mısır hiyeroglifleridir. Mezopotamya'da kullanılan hiyeroglifler örnekleri; Urartu ve Luvi hiyeroglifleridir. Rönesans'ta Yeni Platonculuk akımının simgesi haline gelen hiyeroglifler resim ve şemalardan oluşur.
HİYEROGLİF YAZISI NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?
Bilinen ilk hiyeroglif yazısı milattan önce 3200'li yıllarda Eski Mısır'da ortaya çıkmıştır. Sümerlerin çivi yazısının ardından en eski ikinci yazı sistemi Mısır yazısıdır. Üç bin yıldan fazla süredir Mısır'da kullanılan hiyeroglif alfabesi, Eski Mısır uygarlığı haricinde de kullanılmıştır. Hiyeroglif alfabesinin farklı çeşitlerine Girit, Güney Amerika ve Anadolu'da rastlanmaktadır. Tarihin bilinen ilk alfabesi Fenike alfabesi hiyerogliflerden esinlenerek türetilmiştir. Birçok farklı bölgede rastlanan hiyeroglif alfabesi çeşitlerinin her biri kendisine özgü özelliklere sahiptir. Hiyeroglif yazısını kim bulmuştur? sorusuna cevap olarak da Mısır verilebilir. Mısır'da bulunan ilk yazı Hiyerogliflerdir. Çivi yazısıyla benzerlikleri ve farklılıkları bulunan hiyeroglif yazısı Eski Mısır'da ortaya çıkmıştır.
MISIR HİYEROGLİFLERİ VE ANLAMLARI
Mısır Hiyeroglifleri "kutsal yazı, kutsal oyma" anlamlarını ifade etmektedir. Anıtlar ve taşlar üzerine oyularak yazılan hiyeroglifler, resimlerle yazılan bir yazı çeşidiydi. Yukarıdan aşağıya ya da sağdan sola şeklinde yazılan hiyeroglifler, yazılırken çok vakit aldığı için sadeleştirilmiştir. 700'den fazla sembolden oluşan hiyeroglifler bir nesneyi veya bir sesi temsil etmekteydi. "Tanrı'nın sözleri" olarak adlandırılan hiyeroglifler, Fenike alfabesine de ilham kaynağı olmuştur.
Kutsal olarak kabul edilen hiyerogliflerdeki semboller bir kelimeyi ya da bir cümleyi ifade edebilmekteydi. Hiyerogliflerin öğrenilmesi zor olduğu için Mısır'da okuma yazma oranı da oldukça düşüktü. Tanrı Toth yazının mucidi olarak kabul görmekteydi ve yazıca uzmanlaşanlar ise Tanrı Toth'un katipleri olarak kabul görürdü. Yazılar yukarıdan aşağıya veya sağdan sola olacak şekilde yazılırdı. Yazılan yazıyı anlamak için sembollerin bakış yönü dikkate alınırdı ve metin o yöne doğru okunurdu. 700'den fazla sembolden oluşan hiyeroglif alfabesinde; Akhet, Amenta, Ankh, Atef, Ba ve Kanopik Kavanozlar adlı semboller yer almaktadır. Farklı anlamlar taşıyan bu sembollerden Ankh sonsuz yaşamı temsil etmektedir. Amenta sembolü ölüler dünyasını, Ba ise insanın kişiliğini temsil ediyordu. Ka sembolü ruh ve canı temsil ederken Hedjet ise Güney Mısır'ı işaret etmekteydi. Shen sembolü, sonu ve başlangıcı belli olmayan sonsuzluğu ifade etmekteydi.
EN SON HABERLER
- 1 1 Kw Kaç Beygir Gücüne Eşit? 1 Kw Kaç HP (Beygir Gücü) Eder, Nasıl Hesaplanır?
- 2 ÖSYM, YKS kılavuzunda engelli adaylara ilişkin sağlık şartlarını güncelledi
- 3 Menemen Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Doğru Yazılışı Menemen Mi, Melemen Mi?
- 4 SABAH Açıklıyor... Yeni müfredatın lise eğitimi: Esnek model az ders yükü
- 5 Ustalar çırak bulamıyor
- 6 Güçlü aile, güçlü toplum için akademiyle işbirliği
- 7 Balıklar Yüzmekten Yorulur Mu? Akvaryum Balıkları Yüzmeyi Bırakır Mı?
- 8 Balıklar Uyur Mu? Akvaryum ve Japon Balıkları Kaç Saat Uyur?
- 9 ‘5 tane daha’ tekniğiyle netleri artırın
- 10 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel alımı için tercihler başladı