Jeotermal Enerji Nedir, Nerelerde Kullanılır? Jeotermal Enerji Nasıl Elde Edilir?
Jeo kelimesi etimolojik olarak “yerküre, toprak parçası” anlamlarında kullanılan bir ön ektir. Yani jeotermal enerji dediğimizde sıcak kaplıca sularının enerjisi şeklinde bir çeviri yapabiliriz. Yeryüzü kaynakları öylesine muazzamdır ki her biri ayrı ayrı incelendiğinde evrenin enerjisinin ne kadar büyüleyici olduğunu idrak ederiz. Jeotermal enerjinin insan hayatına nasıl bir etkisi olduğunu bu yazımızda anlatmaya çalışacağız.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitliliği insanın yaşamını kolaylaştırmaktadır. Bu kaynaklardan olan jeotermal enerji ise uzun yıllardır kullandığımız kaynaklardan birisidir. Jeotermal enerjinin elde edilmesinde ayrıştırıcılar (separatör) kullanılır. Yeryüzünün derinliklerinden gelen bu gücü insanoğlu yıllardır kullanmaktadır. Gelin bu enerji türünün detaylarını birlikte inceleyelim.
Jeotermal enerji nedir?
Jeotermal (jeo-yerküre, termal-ısı anlamına gelir) yerkabuğunun derin katmanlarında birikmiş ısıya verilen addır. Jeotermal akışkan ise içerisinde birçok farklı element ve diğer maddeleri içeren sıcak su, buhar ve gazlardır. Jeotermal enerji bu akışkanların sahip olduğu ısının yarattığı enerjinin adıdır. Bu enerji, diğer farklı enerji çeşitlerine çevrilerek ya da direkt ısı enerjisinden faydalanılarak yenilenebilir enerji kaynağı oluşturmaktadır.
Jeotermal enerji nerelerde kullanılır?
Jeotermal enerji, günümüzde elektrik üretimi ve ısıl uygulamaların gerektirdiği endüstriyel işlemlerde kullanılır.
Jeotermal enerji nasıl elde edilir?
Jeotermal enerji genellikle yer içinden yeryüzüne kadar ulaşan çatlak ve kırıkların oluşturduğu zayıf alanları kullanarak yüzeylenen sulardan ya da özel olarak açılan sondaj kuyularından elde edilmektedir.
Jeotermal enerji kullanım alanları nelerdir?
Jeotermal enerji, teknolojinin günümüzdeki kadar gelişmediği dönemlerde bile ısınma ve tedavi amacı ile kullanılmıştır. Ancak endüstrinin gelişmesi ile birlikte jeotermal enerjiden elektrik enerjisi üretimi ilk olarak 1904 yılında İtalya'da başlamıştır. Bunun yanı sıra jeotermal enerjinin bölgesel olarak merkezi ısıtma sistemleri için kullanımı da yaygınlaşmıştır. Günümüzde İzlanda ısıtmada %90'a yakın oranda jeotermal enerjiyi kullanmaktadır. Elektrik enerjisi dışında yeni kullanım alanları da bulunmaktadır.
Yeni kullanım alanları arasında, Konservecilik, çiftlik ürünlerinin çabuk kurutulması, Şeker endüstrisi, tuz endüstrisi, distilasyonla temiz su elde edilmesi, çimento kurutmacılığı, organik maddeleri kurutma (Deniz yosunu, çimen, sebze) yün yıkama ve kurutma, balık kurutma(stok balık),yer ve sera ısıtmacılığı, soğutma (Alt Sıcaklık Limiti) Sera, ahır ve kümes ısıtmacılığı, mantar yetiştirme, balneolojik hamamlar, toprak ısıtma, yüzme havuzları, fermantasyonlar, damıtma, balık çiftlikleri bulunmaktadır.
Jeotermal enerji çeşitleri nelerdir?
- Genç volkanik sokulumlarla bağlantılı hidrotermal konveksiyon sistemler.
- Çatlak(Fay) kontrollü sistemler.
- İletkenliği düşük katmanların altında gizlenen radyojenik ısı kaynakları.
- Yer basınçlı(Geopressured) jeotermal rezevuarlar.
- Derin bölgesel akiferler
Gibi çeşitleri vardır.
EN SON HABERLER
- 1 Minikler için yaz tatilinde okullar açık
- 2 Ekran süresini kısaltın hayata daha fazla bağlanın
- 3 Bakan Yusuf Tekin 'Genç Canlarımızla Muharrem Ayı Lokma Sofrası'nda' buluştu
- 4 MEB'den öğretmenler için yapay zeka destekli eğitim rehberi
- 5 TÜGVA’nın ‘Yaz Okulu’ başladı
- 6 MEB'den yeni uygulama! YKS ve LGS adayları için 30 binden fazla "Tercih Danışmanlığı Birimi" oluşturdu
- 7 Dijital dünyada çocuklarınızı yalnız bırakmayın! İşte 10 maddede alabileceğiniz önlemler
- 8 Ağrı’dan İstanbul’a teknoloji yolculuğu
- 9 e-YDS’de 3 bin 952 aday yarışacak
- 10 81 ilde Bilim Kafe etkinlikleri düzenlendi