Kaç Çeşit Dinozor Türü Var? Karada ve Suda Yaşayan Dinozor Türleri ve İsimleri
Dünya tarihinde yaşamış en karmaşık ve etkileyici canlılardan biri dinozorlardır. Mezozoik Dönem boyunca karada ve suda farklı türleriyle varlık gösteren bu canlıların büyük çoğunluğu yırtıcı ya da otobur olarak çeşitli yaşam alanlarında evrimleşip uzun süre yeryüzünde kalmayı başarmıştır. Fosil bulguları sayesinde bugün kaç çeşit dinozor türü var sorusuna yanıt aranmakta, karada ve suda yaşayan dinozor türleri ve isimleri hala merak edilmektedir.

Dinozorlar yaklaşık 230 milyon yıl önce Mezozoik Çağ'da yaşamış olan, sürüngen sınıfına ait son derece ilginç ve devasa canlılardır. Bu canlıların en dikkat çekici özellikleri arasında dev boyutları, güçlü kemik yapıları ve evrimsel olarak kuşlarla bağlantılı anatomik yapıları bulunur. Ayrıca uçan türlerinin olduğu da bilinen bu hayvanlarla ilgili kaç çeşit dinozor türü var sorusu ile karada ve suda yaşayan dinozor türleri ve isimleri nelerdir soruları halen sorulmaktadır.
Dinozor Türleri
Milyonlarca yıl önce dünyada yaşam sürmüş olan ve fosil kayıtları sayesinde bilim dünyasını halen meşgul eden dinozorlar yaklaşık 230 milyon yıl önce Triyas Dönemi'nde ortaya çıkmış, 65 milyon yıl önce Kretase Dönemi sonunda kitlesel yok oluşla birlikte yeryüzünden silinmişlerdir. Uçan türlerinin yanı sıra karada ve suda yaşayan pek çok alt türüyle de bilim insanlarının ilgi odağı olmayı sürdüren dinozorların ayırt edici özellikleri arasında dik duruş, kuş benzeri iskelet yapısı, hızlı metabolizma ve bazı türlerde kuyruk ya da diken gibi savunma araçları yer alır.
Bu etkileyici dev canlılarla ilgili yapılan araştırmalar halen devam etmekte ve kaç çeşit dinozor türü var sorusuna günümüzde de yanıt aramaktadır. Günümüzde paleontologlar tarafından yaklaşık 700'den fazla tür tanımlanmıştır, ancak bu sayının çok daha fazla olduğu düşünülmektedir. Dinozorlar genel olarak iki ana gruba ayrılır; kertenkele kalçalılar adı verilen Saurischia ve kuş kalçalılar ismini alan Ornithischia.
Tyrannosaurus Rex (T-Rex)
Tyrannosaurus Rex, Saurischia grubuna ait yırtıcı bir dinozor türüdür. Yaklaşık on iki metre uzunluğunda ve altı ton ağırlığında olan bu dev et obur dinozor Kretase Dönemi'nde yaşamıştır. Genellikle Kuzey Amerika bölgesinde fosillerine rastlanır. Güçlü çene yapısı ve keskin dişleri sayesinde avını kolayca parçalayan T-Rex dönemin en korkulan yırtıcılarından biridir.
Triceratops
Triceratops Ornithischia grubuna ait bir ot obur türüdür. Büyük boynuzu ve kalın ensesiyle bilinen bu dinozor türü savunma amacıyla kafatasında üç belirgin boynuz taşır. Bu tür yaklaşık dokuz metre uzunluğa ulaşabilir ve genellikle sürüler halinde yaşadığı düşünülmektedir. Kretase Döneminde T-Rex türü gibi, Triceratops dinozorları da yine Kuzey Amerika'da yaygın olarak bulunmuştur.
Brachiosaurus
Brachiosaurus uzun boynu ve devasa gövdesiyle bilinen bir ot obur dinozordur. Jura Dönemi'nde yaşamış olan bu tür genellikle Afrika ve Kuzey Amerika fosil alanlarında bulunur. Yaşadığı dönemde uzun bacakları sayesinde ağaçların tepesindeki yapraklara ulaşabilen bu dinozorlar ortalama yirmi beş metre uzunluğunda olup otuz ton ağırlığa ulaşabilir.
Spinosaurus
Spinosaurus hem karada hem de suda yaşayabilen nadir dinozor türlerinden biridir. Uzun ve timsah benzeri çenesiyle balık avlamaya uygun özellikler taşıyan ve yaklaşık on beş metreye kadar uzanabilen bu et obur Kuzey Afrika bölgesinde fosilleri keşfedilen bir türdür. Sırtındaki yelken benzeri yapının ısı düzenlemesi ve görsel tehdit aracı olarak kullanılmış olabildiği düşünülmektedir.
Plesiosaurus
Her ne kadar teknik olarak bir dinozor olmasa da Plesiosaurus, Mezozoik Dönemde yaşamış ve suda yaşayan sürüngenler arasında yer almıştır. Uzun boynu ve yüzgeç benzeri uzuvları sayesinde suda oldukça hızlı hareket edebilmiş olan Plesiosaurus türü dinozorlar özellikle okyanuslarda yaşamıştır. Bu canlının balık ve mürekkep balığı ile beslendiği düşünülmüştür.
Ankylosaurus
Ankylosaurus kalın zırhlı derisi ve kuyruk ucundaki topuz benzeri kemik yapısıyla savunma konusunda oldukça gelişmiş bir ot obur türdür. Yaklaşık sekiz metre uzunluğa sahip olan bu dinozor genellikle kısa boylu bitkilerle beslenirdi. Bu dinozor türü Kretase Döneminde yaşamış ve özellikle batı yarımkürenin birçok bölgesinde fosillerine rastlanmıştır.
EN SON HABERLER
- 1 Kalem Pil ve İnce Pil Farkı Nedir? Kalem ve İnce Pil Aynı Mı, Farklı Mı?
- 2 Hedef 1 milyon uluslararası öğrenci
- 3 Akademisyenler halkla buluşuyor
- 4 Evliya Çelebi’nin Seyahatname’si resme döküldü
- 5 KPSS başvuruları başladı
- 6 Turşu Çeşitleri - Turşuluk Sebzeler Nelerdir, Hangi Sebzelerden Yapılır?
- 7 AAA Pil Nedir? AAA Pil Hangi Boy, İnce Mi Kalın Mı?
- 8 Bitki Çayı Çeşitleri ve Faydaları - Hangi Bitki Çayı Ne İşe Yarar?
- 9 Bir Tür Tatlı Su Balığı Bulmaca Cevabı - Bulmacada Bir Tatlı Su Balığı 6, 7, 8 Harfli Yanıtı Nedir?
- 10 Türkiye’nin en zeki şehirleri listesine o ilimiz damga vurdu! Bakın zirvede kim var!