Giriş Tarihi: 2.07.2024 15:32 Son Güncelleme: 2.07.2024 15:34

Karadut Şiiri Sözleri - Bedri Rahmi Eyüboğlu Karadut Şiiri Açıklaması Ve İncelemesi

Bedri Rahmi Eyüboğlu, resme ve edebiyata olan ilgisiyle tanınan kıymetli isimlerden biridir. Ressam, şair ve yazar olan Badri Rahmi Eyüboğlu, Türk edebiyatında Karadut adlı şiiriyle tanınır. “Karadutum, çatal karam, çingenem, nar tanem, nur tanem, bir tanem,” sözleri ile hafızalarda yer edinen şiir, şairin bir kadına olan aşkını anlatır. Bedri Rahmi Eyüboğlu Karadut şiiri sözleri, açıklaması ve incelemesi konuları şiir hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenlerin bilmesi gerekenler arasında yer almaktadır.

Karadut Şiiri Sözleri - Bedri Rahmi Eyüboğlu Karadut Şiiri Açıklaması Ve İncelemesi

Karadut şiiri, Türk edebiyatının en çok okunan şiirlerinden biridir ve Bedri Rahmi Eyüboğlu tarafından kaleme alınmıştır. Oldukça lirik olan bu şiirin, Bedri Rahmi'nin yasak aşkına yazıldığı söylenmektedir. Sade ve yalın bir dille kaleme alınan şiirin detaylı incelemesi de merak edilmektedir. Bedri Rahmi Eyüboğlu Karadut şiiri sözleri, açıklaması ve incelemesi konuları hakkında bilgi almak edebiyata dair bilginizi de arttıracaktır.

Karadut

Karadutum, çatal karam, çingenem
Nar tanem, nur tanem, bir tanem
Agaç isem dalımsın salkım saçak
Petek isem balımsın a gülüm
Günahımsın, vebalimsin.

Dili mercan, dizi mercan, dişi mercan
Yoluna bir can koyduğum
Gökte ararken yerde bulduğum
Karadutum, çatal karam, çingenem
Daha nem olacaktın bir tanem
Gülen ayvam, ağlayan narımsın
Kadınım, kısrağım, karımsın.

II

Sigara paketlerine resmini çizdiğim
Körpe fidanlara adını yazdığım
Karam, karam
Kaşı karam, gözü karam, bahtı karam
Sıla kokar, arzu tüter
Ilgıt ılgıt buram buram.
Ben beyzade, kişizade,
Her türlü dertten topyekün azade
Hani şu ekmeği elden suyu gölden.
Durup dururken yorulan
Kibrit çöpü gibi kırılan
Yalnız sanat çıkmazlarında başını kaşıyan
Artık otlar göstermelik atlar gibi bedava yaşayan
Sen benim mihnet içinde yanmış kavrulmuşum

N'etmiş, n'eylemiş, n'olmuşum
Cömert ırmaklar gibi gürül gürül
Bahtın karışmış bahtıma çok şükür.
Yunmuş, yıkanmış adam olmuşum.

Karam, karam
Kaşı karam, gözü karam, bahtı karam
Sensiz bana canım dünya haram olsun.

BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU

Bedri Rahmi Eyüboğlu Karadut Şiiri Açıklaması Ve İncelemesi

Şiirin ana teması aşktır. Şair, sevgilisine olan aşkını ve bağlılığını ifade etmektedir. Sevgilisine "karadutum" diye hitap etmektedir ve onun güzelliklerini övmektedir.

Şiir, şairin duyduğu yoğun aşkı ve sevgiyi dile getirmektedir. Şair, sevgiliyi "Nar tanem, nur tanem, çatal karam" gibi değerli ve güzel nesnelere benzeterek onun değerini vurgulamaktadır. Şiirde hissedilen yoğun duygulardan biri de sadakattir. Şair, "Yüz kere ölürüm de yanımda kalırım" diyerek sevgiliye duyduğu sevginin çokluğunu dile getirmektedir.

"Günahımsın, vebalimsin" gibi sözler ise, şairin şiiri yazdığı kişinin yasak aşk olabileceğini düşündürtmektedir.

Bedri Rahmi Eyüboğlu, sevgisini anlatırken doğadan ve günlük hayattan imgeler kullanmaktadır "Karadut", "nar tanesi", "salkım saçak" bunlardan bazılarıdır.

Şairin kullandığı imgeler ve benzetmeler, Anadolu'nun zengin kültürel ve doğal dokusunu yansıtır. Bu da Bedri Rahmi'nin sanatında sıkça rastlanan bir özelliktir. Ayrıca Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun ressam olması, şiirlerine önemli derecede etki etmiştir. "Karadutum, çatal karam, çingenem" gibi imgelerle renk ve şekiller canlı bir şekilde betimlenmiştir.

Şiirin dil ve üslubuna bakıldığında şair, günlük konuşma diline yakın, sade ve anlaşılır bir dil kullanmıştır. Şiirin geniş kitleler tarafından kolayca anlaşılmasını sağlamaktadır. Şiirde serbest ölçü kullanılmıştır. Serbest ölçü, şairin duygularını ve düşüncelerini daha özgür bir şekilde ifade etmesine olanak tanımaktadır.

Şiirde birçok söz sanatı da kullanılmaktadır. Bunlardan biri teşbihtir. Şiirde birçok benzetme kullanılmıştır. Örneğin, "Karadutum, çatal karam, çingenem" dizelerinde sevgili karaduta benzetilmiştir.

Tenasüp birbirine uygun ve ilgili kavramların bir arada kullanılması sanatıdır. "Nar tanem, nur tanem, bir tanem" dizelerinde nar, nur ve bir tane sözcükleri birbirine uygun kavramlar olarak kullanılmıştır.

Tekrir, şiirin ahengini artırmak ve duyguları pekiştirmek amacıyla kelime veya kelime gruplarının tekrar edilmesidir. "Nar tanem, nur tanem, bir tanem" dizelerinde "tanem" kelimesi tekrarlanarak vurgu yapılmıştır.