Karatay Medresesi Nerede? Karatay Medresesi Hangi Döneme Ait, Özellikleri ve Kuruluş Amacı Nedir?
Turizm alanında önemli bir yere sahip olan Karatay Medresesi nerede sorusunu sizler için cevapladık. Konya'nın en önemli tarihi değerlerinden biri olan Karatay Medresesi hangi döneme ait, özellikleri ve kuruluş amacı nedir gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz. İşte, günümüzdeki adıyla Çini Eserler Müzesi olarak da bilinen Karatay Medresesi ile ilgili ayrıntılar.

Karatay Medresesi nerede sorusuna cevap aranırken Konya'nın eşsiz mimari yapıtlarından olan bu eser hakkında farklı bilgilere de ulaşmak isteyebilirsiniz. Bu mimari harika ile ilgili bilgi sahibi olmaktan büyük keyif alacaksınız. Karatay Medresesi hangi döneme ait, Konya Karatay Medresesi hangi beylik, Karatay Medresesi kim yaptırdı, Karatay Medresesi özellikleri gibi soruların cevaplarını öğrenmek istiyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Karatay Medresesi Nerede?
Karatay Medresesi, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Konya'da bulunur. Medresenin bulunduğu yer, Konya'nın Aladdin Tepesi'nin kuzey bölümüne denk gelen Ferhuniye Mahallesi'nde bulunur. Bu medreseyi ziyaret ettikten sonra yine aynı bölgede bulunan 2. Kılıçarslan Köşkü, İnce Minare Taş Eserler Müzesi ve Alaeddin Keykubad Camii'ni de gezebilirsiniz.
Konya, Selçuklu dönemine ait birçok eserin bulunduğu özel bir coğrafyadır. Selçuklu mimarisinin klasik özelliklerini taşıyan bu mimari, taş işçiliğinde çığır açan bir görünüme sahiptir. Bu eseri gördüğünüzde taşın sanata dönüştüğünü anlayabilirsiniz.
Karatay Medresesi Kuruluş Amacı Nedir?
Karatay Medresesi, 1251 senesinde, Selçuklu Sultanı 2. İzzeddin Keykavus döneminde, Emir Celaleddin tarafından yaptırılmıştır. Yapının iç dizaynında plaka ve mozaik yapılar kendini gösterir. Medresenin mimarının Muhammed Bin Havlan olduğu düşünülür. Anadolu'da inşa edilen diğer medreselerde olduğu gibi bu medresenin de yapılış amacı hadis ve tefsir alanında yüksek ilme sahip kişiler yetiştirmektir.
Karatay Medresesi Özellikleri
Karatay Medresesi, mimari özellikleri ile ön plana çıkan bir yapıdır. Bu kapsamda değineceğimiz özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz.
- Medresenin beden duvarları taş, kubbe ve tonoz bölümleri ise tuğladan inşa edilmiştir.
- Tek kattan oluşan yapıda taş olarak sille taşı kullanılmıştır.
- Medrese, tek kattan oluşan bir yapıya sahiptir.
- Selçuklu döneminde taş işçiliğine verilen önemin izleri Karatay Medresesi'nde kendini gösterir.
- Medresenin kapısında taş işçiliğinin kendini gösterdiği kitabeler, diğer yüzeylerde ise çeşitli ayet ve hadisler yer alır.
- Yan duvarlarda, oldukça büyük boyutlarda işlenmiş bitki motifleri yer alır.
- Taç kapının üst bölümünde, Selçuklu sülüsü kullanılarak yazılan bir yazıt vardır. Bu kitabe, Tevbe Suresi'nin 120. ayeti ile başlar.
- Taç kapının sağ ve sol kısmında yer alan levhada Neml Suresi'nin bir ayeti yazılıdır.
- Giriş kapısının çevresinde toplam 37 adet hücre bulunur. Bu hücrelerde 26 adet hadis kabartması vardır.
Konya Karatay Medresesi, her gün binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen bir yapıdır. Eser, Konya'nın kültürel varlığını zenginleştirmesi sebebiyle özel bir yere sahiptir.
EN SON HABERLER
- 1 Kalem Pil ve İnce Pil Farkı Nedir? Kalem ve İnce Pil Aynı Mı, Farklı Mı?
- 2 Hedef 1 milyon uluslararası öğrenci
- 3 Akademisyenler halkla buluşuyor
- 4 Evliya Çelebi’nin Seyahatname’si resme döküldü
- 5 KPSS başvuruları başladı
- 6 Turşu Çeşitleri - Turşuluk Sebzeler Nelerdir, Hangi Sebzelerden Yapılır?
- 7 AAA Pil Nedir? AAA Pil Hangi Boy, İnce Mi Kalın Mı?
- 8 Bitki Çayı Çeşitleri ve Faydaları - Hangi Bitki Çayı Ne İşe Yarar?
- 9 Bir Tür Tatlı Su Balığı Bulmaca Cevabı - Bulmacada Bir Tatlı Su Balığı 6, 7, 8 Harfli Yanıtı Nedir?
- 10 Türkiye’nin en zeki şehirleri listesine o ilimiz damga vurdu! Bakın zirvede kim var!