Kırağı Nedir? Kırağı Nasıl Oluşur, Ne Zaman ve Kaç Derecede Düşer?
Hava olaylarından biri olan kırağı nedir, dediğimizde hava olayları aklımıza gelir. Kırağı çalmak ne demek, sorusu acı patlıcanı kırağı çalmaz atasözünü hatırlatır. Kaç derecede düşer, dediğimizde sıcaklığa bağlı olduğunu öğreniriz. Kırağı ne zaman düşer, sorusuna kış aylarında karşılaştığımız bir olay olduğu yanıtını veririz. Kırağı nasıl oluşur, dediğimizde çiy yağması aklımıza gelir. Kırç ve kırağı farkı, pek çok kişi için aynı sanılsa da kırç kırağıdan daha kalın bir tabakadır ve bu yüzden farklılık gösterirler.

Kırağı nedir, sorusuna kışın başlarında gerçekleşen hava olayıdır yanıtını veririz. Kırağı çalmak Ne Demek, dediğimizde aklımıza acı patlıcanı kırağı çalmaz atasözü aklımıza gelir. Kaç derecede düşer, sorusuna sıfır derecenin altındayken kırağı düşer yanıtını veririz. Kırağı ne zaman düşer, sorusuna kışın sıfır derecenin altında düşer yanıtını veririz. Kırağı nasıl oluşur, sorusuna çiy yağmasıyla meydana gelir yanıtını veririz. Kırç ve kırağı farkı ise hava olayına oluşan buzun şekliyle ilgilidir deriz.
Kırağı Nedir?
Hava sıcaklığı sürekli olarak değişir. Ilık, sıcak ve soğuk olabilir. Bunun türlü nedenleri vardır. Dünya Güneş'in çevresinde dönerken, güneş ışınları Dünya'mıza bazen dik bazen de eğik olarak gelir. Dik olarak gelen ışınlar yeryüzünü daha fazla ısıtır. Eğik olarak gelen ışınlar ise daha az ısıtır. Yeryüzünün Güneş'ten gelen bu farklı ölçülerde ısı almasından mevsimler oluşur. Hava sıcaklığı gün içinde de değişir. Sabah ve akşam saatlerinde güneş ışınları eğik geldiği için yeryüzü çok ısınmaz. Öğle saatlerinde güneş ışınları dik geldiği için sıcaklık artar. Hava sıcaklıklarındaki bu değişmeler hava olaylarını oluşturur. Yaşamımızda karşılaştığımız hava olayları şu şekildedir:
- Rüzgâr, tayfun, fırtına, kasırga, yağmur, dolu, kar, kırağı, sis, çiy, sulusepken, çisenti ve hortum yaşantımızda karşılaştığımız hava olaylarındandır.
Kırağı, atmosferik sinir tabakadaki hava partiküllerinin efektif buhar basıncının, yüzeyin sıcaklığına ait buz üstünde donmuş buhar basıncından daha alçak olması sonucu, havadaki su buharının soğuk yüzey ve/veya cisim üzerinde yoğunlaşarak katı hale geçmesidir. Kısaca kırağı zeminler üzerindeki yoğunlaşmanın buz kristalleri şeklinde olmasıdır. Kırağı, hava sıcaklıklarının donma noktası seviyesinin altına inmesiyle oluşur. Çimen ve ağaç gövdelerinde kırağı oldukça yaygın olarak görülür.
Kırağı Nasıl Oluşur, Ne Zaman ve Kaç Derecede Düşer?
Kırağının oluşabilmesi için de havanın açık ve durgun olması gerekir. Oluşum biçimi bakımından çiyden bir farkı yoktur. Meteorolojide yağış kategorisinde değerlendirilmez. Soğumanın çok şiddetli olduğu yerlerde, havanın temas ettiği yüzeylerde buz kristalleri şeklinde oluşan yoğuşma ürünüdür. Türkiye'de bu olay kış mevsiminin başlarında görülür.
EN SON HABERLER
- 1 Çocuklara deprem nasıl anlatılmalı? İşte uzmanlardan ailelere tavsiyeler
- 2 Çevrenin minik kahramanları
- 3 Türk üniversiteleri Asya’nın en iyileri arasında
- 4 Darüşşafaka sınavı için geri sayım
- 5 Red Flag Ne Demek? Sosyal Medyada Red Flag Ne Anlama Gelir?
- 6 45 Numara Ayakkabı Kaç Cm? Klasik ve Spor Ayakkabıda 45 Numara Ayak Kaç Cm Olur?
- 7 41 Numara Ayakkabı Kaç Cm? Klasik ve Spor Ayakkabıda 41 Numara Ayak Kaç Cm Olur?
- 8 Derebeylik Olarak Bilinen Yönetim Şekli Nedir? Derebeylik Hangi Yönetim Şeklidir?
- 9 Pilates Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Doğru Yazılışı Pilates Mi Plates Mi?
- 10 Mesai Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Doğru Yazılışı Mesai Mi, Mesayi Mi?