Kumaş Boyası Nasıl Kullanılır? Toz Ve Sıvı Kumaş Boyası Nasıl Hazırlanır Ve Uygulanır?
Özellikle, eskimiş olan ve renkleri beğenilmeyen çeşitli kumaşları kullanmayıp bir kenara atmaktansa, bunları kumaş boyası kullanılarak çok etkili şekilde kullanmak mümkündür. Ayrıca çok basit yollar sayesinde kumaş boyası ile birlikte, birçok farklı kumaş yahut kıyafet türü eşyalar yeni gibi kullanılabilmektedir. Peki ya, kumaş boyasının kullanımı ile, sıvı ve toz şekildeki kumaş boyasının uygulanışı ve de hazırlanışı nasıldır? Sizler için derledik...

Kumaş boyası çeşitli ve basit yollar sayesinde, kumaş üzerine kolayca uygulanabilmektedir. Bunun yanı sıra dengesinin üstünden ele alınması ve de sulandırılması oldukça önemlidir. Bu sayede çeşitli şekilde birçok farklı kumaş, boyanmak şartıyla daha güzel bir biçimde değerlendirilebilmektedir. Dilerseniz, kumaş boyasının hazırlanışı ve kullanımı hakkındaki bilgileri beraber inceleyelim...
Kumaş Boyası Nasıl Kullanılır?
Kumaş boyama işlemi kumaşın cinsine göre yapılmalıdır, örneğin ipek ya da saten kumaşları genelde renk tutmamaktadır. Kumaş boyası en sık çamaşır makinası ile kullanılmaktadır. İlk önce bir kap içerisinde toz halde kumaş boyası, bir tatlı kaşığı tuzla birlikte, bir çorba kaşığı kadar sirkenin ve belli oranda sıcak su karıştırılmalıdır. Kumaş çamaşır makinasına atılmalı ve 15 dakika kısa programda ıslatılmalıdır fakat sıkma işlemi yapılmamalıdır. Karışım, bu işlem ardından direkt şekilde makinadaki kumaşa dökülmelidir.
Makinanın yumuşatıcı kısmına sabitleyici dökülmeli ve sonrasında tekrar 80 ya da 90 derecede kumaş yıkanmalıdır (yine sıkma yok). Yıkamanın ardından kumaş asılır ve kurumaya bırakılır. Ya da elle yıkama şeklinde bir yöntem uygulanabilir. Bunun için ise; önce, kovanın içine toz haldeki kumaş boyası boşaltılır ve su ile doldurulur. Sonra kumaş, bu su içinde 2 saat bekletilir. Daha da sonrasında başka bir kovaya su, tuz ve toz boya konur. Kumaş, bu kovanın içinde çitilenmelidir. Son olarak da, sudan geçirilen kumaş sıkılmayarak, asılır ve kurutulur.
Sıvı Kumaş Boyası Nasıl Kullanılır?
Çeşitli uygulama yöntemleri bulunan kumaş boyasının sıvı hali ile kullanımı da mevcuttur. Elle, kovayla ve makine sayesinde gerçekleştirilebilen bu işlem için, sıvı kumaş boyası kullanımı şu şekilde olmaktadır. İlk önce mevcut sıvı kumaş boyası sıcak suyla eritilmelidir. Ilık su ile dolu olan geniş bir kaba boşaltılmalıdır ve bir kaşık tuz ilave edilmelidir. Boyanmak istenen kıyafeti ıslatıp, önceden hazırlanmış olan boya kabına sokulmalıdır. Daha sonra kurumaya alınıp beklenilmelidir.
Toz Kumaş Boyası Nasıl Kullanılır?
- Toz kumaş boyası 1 litre sıcak su içerisinde eritilmelidir.
- Ilık suyla doldurulmuş olan geniş bir kaba boşaltılmalıdır.
- Bir kaşık tuz ilave edilmelidir.
- Boyanacak olan giysi güzelce ıslatılıp evvelinde hazırlanmış olan kaba boşaltılmalıdır.
- Bu kap içerisinde 30 ya da 40 dakika kaynatılmalıdır ve ateşi söndürüp, o şekilde soğumaya bırakılmalıdır.
- Soğuk suda durulanmalı ve sıkılmadan asılmalıdır.
- Durulama suyu içerisine sabitleme ilacı dahil edilmelidir.
- Kumaş yünlü yahut naylon ise, kaynama sırasında bir kaşık sirke koyulmalıdır.
- Ayrıca, çamaşır makinesinde yıkamak için, sirke, bir kaşık tuz ve boya deterjan bölümüne koyulmalıdır ve sabitleme ilacı yumuşatıcı bölümüne konmalıdır. Daha sonra, A programında 95 derecede boyama gerçekleştirilmelidir.
EN SON HABERLER
- 1 Çocuklara deprem nasıl anlatılmalı? İşte uzmanlardan ailelere tavsiyeler
- 2 Çevrenin minik kahramanları
- 3 Türk üniversiteleri Asya’nın en iyileri arasında
- 4 Darüşşafaka sınavı için geri sayım
- 5 Red Flag Ne Demek? Sosyal Medyada Red Flag Ne Anlama Gelir?
- 6 45 Numara Ayakkabı Kaç Cm? Klasik ve Spor Ayakkabıda 45 Numara Ayak Kaç Cm Olur?
- 7 41 Numara Ayakkabı Kaç Cm? Klasik ve Spor Ayakkabıda 41 Numara Ayak Kaç Cm Olur?
- 8 Derebeylik Olarak Bilinen Yönetim Şekli Nedir? Derebeylik Hangi Yönetim Şeklidir?
- 9 Pilates Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Doğru Yazılışı Pilates Mi Plates Mi?
- 10 Mesai Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Doğru Yazılışı Mesai Mi, Mesayi Mi?