Kümeler Konu Anlatımı - Sayı Kümeleri, Çeşitleri, İşaretleri ve Soru Örnekleri
Kümeler konu anlatımı hem ortaokulda hem de lisede gösterilen bir konudur. Özellikle lisede sayı kümeleri, çeşitleri, işaretleri ve soru örnekleri oldukça değerlidir. Çünkü bu konu, Temel Yeterlilik Testi sınavının gözdesidir. Bahsedilen bu konunun ayrıştığı bazı dallar vardır. Sayı küme çeşitleri de bunlardan biridir. Matematikte bazı noktalarda bir şeyi anlatabilmek için sembol ve işaretler kullanılır. Bu alanda da küme işaretler ve kümeler sembolleri kullanılmaktadır.

Kümeler konu anlatımı öğrencilerin matematik dersinde karşılaştığı, bolca sembol ve işaretlerle anlatılan bir konudur. Bu konunun temelini oturtabilmek için küme işaretleri ve kümeler sembolleri mutlaka bilinmelidir. Bahsedilen bu konu ortaokul olmakla birlikte lisede de karşımıza çıkmaktadır. Sayı kümeleri, çeşitleri, işaretleri ve soru örnekleri, her iki öğrenim yılında da öğrencilere gösterilir. Alt kategori olarak sayı kümeleri çeşitleri de öğrencilerin öğrenmesi gereken konu başlığıdır.
Kümeler Konu Anlatımı
Kümeler konusu öğrencilerin ortaokul ve lise eğitim yıllarında karşısına çıkmaktadır. Özellikle lisede öğrenciler bu konunun üzerine düşmektedir. Çünkü TYT sınavında kümeler konusuyla alakalı sorular çıkmaktadır. Kümeler konusunda birden fazla alan vardır. Bu alanlardan bahsetmeden önce küme çeşitlerine değinilecektir. Küme çeşitleri; boş küme, evrensel küme, sonlu ve sonsuz küme, alt küme ve eşit kümedir. Küme çeşitlerine genel değindikten sonra sayı kümelerinden bahsedilecektir.
Sayı Kümeleri ve Çeşitleri
Sayı kümeleri toplam 6 tanedir. Bunlar sırasıyla rakam, sayı, doğal sayılar, sayma sayıları, tam sayılar kümesi, rasyonel sayılar ve irrasyonel sayılardır. 0'dan 9'a kadar bütün sayılar rakamdır. Yani on tane rakam vardır. Doğal sayılar 0'dan başlar ve sonsuz şekilde gider. Sayma sayıları 1'den başlar ve bu şekilde devam eder. Tam sayılar 0 da dahil olmak üzere 1 ve yukarısı, -1 ve aşasını kapsamaktadır. Yani ……-2, -1, 0, 1, 2……. şeklindedir. Rasyonel sayılar ise örneğin x ve z harflerinin asal tam sayı olduklarını düşünelim. Aynı zamanda z harfi sıfırdan da farklı olma koşulu vardır. Bu doğrultu da rasyonel sayılar, xz şeklinde pay ve paydaya yazılarak gösterilmektedir. İrrasyonel sayılar yine rasyonel sayıların aynı özelliklerini taşır. Fakat bu sefer pay kısmında sadece x, payda kısmında sadece z vardır.
Kümeler Konusunun İşaretleri ve Sembolleri
Kümeler konusu genel olarak semboller, işaretler ve simgelerden oluşmaktadır. Her işaretin simgelediği bir anlam vardır. Örneğin eşittir, eşit değildir, büyüktür, küçüktür, birleşim, boş küme gibi ifadelerin birer simgesi vardır. Kümeler konusunda yaklaşım 30 tane simge olduğunu söylemek mümkündür. Simgelere örnek olarak; > büyüktür, < küçüktür,="eşit,">< çok="" daha="" küçük="" gibi="" semboller="" verilebilir.="" simgeler="" haricinde="" küme="" kavramları="" da="" vardır.="" örneğin="" evrensel="" kümenin="" e="" harfiyle="" gösterilmesi,="" boş="" kümenin="" {}="" şekilde="" gösterilmesi="" küme="" kavramlarına="">
Kümeler Örnek Soruları
1) Aşağıdakilerden hangisi bir küme belirtir?
A) Haftanın bazı günleri
B) Yılın dört harfli ayları
C) "3, 7, 11, 23, 42" sayılarından bazıları
D) a, b, c, d, e harflerinden bazıları
E) Okuldaki çalışkan öğrenciler
Cevap: Cevap B'dir.
Y= {Ocak, Mart, Ekim}
2) A = {a, b, c, {a, b}, {k, m}, {a, b, d}} kümesinin eleman sayısı kaçtır?
A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 E) 8
Cevap:
A kümesinin elemanları: a, b, c, {a, b}, {k, m}, {a, b, d}'dir ve 6 elemanlıdır.
3) E={1,2,3,4,5,6,7,8,9,10}
A={1,2,3,4,5}
B={1,2,5,6,7}
C={2,5,6,9}
yukarıdakilere göre B — (A′∪C′) kümesini yazınız.
Cevap:
A′={6,7,8,9,10}
C′={1,3,4,7,8,10}
(A′∪C′)={1,3,4,6,7,8,9,10}
B — (A′∪C′)={2,5}
4) A′={6,7,8,9,10}
C′={1,3,4,7,8,10}
(A′∪C′)={1,3,4,6,7,8,9,10}
B — (A′∪C′)={2,5}
B — (B∩A)'ya eşittir.
EN SON HABERLER
- 1 Kalem Pil ve İnce Pil Farkı Nedir? Kalem ve İnce Pil Aynı Mı, Farklı Mı?
- 2 Hedef 1 milyon uluslararası öğrenci
- 3 Akademisyenler halkla buluşuyor
- 4 Evliya Çelebi’nin Seyahatname’si resme döküldü
- 5 KPSS başvuruları başladı
- 6 Turşu Çeşitleri - Turşuluk Sebzeler Nelerdir, Hangi Sebzelerden Yapılır?
- 7 AAA Pil Nedir? AAA Pil Hangi Boy, İnce Mi Kalın Mı?
- 8 Bitki Çayı Çeşitleri ve Faydaları - Hangi Bitki Çayı Ne İşe Yarar?
- 9 Bir Tür Tatlı Su Balığı Bulmaca Cevabı - Bulmacada Bir Tatlı Su Balığı 6, 7, 8 Harfli Yanıtı Nedir?
- 10 Türkiye’nin en zeki şehirleri listesine o ilimiz damga vurdu! Bakın zirvede kim var!