1
milyon 10 bin 916 8'inci sınıf öğrencisinin başvurduğu 2025 Liseye Geçiş Sınavı (LGS) dün düzenlendi. Öğretmenler "LGS tarihindeki en zor Türkçe sınavıydı" değerlendirmesini yaptı. Öte yandan her testte en az bir tane zorlayıcı soru olması dikkat çekti. Sınavda kuvvetli çeldiricilerden oluşan, birden fazla kazanım içeren sorular yer aldı. Bilfen Ortaokulları Bölüm Başkanları sınav sorularını SABAH'a şöyle değerlendirdi:
TÜRKÇE: Bir soruda birden fazla kazanımın yer almasının hem soruların güçlük derecesini artırdığını hem de zaman yönetimi hususunda öğrencileri zorlayabileceğini söyleyebiliriz. Soruların seçenekleriyse öğrencilerin birden fazla cevap seçeneği arasında karasız kalmasına neden olacak çeldiriciliği yüksek nitelikte kurgulanmıştır. Sorular öğrencilerin tüm detaylara dikkat etmesini gerekli kılan detaylara sahip olmakla birlikle bilgiden ziyade anlamaya ve yorumlamaya dayalı son derece seçici bir sınav olduğunu söyleyebiliriz.
MATEMATİK: Görselleri yoğun, metinleri sade ve anlaşılır sorulardan oluştuğunu görmekteyiz. Sınavda karşımıza çıkan işlem gerektiren ve kısa soruların, Millî Eğitim Bakanlığının yayımladığı örnek sorularla örtüştüğünü söyleyebiliriz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu LGS'de de kuvvetli çeldiricilerden oluşan, birden fazla kazanım içeren sorular dikkat çekti. Öğrencilerin süre konusunda sıkıntı yaşayabilecekleri, zorluk seviyesi yüksek ayırt edici sorulardan oluştuğunu söyleyebiliriz.
FEN BİLİMLERİ: Bu yıl ilk kez LGS Fen Bilimleri dersinde son ünitenin ikinci kısmı olan "Elektrik Enerjisinin Dönüşümü" başlığından soru soruldu. "Maddenin Isı ile Etkileşimi" konu başladığından gelen iki sorunun da düz metin ve öncüllü şekilde sorulmasının fen okur yazarlığı yüksek öğrencileri bir adım öne geçirdiği söylenebilir. Her sene olduğu gibi bu sene de sözcük sayısının oldukça fazla olması dikkat çekmekle birlikte öncüllü soruların fazla olmasının da sınavın çeldiriciliğini artırdığını söyleyebiliriz.
SOSYAL BİLİMLER ZORLADI
İNKILAP TARİHİ: Sınavda geçen yıla göre öğrencilerin harita okuryazarlığı, yer ve zaman bilgisi ve bilginin kronolojik akışının bulunduğu sorular yer almaktadır. Kavram ve alan bilgisine hâkim, konu bütünlüğünü sağlayabilen, tarihsel yorumlama ve çıkarım yapabilme becerisi kazanmış öğrencilerin dahi karar vermekte zorlanabileceği bir sınav olduğu görülmektedir.
DİN KÜLTÜRÜ: Özellikle çeldiricileri güçlü sorular, öğrencilerin dikkat düzeylerini ve çıkarım yapma becerilerini ölçmeye yönelik hazırlanmıştır. Sınavda bir ayet, bir hadis veya dini bir metin üzerinden ana fikri belirleyip buradan doğru yorumlar yapabilen öğrenciler başarıya ulaşmıştır. Bu nedenle yalnızca bilgiye sahip olmanın değil, bilgiyi yorumlama gücünün de başarıda belirleyici olduğu bir sınav yapıldığını söyleyebiliriz.
İNGİLİZCE: Öğrencilerin soruları oldukça dikkatli okumalarını ve sorulara ayrılan süreyi verimli bir şekilde kullanmalarını gerektiren bir sınav oldu. Soruların bir kısmı birden fazla üniteye ait içeriği test eden, hibrit tarzda hazırlanmıştır.