Medeni Hukuk Nedir? Medeni Hukuk Genel Esasları, Kapsamı ve Alt Dalları Neler, Neyi İnceler?
Hukukun alt dalları arasında bulunan ve özel hukukun en geniş alanı olan medeni hukuk, bireyin doğumundan ölümüne kadar birçok alanda karşımıza çıkmıştır. Hukukun bu önemli alanı hakkında yeterli bilgi sahibi olmayan kişiler medeni hukuk nedir sorusuna cevap aramıştır. Medeni hukuk genel esasları, kuralları ve alt dalları neler ve bu hukuk dalı neyi inceler sorularına cevap arayan kullanıcılar internete başvurmuştur. Medeni hukuk nedir sorusu çerçevesinde bu hukukun temel kavramları, usul ve esaslarına yer verdiğimiz yazımız sizlerle.
Medeni hukuk nedir sorusu, hukukun önemli konuları arasındadır. Bireyin yaşamı boyunca aile, evlilik ve boşanma gibi özel alanlarda hak ve hukuklarını esas alan medeni hukuk, yurttaşlık hukuku olarak da bilinmektedir. Suç ve ceza kavramlarının yer almadığı medeni usul hukuku temel kavramları da kullanıcılar tarafından merak edilmiştir. Günümüzde medeni hukuk kapsamında hazırlanan yasalarda Roma hukuku esas alınmıştır. Kişiler arası ilişkiler üzerinden de ele alınan medeni hukukun alt dalları mevcuttur. Medeni hukuk nedir, genel esasları ve alt dalları neler sorularıyla beraber bu hukuk dalı neyi inceler sorularına cevap arayan kişiler için hazırladığımız yazımız sizlerle.
Medeni Hukuk Nedir?
Hukukun pek çok alt dalı vardır. Özel hukukta en geniş alanda yer alan medeni hukuk nedir sorusu da internette çok sık araştırılmıştır. Kanun önünde eşit olan bireylerin birbiriyle olan ilişkilerini düzenleyen hukuka medeni hukuk denilmiştir. Medeni hukuk neyi inceler sorusuna ise; aile, boşanma, mal edinme, velayet, evlat edinme gibi alanlarda karşımıza çıkar cevabını vermek mümkün. Medeni hukukun ilgilendiği sorunlar ve davalar ise kısa şu şekildedir;
Aile Sorunları ve Boşanma Davaları
Boşanma nedeniyle maddi ve manevi tazminat
Çocukların velayeti davaları
Boşanmada mal paylaşımı davaları
Soy bağının kurulması davaları
Aile Sorunları Danışmanlık Hizmetleri
Ailenin Korunması ile ilgili çalışmalar
Nafaka, velayet ve tazminat davaları
Çocukların korunması ve bakımı davaları
Anlaşmalı boşanma davaları
Medeni Hukuk Genel Esasları
Medeni hukuk temel ilkeleri ve genel esasları, hukukun önemli konuları arasındadır. Medeni Kanun'un başlangıç bölümünde genel ilkeler yer almıştır. Kanun sözüyle ve özüyle uygulanmaktadır. Eğer kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa hâkim örf ve âdet hukukuna göre, bu yoksa hâkim bir kanun koyucu olsa neye karar verirse onu esas alır. Yasalarda güven dürüstlük ilkesi de söz konusudur. Hakkın kötüye kullanılmasını ise hukuk korumaz. Tüm bunlara istinaden medeni hukuk kuralları şu şekildedir;
İyi niyet ve hakkın kötüye kullanılmaması ve dürüstlük kuralı ilkesi
Hâkimin takdir yetisi
Borçların genel kurallarının uygulanması
İspat kuralları
Medeni Hukukun Alt Dalları
Hukuk, kamu ve özel hukuk gibi iki başlık altında toplanmıştır. Özel hukuk başlığı altında yer alan medeni hukuk, hukukun en geniş alanıdır. Kişiler arası pek çok alanı ilgilendiren medeni hukukun alt dalları mevcuttur. Bunlar ise şu şekildedir;
Eşya Hukuku: Kişilerin eşyalar üzerindeki ayni hakkının konusunu inceler. Eşya hukukuna göre mülkiyetin sahibine malik denir. Mülkiyetin sahibi olmamasına rağmen elinde bulunduran kişilere ise zilyet denir.
Aile Hukuku: Aile ilişkilerini düzenleyen aile hukuku boşanma, nafaka ve evlat edinme gibi durumlarla doğrudan etkilidir.
Kişiler Hukuku: Hak sahibi olan kişilerin türlerini, ehliyetlerini, şahsi hallerini, hısımlığını, ikametgâhını düzenleyen bir medeni hukuktur.
Miras Hukuku: Medeni hukukun alt dalları arasında yer alan miras hukuku ise miras ve veraset gibi konuları inceler. Kişilerin hangi durumlarda mirastan pay alabileceği yönündeki yasal düzenlemelerle ilgilenir.
Borçlar Hukuku: Borçlar hukuku ise kişiler arasındaki alacak ve verecek borç ilişkisini düzenleyen bir hukuk dalıdır.
EN SON HABERLER
- 1 Yarıyıl tatili için etkinlik rehberi
- 2 Brezilya’daki okullarda cep telefonu resmen yasaklandı
- 3 Şehit ve gazi çocuklarına tam burslu eğitim
- 4 Milli Eğitim Bakanı Tekin, Adıyaman'da konuştu! 11 ilin tamamında derslik sayımızı yüzde 10 artırdık
- 5 MEB açıkladı: Şehit ve gazi çocukları özel okul hizmetlerinden ücretsiz faydalanacak
- 6 Yarıyıl tatilinde bilim, sanat, spor dolu günler! NUN Kış Kampı
- 7 Ortak sınavlara kopya gölgesi...
- 8 Eğitici içerikler okuma alışkanlığını artırdı
- 9 10 soruda özel okul ücretleri
- 10 Suriye’deki üniversitelere YÖK desteği