Nazım Şekilleri - Divan Edebiyatı ve Halk Edebiyatı Nazım Şekli Nedir, Nasıl Bulunur ve Ayırt Edilir?
Nazım şekli nedir, Halk Edebiyatında fazlaca tercih edilen bir biçim türüdür. Bunların içerisinde şunlar yer almaktadır; semai, varsağı, koşma, destan, mani, türkü ve ilahi. Nazım, şiirin kafiyeli hali olarak nitelenmektedir. Aynı zamanda nazım biçiminin en küçük halidir. Türk edebiyatında birçok nazım şekli tercih edilmiştir. Divan Edebiyatı nazım şekilleri, Halk Edebiyatı nazım şekilleri nelerdir çok daha fazlasını aşağıdaki bilgilerden öğrenebilirsiniz.

Nazım şekli nedir, manzumelerin uyak şekli, nazım birimi ve ölçüsüne göre hak ettiği özeliğin genel tanımına denmektedir. Nazım biçimleri ve türleri şu şekildedir; Halk edebiyatında, koşma, semai, türkü gibi nazım biçimleri kullanılmıştır. Türk edebiyatında nazım biçimi olarak; kaside, gazel tercih edilmektedir. Tanzimat sonrası Türk Edebiyatında ise; sone, terza-rima ve serbest müstezat biçimleri kullanılmaktadır. Divan Edebiyatı nazım şekilleri, Halk Edebiyatı nazım şekilleri böylece sıralanmaktadır.
Divan Edebiyatı ve Halk Edebiyatı Nazım Şekli Nedir, Nasıl Bulunur, Özellikleri Neler?
Türk edebiyatında birçok nazım şekli kullanılmıştır. Bu nazım şekillerinin birden çok özellikleri bulunmaktadır. Nazım biçimleri özellikleri şu şekilde sıralanmaktadır;
- İslamiyet'in etkisi altında olan Türk halk edebiyatında dörtlük nazım şekli tercih edilmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında ve milli edebiyat dönemlerinin ilk 10-15 yıllarında dörtlü nazım şekilleri kullanılmıştır. Bu dörtlükler, bu dönemlere ait geleneğin devamını getirmektedir.
- Nazım biçimlerinde ölçü olarak kullanılan kısımlara nazım denmektedir.
- Şiir dizelerinden meydana gelmektedir. Nazım şekli nedir, dizelerin bir araya gelerek küme haline gelmesi nazım şeklini ortaya çıkarmaktadır.
Divan edebiyatı, Türk şiirleri ve İslamiyet öncesi Türk edebiyatı dönemlerinin nazım şekilleri neler şu şekilde inceleyebiliriz;
- Divan edebiyatı; İslamiyet'in etkisinde olan Türk edebiyatının ikinci parçasıdır. Fars ve Arap edebiyatlarına özenen bu edebiyat, zamanla milli duygular kazanmış bir edebiyattır. Divan edebiyatı; tema, içerik ve dil bakımından halk edebiyatından değişik bir şekildedir. Bu edebiyatın nazım birimi ise beyittir. Nadiren de olsa yabancı kaynaklı şiirler de bulunmaktadır.
- Türk şiirlerinde; halk şiirleri haricinde, divan şiirlerinde de farklı nazım biçimleri kullanılmıştır. 1940'lı yıllardan sonra serbest nazım biçimleri kullanılmıştır.
- İslamiyet öncesi Türk edebiyatında ölen kişinin ardından duyulan acı ve hüznü dile getirmek için söylenen sagu isimli şiirlerde ve doğa sevgisi, aşk gibi temalı şiirlerde ise nazım birimi dörtlüktür.
EN SON HABERLER
- 1 1 Kw Kaç Beygir Gücüne Eşit? 1 Kw Kaç HP (Beygir Gücü) Eder, Nasıl Hesaplanır?
- 2 ÖSYM, YKS kılavuzunda engelli adaylara ilişkin sağlık şartlarını güncelledi
- 3 Menemen Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Doğru Yazılışı Menemen Mi, Melemen Mi?
- 4 SABAH Açıklıyor... Yeni müfredatın lise eğitimi: Esnek model az ders yükü
- 5 Ustalar çırak bulamıyor
- 6 Güçlü aile, güçlü toplum için akademiyle işbirliği
- 7 Balıklar Yüzmekten Yorulur Mu? Akvaryum Balıkları Yüzmeyi Bırakır Mı?
- 8 Balıklar Uyur Mu? Akvaryum ve Japon Balıkları Kaç Saat Uyur?
- 9 ‘5 tane daha’ tekniğiyle netleri artırın
- 10 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel alımı için tercihler başladı