Ne Ekersen Onu Biçersin Atasözünün Anlamı, TDK Açıklaması Ve Cümle İçinde Kullanımı
Bir fikri ya da nasihati gerek mecazi söylemlerle gerekse doğadan alıntılamalarla ifade eden vecizelere atasözü denir. Yıllarca söylenegelen, genelde anonim olan bu atasözleri arasında ne ekersen onu biçersin atasözünün anlamı ve hikayesi de merak ediliyor. “ne ekersen onu biçersin atasözünün anlamı nedir?” sorusu TDK açıklaması ile yanıt buluyor. İşte bu deyimin anlamı ve cümle içinde kullanım örnekleri

Atasözleri, halkın ortak tecrübeleri sonucu edindiği bilgeliklerle oluşturulmuştur. Dolayısıyla her toplumun kendine has atasözleri mevcuttur. Ülkemizde de hem ulusal hem de bölgesel pek çok atasözü günümüze kadar ulaşmıştır. Bu özlü sözlerle ilgili araştırma yapanlar, "ne ekersen onu biçersin atasözünün anlamı nedir?" sorusuna yanıt arıyor. Ne ekersen onu biçersin atasözünün TDK açıklaması ile anlamı, hikayesi ve cümle içinde kullanıldığı örnekler.
NE EKERSEN ONU BİÇERSİN TDK SÖZLÜK ANLAMI
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "ne ekersen onu biçersin" atasözü "nasıl davranırsan öyle karşılık alırsın" anlamına gelmektedir. Bu ifade hem mecaz hem de gerçek anlam taşır. Mecaz anlamı, "iyilik iyiliği, kötülük kötülüğü doğurur" anlamına gelir. Bir kişi nasıl davranırsa karşılığında onu bulur. Bugün yapılan bir iyilik yarın karşılaşılacak bir iyiliğe gebe olabilir. Aynı şekilde yapılan bir kötülük de mutlaka karşılık bulacaktır. Atasözünün gerçek anlamı ise, kişinin alacağı sonucun harcadığı çabaya bağlı olmasıyla ilgilidir.
NE EKERSEN ONU BİÇERSİN NE DEMEK?
Örneğin bir kişi geleceğine yatırım yapmak için çok çalışırsa ilerleyen yıllarda bu çabanın karşılığını alacaktır. Ancak bu çabayı göstermesi gereken yıllarda hiçbir şey yapmayıp sonra sonuç bekleyen kişi beyhude çabadadır. Ne ekersen onu biçersin atasözü tam olarak bu durumu ifade eder. Nasıl ki buğday eken bir çiftçi hasat zamanı mısır toplayamazsa, bir emek harcamayan kişi de iyi bir sonuç elde edemez.
NE EKERSEN ONU BİÇERSİN BENZERİ ATASÖZLERİ
İyilik eden iyilik bulur, kötülük eden kötülük bulur.
Ne doğrarsan aşına, o çıkar kaşığına.
Kazanına ne korsan çömçende (kepçende) o çıkar.
Herkes ektiğini biçer.
Toprağı işleyen ekmeği dişler.
NE EKERSEN ONU BİÇERSİN ÖRNEKLERİ
Öğrencilerine sürekli kötü davrandığı için okuldan uzaklaştırıldı, neticede ne ektiyse onu biçti.
Ahmet'in okul harçlığını evde unuttuğunu fark eden arkadaşı Ahmet'e kendi yemeğinden uzatıp sen de benimle her şeyini paylaşıyorsun, ne ekersen onu biçersin dedi.
Ağustos böceği ile karınca hikayesi bu atasözüne iyi bir örnektir. Yazın çalışan karınca topladıklarıyla kışı geçirirken aylak aylak gezinen ağustos böceği kış aylarında aç kalır. Zira kişi ne ekerse onu biçer.
EN SON HABERLER
- 1 Sınava 1 ay kaldı... Ders ders LGS taktikleri
- 2 Geleceğin iklim elçileri
- 3 ALES başvuruları başladı
- 4 Kaşık Çatal Hangi Elle Tutulur? Sofra Adabına Göre Yemek Yerken Çatal ve Kaşık Hangi Elle Kullanılır?
- 5 Bıçak Hangi Elle Tutulur? Sofra Adabına Göre Yemek Yerken Bıçak Hangi Elle Kullanılır?
- 6 Yemek Bittikten Sonra Çatal Bıçak Nasıl Konulur? Sofra Adabına Göre Yemekten Sonra Çatal Bıçak Nasıl Bırakılır?
- 7 Peygamberler Şehri Olarak Bilinen İlimiz Hangisidir? Peygamberler Şehri Neresidir?
- 8 Mantı Çeşitleri ve İsimleri - Uluslararası Mantı Çeşitleri Nelerdir?
- 9 Sere Serpe Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Sereserpe Ayrı Mı Bitişik Mi Yazılır?
- 10 Efsanevi Kuşların İsimleri - Mitolojik Kuşların İsimleri Nelerdir?