Nereye Sorusu Hangi Ögeyi Buldurur? Yükleme Sorulan Neye ve Nereye Sorusunun Cevabı Hangi Ögeyi Verir?
Türkçede cümle kurulurken her bir sözcüğün bir görevi olur. Görevlerini bulmak için sorular yönelttiğimiz bu kelimeler nereye sorusu hangi ögeyi buldurur, sorusunu akıllara getirir. Nereye hangi öge bulmak için sorulur, dediğimizde yükleme nereye sorusunu yöneltmemiz gerektiğini öğreniriz. Yükleme sorulan nereye sorusunun cevabı hangi öge, dediğimizde ise birçok cümlenin ögesi olduğunu öğreniriz. Nereye sorusunun hangi öge için sorulduğunu sizler için araştırdık.

Cümlenin ögeleri denilince akla gelen ilk öge cümlenin temel ögesi olan yüklem olsa gerek. Yükleme sorular yönelterek diğer ögeleri buluruz. Bu sorulardan biri de "nereye" sorusudur. Nereye sorusu hangi ögeyi buldurur, sorusuna tümleçlerden biri bulunur yanıtını verebiliriz. Nereye hangi öge bulmak için sorulur, dediğimizde üç tümleçten birini bulduğumuzu öğreniriz. Yükleme sorulan nereye sorusunun cevabı hangi öge dediğimizde tümleçlerden biri olan yer tamlayıcısı olduğunu öğreniriz.
Cümlenin Ögeleri Nedir?
Cümle; bir duyguyu, düşünceyi, olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Duygu, düşünce ya da olay anlatılırken cümlede her sözcük ya da sözcük grubunun bir görevi vardır. Bu görevler ile birlikte cümlenin ögeleri ortaya çıkar. Cümlenin ögelerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yüklem
- Özne (Açık Özne, Gizli Özne, Sözde Özne)
- Nesne (Düz Tümleç) (Belirtili Nesne, Belirtisiz Nesne)
- Dolaylı Tümleç (Yer Tamlayıcısı)
- Zarf Tümleci
- Edat (İlgeç) Tümleci
- Cümle Dışı Unsurlar
Her bir ögenin kendine özgü yükleme sorulan soruları vardır. Bu sorular "kim, ne, kime, neyi, kimi, kiminle, neyi, ne zaman, ne kadar, nereden, nasıl, niçin, neden, neyden, ne ile, ne için" şeklindedir.
Nereye Sorusu Hangi Ögeyi Buldurur?
Cümlede, eylemin anlamını çeşitli yönlerden tamamlayan ve herhangi bir ad durumunda bulunan sözcük, ilgeç alan ad ya da tamlamaya tümleç denir. Tümleçler 3 çeşittir. Bunlar:
- Dolaylı Tümleç
- Zarf Tümleci
- Edat Tümleci
Eylemin anlamını tümleyken ve yönelme, kalma, çıkma durumlarından birinde bulunan tümlece dolaylı tümleç denir. "Nereye" sorusu dolaylı tümleci verir.
Yükleme Sorulan Neye ve Nereye Sorusunun Cevabı Hangi Ögeyi Verir?
Yüklem kurallı cümlelerin sonunda bulunur ve diğer ögeleri bulmak için yükleme sorular yönetilir. Bu sorulardan bazıları da "neye" ve "nereye" sorularıdır. Dolaylı tümleç; yüklemin anlamını yer, bulunma ve yönelme açısından tamamlayan ögedir. Genellikle -e, -de ve -den eklerinden birini alır ve yükleme sorulan "nereye, nerede, nereden; kime, kimde, kimden; neye, neyde ve neden" sorularının yanıtlarıdır. Cümle içinde "nereye" sorusuna cevap verecek dolaylı tümleç örneklerini şu şekilde verebiliriz:
- Bizimkiler yarın Adana'ya gidecekler.
- Paramı ve kitaplarımı çantama attım.
EN SON HABERLER
- 1 Minikler için yaz tatilinde okullar açık
- 2 Ekran süresini kısaltın hayata daha fazla bağlanın
- 3 Bakan Yusuf Tekin 'Genç Canlarımızla Muharrem Ayı Lokma Sofrası'nda' buluştu
- 4 MEB'den öğretmenler için yapay zeka destekli eğitim rehberi
- 5 TÜGVA’nın ‘Yaz Okulu’ başladı
- 6 MEB'den yeni uygulama! YKS ve LGS adayları için 30 binden fazla "Tercih Danışmanlığı Birimi" oluşturdu
- 7 Dijital dünyada çocuklarınızı yalnız bırakmayın! İşte 10 maddede alabileceğiniz önlemler
- 8 Ağrı’dan İstanbul’a teknoloji yolculuğu
- 9 e-YDS’de 3 bin 952 aday yarışacak
- 10 81 ilde Bilim Kafe etkinlikleri düzenlendi