P Hangi Element? P Simgesi Periyodik Tabloda Nerede, Hangi Elementin Sembolü?
Kimyasal elementlerin fiziki ve kimyasal özelliklerine göre sınıflandırılması periyodik tablo ile gösteriliyor. Periyodik tabloda bugün 118 tane element olduğu biliniyor. Bu elementlerin her biri atom numaralarına göre hizalanıyor ve her biri bir simgeyle ifade ediliyor. Günlük yaşamda kullanılan pek çok elementin simgesi merak edilen konular arasında yer alıyor. Periyodik tablodaki elementlerin hepsinin simgesini bilmek eğer kimya alanında bir işle uğraşmıyorsak pek mümkün değil. Periyodik tabloda bulunan P hangi element? P simgesi hangi elementin sembolüdür?

Doğada bulunan elementlerin bazıları günlük yaşamda sıkça kullanılması sebebiyle merak ediliyor. Sağlık, gıda ve pek çok sektörde kullanılan elementlerin simgelerini bilmek bu işlerle uğraşan insanların işlerini kolaylaştırıyor. Özellikle sağlık alanında sık karşılaşılan elementlerin başında gelen P simgeli element de bunlardan biri.
P SİMGESİ HANGİ ELEMENTİN SEMBOLÜDÜR?
İnsan vücudunda en çok bulunan kimyasal elementlerden biri olan, sağlık sektöründe, bilimsel testlerde, bulmacalarda sıkça karşımıza çıkan "P hangi element?" sorusunun cevabı fosfordur. P harfi, periyodik tablodaki fosfor elementini temsil etmek için kullanılır. Fosfor elementi periyodik tablonun en çok bilinen elementlerinden biridir.
FOSFOR ELEMENTİ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
- İngilizce Phosphorus kelimesinin baş harfi olan P harfiyle sembolize edilen fosfor elementi insan vücudunda kalsiyumdan sonra en fazla bulunan element olma özelliğini taşır.
- Fosfor elementinin atom numarası (yüklü olduğu protonların yansıması olarak) 15'tir.
- Birden fazla fosfor elementinin bir araya gelerek oluşturduğu fosfor bileşimleri (fosfodiester bağları) tüm canlı organizmalar için hayati önem taşır çünkü DNA yapılarında büyük oranda fosfor bulunur.
İNSAN VÜCUDU FOSFORU NASIL KULLANIR?
İnsan vücudunda kemik ve diş oluşumda, hücrelerin büyümesinde ve herhangi bir hasar aldığında onarılmasında insan vücudunun enerji üretiminde, kalp kasının kasılması ve gevşemesinde ve genel olarak sinir ve kas hareketlerinde, böbreklerin işlevlerini yerine getirebilmesinde fosfora ihtiyaç duyulur.
- Vücudumuza aldığımız besinleri enerjiye dönüştürmek, vitaminleri kullanıma sokmak için de fosfora ihtiyaç duyarız.
- Vücuttaki fosforun %85'inin kemiklerde fosfat olarak depolandığı bilinir. Hücrelerin içindeki sıvıların ana iyonunu fosfor oluşturur.
- Fosforun doğada maddenin katı halinde bulunduğu biliniyor.
- Yapılan çalışmalarla fosforun doğada 3 farklı şekilde varlık gösterdiği saptanmıştır. Fosforunfarklı formları allotrop terimiyle ele alınır.
BEYAZ FOSFOR
Doğada en çok karşılaşılan fosfor allotropu beyaz fosfordur. Kristal yapıya sahip olan beyaz fosfor karanlıkk ortamda ışıldar. Çok zehirli olmasıyla dikkat çeken beyaz fosforun 44.25 °C'de eridiği biliniyor. Eğer beyaz fosfor havayla temas ederse tutuşup yanabilir. Yanan beyaz fosfordan beyaz dumanlar çıkar. Böcek, fare, haşerat zehirlerinin yapımında kullanılan beyaz fosfor su dolu şişeler içinde saklanır. Ayrıca beyaz fosforun bir diğer kullanım alanı da sis ve yangın bombalarının yapımıdır.
KIRMIZI FOSFOR
Beyaz fosforun güneş ışığı ve ısıyla tepkimeye girmesi sonucunda ortaya çıkan kimyasala kırmızı fosfor denir. Kırmızı fosfor ve beyaz fosfor arasındaki en büyük fark kırmızı fosforun kolayca tutuşmaması ve zehirli olmamasıdır. Beyaz fosfor gibi eriyebilen kırmızı fosforun erime ısısı daha yüksektir ve beyaz fosforun aksine zehirli bir yapısı bulunmaz. Kırmızı fosfor günlük hayatta karşımıza kibrit yapımında kullanılan bir madde olarak çıkar.
SİYAH FOSFOR
Tıpkı kırmızı fosfor gibi siyah fosfor da beyaz fosfordan elde edilir. Beyaz fosforun havayla temas etmeden basınç yardımıyla ısıtılması sonucunda elde edilen siyah fosfor yarı iletken maddelerin yapımında kullanılır.
- İnsan vücudu için fosforun kaynadığını fosfatlar, pirofosfatlar ve ATP oluşturur.
- İnsan vücudunun günlük fosfor ihtiyacı 2 gram yeterlidir.
- Yediğimiz besinlerin çoğunda fosfat bulunur özellikle sütlü besinler fosfat zenginidir.
- Vücuttaki fosfatların emilimi ince bağırsaklarda gerçekleşir.
- Kanda fosfat seviyesinin düşmesi hipofosfatemi olarak tanımlanır.
P PERİYODİK TABLODA NEREDE YER ALIR?
Fosfor elementi periyodik tabloda P harfiyle 15. grupta, 3. periyotta ve p grubunda yer alır.
EN SON HABERLER
- 1 Sınava 1 ay kaldı... Ders ders LGS taktikleri
- 2 Geleceğin iklim elçileri
- 3 ALES başvuruları başladı
- 4 Kaşık Çatal Hangi Elle Tutulur? Sofra Adabına Göre Yemek Yerken Çatal ve Kaşık Hangi Elle Kullanılır?
- 5 Bıçak Hangi Elle Tutulur? Sofra Adabına Göre Yemek Yerken Bıçak Hangi Elle Kullanılır?
- 6 Yemek Bittikten Sonra Çatal Bıçak Nasıl Konulur? Sofra Adabına Göre Yemekten Sonra Çatal Bıçak Nasıl Bırakılır?
- 7 Peygamberler Şehri Olarak Bilinen İlimiz Hangisidir? Peygamberler Şehri Neresidir?
- 8 Mantı Çeşitleri ve İsimleri - Uluslararası Mantı Çeşitleri Nelerdir?
- 9 Sere Serpe Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Sereserpe Ayrı Mı Bitişik Mi Yazılır?
- 10 Efsanevi Kuşların İsimleri - Mitolojik Kuşların İsimleri Nelerdir?