Giriş Tarihi: 21.06.2023 16:05 Son Güncelleme: 21.06.2023 16:05

Pastiş Nedir? Edebiyatta Pastiş Tekniği Ne Demek, Örnekleri Neler, Parodi ile Farkı Ne?

Pastiş nedir sorusu, edebiyat alanına ilgi duyan herkesin merak ettiği konulardan biridir. Bu kapsamda araştırma yapanlar edebiyatta pastiş ne demek konusuna da eğilebilirler. Pastiş örnekleri incelenerek konunun ayrıntıları daha sağlıklı şekilde öğrenilebilir. Bunun yanında pastiş parodi farkı de üzerinde durulması gereken bir konudur. Konu ile ilgili merak ettiklerinizi sizler için araştırdık ve yazımızda derledik.

Pastiş Nedir? Edebiyatta Pastiş Tekniği Ne Demek, Örnekleri Neler, Parodi ile Farkı Ne?

Pastiş nedir sorusu araştırılırken pastiş örnekleri ile birlikte gerekli inceleme yapmanız daha mantıklı olacaktır. Edebiyatta pastiş ne demek sorusunu bu sayede çok daha ayrıntılı şekilde kavrayabilirsiniz. Yapacağınız araştırmayı internet ya da edebiyat kaynaklarından yapabilirsiniz. Doğru kaynaklardan araştırma yaptığınızda doğal olarak doğru bilgiye ulaşacaksınız. Pastiş parodi farkı ile ilgili merak ettikleriniz yazımızın devamında.

Pastiş Nedir?

Pastiş, kelime anlamı itibariyle öyküleme, taklit etme anlamına gelir. Her yazarın kendine özgü bir anlatım tarzı ve üslubu vardır. Yazar, ortaya çıkardığı eserlerde bu üsluptan yola çıkarak hareket eder. Pastiş oluştururken amaç, bir yazarın anlatım tarzını alaya almak amaçlanır. Divan edebiyatında yaygın olarak kullanılan nazireler pastiş değildir. Tehziller de pastişle aynı yolu tutmuş olsa da daha çok yergi olarak isimlendirilir.

Fazıl Ahmet Aykaç tarafından yazılan "onlar gibi" başlıklı şiirler klasik bir şekilde pastişe örnek olarak gösterilebilir. Pastiş örnekleri uzun olabileceği gibi genellikle kısa yapıdadır.

Pastiş Örnekleri

Ahmet Haşim tarafından kaleme alınan bazı eserlerde de pastiş örnekleri ile karşılaşılabilir. Örneğin aşağıdaki dizeler tipik bir pastiş örneğidir.

Altın kulelerden yine kuşlar

Tekrarını eder ömrün ilan

Pastiş, parodi terimi ile de zaman zaman karıştırılan bir kavramdır. Pastiş kullanılarak ortaya çıkan eserler sanatçıya saygı vardır. Parodide ise ortaya çıkan eserlerde sanatçıyı alaya alma söz konusudur. Yani söz konusu iki terim esasında zıt anlamlıdır.