Pazar 05.02.2017 10:53
Son Güncelleme: Pazar 05.02.2017 10:54

Su kirliliği nedir?

Su kirliliğini oluşturan etmenlerin başında lağım sularıyla sanayi atık suları gelmektedir. Bunun yanında petrol atıkları, nükleer atıklar, katı sanayi ve ev atıkları da önemli kirleticilerdir.

Bunlar deniz kenarındaki bitki ve alg gibi kaynakları yok etmektedir. Kirlenme sonucu denizlerde hayvan soyu tükenmeye başlamıştır. Örneğin; Marmara denizi, kirlilik nedeniyle balıkların yaşamasına uygun ortam olmaktan çıkmıştır.

Karadenizdeki kirlenme nedeniyle hamsi ve diğer balık türleri giderek azalmaktadır.Istakozların larva halindeyken temiz su bulamamaları nedeniyle nesilleri tükenmektedir. Nehir ve göllerimizde kirlilik nedeniyle canlılar tükenmek üzeredir.Yeni yeni kurulmaya başlanan arıtma tesisleri, lağım ve sanayi atık sularını hem kimyasal hem de biyolojik olarak temizlemektedir.

Böylece hem sulama suyu gibi yeniden kullanılabilir su kazanılmakta hem de denizlerin kirlenmesi önlenmektedir. Bu nedenle sanayileşme mutlaka iş yerleri planlanırken arıtma tesisleri ile birlikte düşünülmelidir.Gübrelerden kaynaklanan su kirliliğine nitrat kirlenmesi denir.İnsanların tarımsal üretimde gün geçtikçe daha fazla azot kullanmaları toprakta NO3 birikmesine yol açmaktadır.

Suyun etkisiyle topraktaki gübreler biriken azotla birlikte yer altı ve yer üstü sularına karışmaktadır.Bu proje amaçlanan çalışma; kuyu ve yer altı sularındaki NO3 kirliliğinin sonuçlarını belirtmektedir.Ülkemizde de insanların %90'ı yer sularını kullanmakta ve tarımda uygulamaktadır.Bitkilerin kökünde, NO3 kirliliğinin neden olduğu tuz birikimi ve bitkilerin kurumasına neden olur.Kök bölgesindeki tuz birikimini azaltmak amacı ile sulama yapılır.

Bazı bölgelerdeki azotlu gübre kullanımı o bölgedeki,gerek akıntılarda gerekse o yörenin sularında NO3 gazının yükseldiğini göstermiştir. NO3 gazının (çocuklar başta olmak üzere).İnsan sağlığını olumsuz etkilediği belirtilmektedir.Azotlu gübrelerin yanlış kullanımı sonucunda yer altı sularında ve beslenme zincirindeki NO3 miktarının artması ile (başta bebekler olmak üzere) insanların ölümüne yol açtığı belirtilmiştir.Antalya bölgesinde seracılıkta sulama yolları açılan kuyulardan sağlanmaktadır.

Ancak bu gibi ünitelerde çalışan kişiler içme sularını da açılmış kuyulardan sağlamaktadırlar.Seralardaki toprak tuzluluğu toprak yıkanması ile hafifletilmektedir. NO3kirlenmesinin nedenlerinden biri de bu faktörlerin bir araya gelmesiyle oluşur.Hem insan sağlığı hem de bu sularla seralara sağlanabilecek azot miktarının düzeyinin ortaya konulabilmesi bu bakımdan önem kazanmıştır.Bu çalışma ile bu noktaların açıklığa kavuşturulması amaçlanmıştır.
Alınan örneklerde Sodyum Silisilat ayıracından yararlanılarak değerlendirilmiştir. NO3-N/([NO3 -N] +[NH4-N]) X 100 formülü ile hesaplanmıştır.
Analiz Sonuçları(Kuyu Sularının)
Örnek No NO3 (mg/l) NH4 (mg/l) [NO3 -N] +[NH4-N]
(mg/l) % NO3 -N
1 63,95 2,46

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.