Türkiye'deki Göller Haritası - Türkiye'deki Yapay Ve Doğal Göllerin İsimleri, Yerleri Ve Özellikleri
Türkiye’deki göller haritası incelendiğinde hemen her bölgede yapay ya da doğal göl oluşumları olduğu görülebilir. Türkiye’deki göller oluşumları ve diğer özellikleri bakımından farklılıklar gösterebilirler. Türkiye’nin en büyük gölü ve özellikleri gibi konular da bu açıdan çok fazla merak edilen konular arasında yer alır. Türkiye’deki yapay ve doğal göllerin isimleri, yerleri ve özellikleri hakkında birçok bilgiyi yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Türkiye'deki göller haritası üzerinde birçok farklı göl ismini görmek mümkündür. Bu bakımdan Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü gibi detaylar birçok kişi tarafından araştırılan detaylar arasında yer alır. Bunlara ek olarak Türkiye'nin en büyük gölleri hem oluşum hem de sağladıkları faydalar bakımından önemli göller arasında yer alır. Türkiye'deki yapay ve doğal göllerin isimleri, yerleri ve özellikleri hakkında tüm detaylar yazımızın devamında.
Türkiye'deki Oluşumlarına Göre Göller
Türkiye'nin farklı coğrafi bölgeleri arasında çeşitli göller bulunmaktadır. Bu göllerin bir kısmı volkanik bir kısmı ise karstik bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda yapay göller de oldukça fazladır. Dünyanın en büyük göllerinden birisi olan Nemrut Kaldera Gölü volkanik bir göl yapısına sahiptir. Bununla birlikte karstik yapıdaki ülkenin en derin gölleri arasında ise Avlan ve Timraş gölleri bulunur. Oluşumlarına göre göller hakkında şu bilgileri vermek mümkün olabilir:
A)Doğal Göller
- Tektonik Göller
Tektonik göller yer kabuğunun hareketleri neticesinde oluşan çanaklarda biriken sularla oluşan bir göl türüdür. Bu göllere en iyi örnek ise Tuz Gölü'dür. Burası Türkiye'nin en büyük ikinci gölü durumundadır. Ancak son yıllarda iklim değişimleri gibi faktörler nedeniyle su seviyesi azalmış ve üçüncü büyük göl durumuna gelmiştir. Kapalı bir havzası vardır. Ortalama derinliği ise 40 cm kadardır. Türkiye'nin tuz ihtiyacının yarısına yakını buradan sağlanmaktadır.
Tektonik göllere bir diğer örnek ise Beyşehir Gölü'dür. Burası ise tatlı su gölü olarak Türkiye'nin ikinci büyük gölü durumundadır. Yer altı sularından beslenir ve aynı zamanda yer üstü gideğenleri vardır. Bu da gölün tuzluluk oranını azaltır. Türkiye'nin tek doğal sodyum potansiyeline sahip gölü ise Acıgöl'dür. Burası ise dışarıya akıntısı bulunmayan bir göldür. Aynı zamanda büyük bir kısmı yaz aylarında kurumaktadır. Güney Marmara'da Kuş (Manyas) ve Uluabat Gölleri bulunur. İznik gölü de yine tektonik çanaklarda meydana gelen göllerdendir. Hazar, Eber ve Akşehir Gölleri de Türkiye'nin önemli tektonik göllerindendir.
- Volkanik Göller
Oluşumlarına göre en önemli göl yapılarından birisi de volkanik göllerdir. Burası kaldera ve maar çanaklarında oluşan göllerdir. En büyük volkanik göl ise Nemrut Kaldera Gölü'dür. Burası Bitlis sınırları içerisinde yer alır. Meke Tuzlası da yine çok iyi bilinen ve Türkiye'nin nazar boncuğu olarak da bilinen bir volkanik göldür. Bir diğeri ise Isparta yakınlarında bulunan Gölcük Gölü de bir krater içerisinde yer almaktadır.
- Karstik Göller
Türkiye'nin karstik göl bakımından da zengin olduğu söylenebilir. Genelde Akdeniz Bölgesi'nde yoğunlaşmıştır. Buradaki karstik göller genel olarak uvala, dolin, obruk ve polye oluşumları ile meydana gelmiştir. Bu göllerin önemli bir kısmı Burdur, Konya ve Antalya civarında bulunuyor. Bunlardan özellikle Konya sınırlarında Kızören Gölü bulunuyor. Derinliği ise 145 metre şeklindedir. Bir diğeri ise Konya yakınlarında bulunan Timraş Gölü'dür. Burdur yakınlarında ise Salda ve Kestel Gölleri yer alıyor. Avlan gölü de yine karstik yapıdaki göller arasında bulunuyor.
- Buzul Gölleri
Buzul gölleri Türkiye'nin genelde yüksek dağlarının tepelerinde bulunur. Sayısı oldukça azdır. Bu göller arasında Gelyana ve Bey gölleri en büyükleridir. Bunların yanında Kaçkar Dağları üzerinde bulunan Mal Gölü ve Deligöl vardır. Uludağ üzerinde ise Aynalıgöl, Karagöl ve Kilimligöl bulunur.
- Doğal Set Gölleri
Bu göller ise bir çanağın ön kısmının doğal bir set ile kapanması neticesinde oluşan göllerdir. Kıyı, heyelan, alüvyal ve volkanik olmak üzere farklı sınıflara ayrılırlar. Kıyı set gölleri arasında Büyük ve Küçükçekmece gölleri, Durusu önemli örneklerdir. Heyelan set göllerine ise Tortum, Sera, Abant ve Yedigöller örnek verilebilir. Alüvyal set gölleri arasında Çamiçi, Köyceğiz, Eymir, Mogan gölleri yer alır. Volkanik set gölleri arasında ise Nazik Erçek, Haçlı, Balık ve Çıldır gölleri bulunur.
B) Yapay Göller
Yapay göller doğal olarak değil de insanların kendi çabaları ile ortaya çıkardıkları göllerdir. Bunlar baraj olarak da isimlendirilirler. Türkiye'nin her bölgesinde yapay göller bulunmaktadır. En önemlileri arasında ise şunları saymak mümkün olabilir:
- Keban Barajı
- Karakaya Barajı
- Hirfanlı Barajı
- Altınkaya Barajı
- Sarıyar Barajı
- Seyhan Barajı
- Kılıçkaya Barajı
- Aslantaş Barajı
- Demirköprü Barajı
- Karacaören Barajı
- Menzelet Barajı
Bunların yanında Atatürk Baraj Gölü, Arpaçay Baraj Gölü de bulunmaktadır. Her birinin bulunduğu bölge ve il farklılık gösteriyor.
Türkiye'deki Yapay ve Doğal Göllerin İsimleri, Yerleri ve Özellikleri
Türkiye'de bulunan göllerin kendi içinde çeşitli özellikleri vardır. Bu göller sulama amaçlı olarak oldukça faydalı oluşumlardır. Bir kısmı yapay bir kısmı doğal oluşumlardır. Bu göllerden şu alanlarda faydalanılmaktadır:
- Tarım alanlarını sulama alanında kullanılırlar.
- Taşımacılıkta kullanılırlar.
- Elektrik üretiminde kullanılırlar.
- Su ürünleri yetiştirilebilir.
- Tuz ve soda temin edilir.
- Turizm açısından faydaları vardır.
- İçme ve kullanma suyu sağlanabilir.
En genel özellikleri arasında yer alır.
Türkiye'deki Göllerin Haritası
Türkiye'de bulunan doğal ve yapay göllerin isimlerini haritadan da rahatlıkla görebilirsiniz:
EN SON HABERLER
- 1 Sınava 1 ay kaldı... Ders ders LGS taktikleri
- 2 Geleceğin iklim elçileri
- 3 ALES başvuruları başladı
- 4 Kaşık Çatal Hangi Elle Tutulur? Sofra Adabına Göre Yemek Yerken Çatal ve Kaşık Hangi Elle Kullanılır?
- 5 Bıçak Hangi Elle Tutulur? Sofra Adabına Göre Yemek Yerken Bıçak Hangi Elle Kullanılır?
- 6 Yemek Bittikten Sonra Çatal Bıçak Nasıl Konulur? Sofra Adabına Göre Yemekten Sonra Çatal Bıçak Nasıl Bırakılır?
- 7 Peygamberler Şehri Olarak Bilinen İlimiz Hangisidir? Peygamberler Şehri Neresidir?
- 8 Mantı Çeşitleri ve İsimleri - Uluslararası Mantı Çeşitleri Nelerdir?
- 9 Sere Serpe Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Sereserpe Ayrı Mı Bitişik Mi Yazılır?
- 10 Efsanevi Kuşların İsimleri - Mitolojik Kuşların İsimleri Nelerdir?