Tutanak Nasıl Yazılır? Resmi Tutanak Nasıl Tutulur, Kuralları Neler?
TDK’ye bakıldığında tutanak; meclis, kurul, mahkeme ve benzeri yerlerde söylenen sözlerin olduğu gibi yazıya geçirilmesi, zabıt, zabıtname, tutulga anlamına gelir. Aynı zamanda belgelenmesi gereken bir durumu tespit edenler tarafından imzalanan belge olarak da bilinir. Resmi bir belge olduğu için, tutanak tutulurken uyulması gereken çeşitli kurallar vardır. Bu nedenle tutanak nasıl yazılır, resmi tutanak nasıl tutulur, kuralları nelerdir gibi soruların yanıtlarının bilinmesi gerekir.

Tutanaklar, yaşanılan olayların resmi bir şekilde kayıt altında tutulmasını sağlayan belgelerdir. Yaşanılan olayların bir şekilde belgelenmesi, ardından istenilen durumlarda referans olarak gösterilmesi, bilgi paylaşımının doğru ve resmi şekillerde yapılması, hukuki açıdan koruma sağlanması gibi çeşitli açılardan önemlidir. Bu nedenle tutanak nasıl yazılır, resmi tutanak nasıl tutulur ve kuralları nelerdir sorularının yanıtlanarak ilerlenmesi önemlidir.
Tutanak Nasıl Yazılır?
Resmi kurumlarca hazırlanan tutanaklar; noter, emniyet, şirketler, mahkeme, devlet daireleri ya da resmi kurumlar tarafından imzalanarak hazırlanabilir. Resmi belgeler olması nedeniyle, tutanak tutulurken uyulması gereken belirli kurallar bulunur. Bu kurallar, tutanak tutma işlemleri esnasında, tutanağı tutulacak olayın niteliği, yaşanan yer ile ilgili değişiklere ve farklı detaylara sahip olabilir.
Tutanak tutarken aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
- Tutanağın içeriğine geçilmeden önce, başlığın kurallara uygun bir biçimde yazılması önem taşır. Eğer tutanağa konu olan hadise için özel bir durum yok ise, başlık sayfanın ortasına ve büyük harflerle "TUTANAKTIR" şeklinde yazılmalıdır.
- Tutanakta açıklanan hadisenin niteliği belirtildikten sonra, konuya ilişkin ayrıntılı bilgiler verilmelidir. Olayın ayrıntılı bilgilerinin yanı sıra, olay bilgisine nasıl sahip olunduğuna dair bilgi de tutanak içerisinde yazılmalıdır.
- Olayın nerede yaşandığı, tarih ve saat gibi bilgiler de tutanak içerisinde belirtilmelidir.
- Tutanakta söz konusu olan olayla ilgili kanıt sayılabilecek çeşitli deliller var ise, bunlar da tutanağa işlenmelidir. Aynı zamanda bu delillerin nasıl elde edildiği de tutanakta yer almalıdır.
- Eğer tutanak, bir sayfadan daha fazla yer kaplayacak ise, sayfaların arkası boş bırakılarak yeni sayfaya geçilmeli ve sayfalara numara verilerek devam edilmelidir.
- Tutanak içinde bilgileri yer alan kişi ya da kişilerin de ıslak imzası tutanakta yer almalıdır. İmza bulunmayan tutanaklar, resmi olarak geçerli sayılmamaktadır.
Resmi Tutanak Nasıl Tutulur, Kuralları Neler?
Tutanaklar, resmi belgelerdir. Bu nedenle hazırlanmasının yanı sıra, dikkat edilmesi gereken farklı unsurlar da bulunur. Tutanak hazırlarken dikkat edilmesi gereken kurallar bütünü aşağıdaki gibidir:
- Tutanaklar, A4 ya da A5 kağıtlarında hazırlanmalıdır.
- Tutanak için başlık, sayfanın ortasında büyük harfler şeklinde yazılmalıdır.
- Olayın tarih ve saati, olayın nasıl gerçekleştiği, olayın nasıl öğrenildiği gibi tüm detaylar ayrıntılı bir şekilde yer almalıdır.
- Olaya ilişkin deliller, tutanak içerisinde yazılmalıdır.
- Tutanakta ismi geçen kişilerin kimlik bilgilerine yer verilmelidir.
- Tutanağın sonunda, bitişin net olması için tutanağın tutulduğu tarih, saat ve tutanakta ismi geçen kişilerin ıslak imzası yer almalıdır.
EN SON HABERLER
- 1 MEB'den yeni uygulama! YKS ve LGS adayları için 30 binden fazla "Tercih Danışmanlığı Birimi" oluşturdu
- 2 Dijital dünyada çocuklarınızı yalnız bırakmayın! İşte 10 maddede alabileceğiniz önlemler
- 3 Ağrı’dan İstanbul’a teknoloji yolculuğu
- 4 e-YDS’de 3 bin 952 aday yarışacak
- 5 81 ilde Bilim Kafe etkinlikleri düzenlendi
- 6 Kalem Pil ve İnce Pil Farkı Nedir? Kalem ve İnce Pil Aynı Mı, Farklı Mı?
- 7 Hedef 1 milyon uluslararası öğrenci
- 8 Akademisyenler halkla buluşuyor
- 9 Evliya Çelebi’nin Seyahatname’si resme döküldü
- 10 KPSS başvuruları başladı