Uzun Çizgi Nerelerde Kullanımı - Uzun Çizgi Nerelerde Kullanılır, Klavyede Nasıl Yapılır, Kullanıldığı Yerlere Örnek Cümleler
Uzun çizgi nerelerde kullanılır için noktalama işaretlerini araştırmak gerekir. Toplam 17 noktalama işareti vardır ve uzun çizgi bunlardan biridir. Uzun çizgi ile ilgili cümleler bizlere bu işaretin nerede kullanılacağına dair ip uçları verir. Bu işaret konuşma çizgisi olarak da tanımlanmaktadır. Bahsedilen işaret hakkında bilgi edinmek isteyen biri için konuşma çizgisi ile ilgili cümleler de yardımcı olacaktır. Dolayısıyla konuşma çizgisi nerede kullanılır bizi yine uzun çizgiyle alakalı bilgiye götürecektir.

Uzun çizgi nerelerde kullanılır yani konuşma çizgisi karşılıklı konuşmalarda kullanılan noktalama işaretidir. Uzun çizgi toplam 17 noktalama işaretlerinden biridir. Böylece uzun çizgi ile ilgili cümleler bulmak oldukça kolay ve pratiktir. Bunun dışında farklı şekilde de adlandırılmaktadır. Alternatif olarak konuşma çizgisi ile ilgili cümleler de bizleri aynı sonuca götürecektir. Örnekler sayesinde konuşma çizgisi nerelerde kullanılır, öğrenip pekiştirmiş oluruz.
Uzun Çizgi Nerelerde Kullanılır?
Uzun çizgi Türkçe dil bilgisinde noktalama işaretleri kategorisinde yer almaktadır. Uzun çizgi diğer adıyla konuşma çizgisi 17 noktalama işaretinden sadece biridir. Her noktalama işaretinin cümlede bir anlamı ve amacı vardır. Genel olarak amaç şudur; duygu ve düşünceleri iyi bir şekilde ifade etmek, cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını belli etmek, okumayı ve anlamayı kolay hale getirmek, sözün vurgu ve ton gibi özelliklerini vurgulamaktır. Dil Kurumuna tanımına göre, yazıda satır başına alınan konuşmaları göstermek için kullanılır ve buna konuşma çizgisi de denir. Türk Dil Kurumundan hareketle uzun çizginin nerede kullanıldığı hakkında çıkarım yapmak mümkündür. Örneğin:
Frankfurt'a gelene herkesin sorduğu şunlardır:
— Eski şehri gezdin mi?
— Rothschild'in evine gittin mi?
— Goethe'nin evini gezdin mi?
Oyunlarda uzun çizgi konuşanın adından sonra da konabilir:
Sıtkı Bey — Kaleyi kurtarmak için daha güzel bir çare var. Gerçekten ölecek adam ister.
İslam Bey — Ben daha ölmedim.
Uzun Çizgi (Konuşma Çizgisi) ile İlgili Cümleler, Kullanım Örnekleri ve Görevleri
Konuşma çizgisinin üç farklı görevi vardır. İlki yukarıda da bahsedildiği gibi satır başına alınan konuşmaları göstermek içindir. Herhangi bir metin içinde karşılıklı olarak konuşma varsa ve konuşmacı değişiyorsa uzun çizgi kullanılır. Örneğin: Bir hikâye müsveddesi, Panco 'nun bir resmi, bir kalemi daha.
—Nüfus kâğıdın yok mu senin?
—Ne iş yaparsın?
—Yazı yazarım.
—Ne yazısı, kâtip misin?
—Kâtibim.
—Kimin yanında ?
—Kocaeli, İkbal ambarında (Sait Faik Abasıyanık).
İkincisi çizgiden önce konuşmacının isimleri yazılabilir. Örneğin:
Nöbetçi — Kimsin?
Nöbetçi — Parola nedir?
Çavuş — Senin çavuşun.
Son olarak karşılıklı olarak konuşulmayan cümlelerde de konuşma çizgisi konulabilir. Örneğin: — Bana izin veriniz gideceğim, dedi.
Aynı zamanda oyunlarda konuşanın adından sonra da getirilebilir. Örneğin:
Büyük nine — Okuduğun ne, kızım?
Kız — Bir roman.
Büyük Nine — Neden bahsediyor?
Kız — Hiç.
EN SON HABERLER
- 1 MEB'den yeni uygulama! YKS ve LGS adayları için 30 binden fazla "Tercih Danışmanlığı Birimi" oluşturdu
- 2 Dijital dünyada çocuklarınızı yalnız bırakmayın! İşte 10 maddede alabileceğiniz önlemler
- 3 Ağrı’dan İstanbul’a teknoloji yolculuğu
- 4 e-YDS’de 3 bin 952 aday yarışacak
- 5 81 ilde Bilim Kafe etkinlikleri düzenlendi
- 6 Kalem Pil ve İnce Pil Farkı Nedir? Kalem ve İnce Pil Aynı Mı, Farklı Mı?
- 7 Hedef 1 milyon uluslararası öğrenci
- 8 Akademisyenler halkla buluşuyor
- 9 Evliya Çelebi’nin Seyahatname’si resme döküldü
- 10 KPSS başvuruları başladı