YKS adaylarını şanslı bir yıl bekliyor
YKS’ye başvuran aday sayısı geçen yıla göre yüzde 17 azaldı. Başarı sıralaması orta ve düşük aralıkta olan adayların hedeflediği programlara yerleşmesi bu yıl daha kolay olacak

YÜZDE 17 DÜŞÜŞ OLDU
2022'de YKS'ye 3 milyon 234 bin 318, 2023'te 3 milyon 527 bin 430, 2024'te ise 3 milyon 120 bin 870 aday başvurdu. Ancak bu yıl başvuru sayısı 2 milyon 560 bin 640 olarak açıklandı. Başvuran aday sayısında geçen yıla göre yüzde 17.3 düşüş oldu. Lisans programlarına yerleşmek için girilen sınavın ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi'nde ise geçen yıl 2 milyon 19 bin 699 aday yarışmıştı. Bu sayı bu yıl yüzde 14,8 azalarak 1 milyon 721 bin 52 olarak açıklandı. Özetle bu yıl YKS'de geçen 3 yıla göre daha az aday yarışacak. Peki bu ne anlama geliyor? Sınava katılan aday sayısının azalması tercih sürecini nasıl etkileyecek? Bu durum başarı sıralaması nispeten düşük olan adayların işine yarayacak. Özellikle tercih döneminde 500-600 bin sonrasındaki sıralamaya girecek öğrenciler için daha olumlu bir durum yaşanacak. Adayların hedeflediği programlara yerleşmesi geçen yıllara göre daha kolay olacak. Ayrıca vakıf üniversitelerinin burslu programlarına yerleşmek bu yıl daha kolay olabilir. SABAH'a konuşan Eğitim Uzmanı Salim Ünsal "Üniversite sınavına başvuru sayılarının azalması bir puan aralığına düşen öğrenci sayılarını etkileyen bir sonuç yaratır. Başarı sıralaması daha geride olanlar için olumlu bir durum. Puan ve sıralaması nispeten düşük olan programlara giriş bu yıl daha kolay olacaktır" dedi.
BURSLU PROGRAMLARA YERLEŞME KOLAYLAŞACAK
Bu düşüşün devlet üniversitesi programlarına yerleşmeyi büyük ölçüde değiştirmeyeceğini öngören Ünsal "Daha çok vakıf üniversitelerinin bazı ücretli ve kısmi burslu programlarına girmeyi kolaylaştırabileceğini söyleyebiliriz. Bu, aday öğrencilerin yerleşme şansı bakımından olumlu bir durumken vakıf üniversitelerinin doluluk oranlarını olumsuz etkileyebilecek bir durum olarak da karşımıza çıkabilir" diye konuştu.
REKABET ÜST SIRALARDA DEVAM EDECEK
Peki aday sayısının azalması Tıp, hukuk, diş hekimliği gibi başarı sıralaması barajı olan programlara nasıl yansıyacak? Ünsal "Hedefi ve başarı düzeyi yüksek olan öğrencilerin sınava girmekten vazgeçmedi. Vazgeçen kitlenin başarı düzeyi nispeten düşük olan öğrencilerden oluştuğunu söylememiz yanlış olmaz. Bu nedenle ilk 50-100 hatta 500 binlik dilimde sıralamalarda hissedilir bir olumluluk yaratmayacak hatta etkisi bile olmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
EN SON HABERLER
- 1 10 soruda LGS tercihleri
- 2 Bol bol kitap okudu disiplinli çalışıp başardı
- 3 LGS manipülasyonuna MEB’den tepki siyaset yapmayın
- 4 Check-in Yaparken Koltuk Seçimi Ücretli Mi? Uçakta Koltuk Seçimi İçin Ücret Ödenir Mi?
- 5 Mutfakta Kullanılan Küçük Süzgeç Türü Bulmaca Cevabı - Mutfakta Kullanılan Küçük Süzgeç Türüne Ne Denir?
- 6 Alglerden Çıkarılan Bir Tür Jelatin Bulmaca Cevabı - Bulmacada Alglerden Çıkarılan Bir Jelatin Türü Yanıtı Nedir?
- 7 Bir Tür Doğan Bulmaca Cevabı - Bulmacada Bir Doğan Türü 8 Harfli Cevabı Nedir?
- 8 Bir Tozluk Türü Bulmaca Cevabı - Bulmacada Bir Tozluk Türü Yanıtı Nedir?
- 9 Çocuklarınıza rehberlik edin baskıcı tutumdan uzak durun
- 10 Öğretmenevi Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Öğretmen Evi Ayrı Mı Bitişik Mi Yazılır?