Perşembe 18.06.2009 00:00
Son Güncelleme: Perşembe 18.06.2009 12:05

Ekmeğe zam geliyor

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, 3 ay içerisinde ekmek fiyatlarına zam yapabileceklerini belirtti.

Bursa Fırıncılar Odası ve Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (BESOB) tarafından 84 fırıncıya verilen hijyen ödülü ile ilgili törende konuşan Balcı, ekmek fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Ekmek fiyatlarının uzun süredir zamlanmadığını, 3 ay sonra ekmeğe zam yapılabileceğini ifade eden Balcı, şunları söyledi: "Türkiye genelinde 16 aydır ekmek fiyatlarında bir değişiklik olmadı. İhtimalleri değerlendirdik ve 3 ay daha ekmek fiyatlarına zam yapmayı düşünmüyoruz. 3 ay sonra bir fiyat artışı olması durumunda yeni bir maliyet ortaya çıkacaktır. 2002 yılından önce ekmek fiyatlarındaki zam oranı yüzde 10 ile yüzde 14 arasında seyrediyordu. 2008 yılında ise küresel ısınmanın etkisiyle ve dünyadaki
buğday fiyatlarının yükselmesiyle birlikte ekmeğin fiyatında yüzde 70 ile yüzde 100 arasında bir artış oldu.
Ancak bu oran Türkiye'de yüzde 25'te kaldı. O dönemde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile görüştük ve ekmek fiyatlarının 1 yıl daha böyle devam etmesi gerektiğini söyledik. Şimdi görüyoruz ki 16 aydır ekmek fiyatlarında bir artış söz konusu olmadı. Maliyetlerin daha düşük olması için fırın enflasyonunun önüne geçilmesi gerekir. Ürün maliyetleri düşük olursa ekmeğin fiyatında da düşüş olur" dedi.
"82 MİLYON EKMEKTEN 5 MİLYONU ÇÖPE ATILIYOR"
Türkiye'de 5 milyon ekmeğin israf edildiğini belirten Balcı, israf edilen ekmeğin yüzde 50'sinin fırınlardaki fazla üretimden kaynaklandığını söyledi. Fırınlarda günlük ekmek üretiminin 82 milyon adet olduğunu belirten Balcı, "Üretilen ekmeğin içinde 77 milyon adet ekmek tüketiliyor. Her gün 5 milyon adet ekmek israf olmaktadır. Denetimle ilgili kurumların üzerine düşen görevi hakkıyla yerine getirilmesi gerekir.
Bundan sonra açılan yerlerin gelişi güzel açılmaması gerekir. Mevcut fırınlarda da var olan
eksiklikler bir an önce giderilmelidir. Bugün fırınlarımız belli bir insan çalıştırdığı için esnafımız fazla ekmek çıkarmakta, bu da israfı beraberinde getirmektedir" diye konuştu.
"BELEDİYELER ELİNİ ÇEKSİN"

Federasyon Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, ucuz ekmek dağıtımına karşı olmadıklarını ancak bunun fırıncıların öncülüğünde yapılmasını istediklerini ifade ederek, "Fırıncı esnafımız bunu yapabilir, belediyeler ise yapılan ekmeğin kontrolünü gerçekleştirir. Türkiye'de bunu yapan bazı büyükşehir belediyeleri var. Belediye kendi işletmesini kapatıp ucuz ekmek dağıtma işini bize bırakmıştır. Bu sistemi uygulayan şehirlerde bu konuda hiçbir sorun yaşanmadı. Ekmek dağıtımını bize devreden belediyeler
tarafından gönderilen teknik ekipler ise haftada 1 ya da 2 gün fırınlarımıza denetime geliyor. Biz belediyelerin dar gelirli vatandaşlarımıza ekmekte olduğu gibi suda da kolaylık sağlamasını istiyoruz.
Vatandaşlarımız su parası öderken kuyrukta beklemiyor ancak ucuz ekmek alırken saatlerce kuyrukta bekliyor" diye konuştu.
Kervansaray Termal Otel'deki gecede, Vali Şahabettin Harput'un katılımıyla Bursa'daki 410 fırından 84'üne hijyen ödülü verildi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.