Çarşamba 24.06.2009

Çatal-bıçak zehir saçıyor raftan indirmeye güç yetmiyor

1 Metro Toptancı Marketleri insan sağlığını tehdit eden 20 ürün grubu tespit etti. Risk yüzde 62.5'i buldu
2 Metro Marketleri içinde dahi gıda ile temas eden ekipmanların uygunsuzluk oranı yüzde 1.77 çıktı
3 Acı gerçek: Firmalara sonuçlar iletildiğinde alınan cevap, "Yasal bir yaptırımı yok, raftan indiremezsin" oldu
Tencereden tost makinesine mikserden çay kaşığına kadar daha jelatinini yeni açtığınız, paketinden yeni çıkardığınız araç gereçlerin sağlık açısından ciddi tehlikeler içerdiği aklınıza gelir miydi? Mahalle arasında ya da Tahtakale'de bir dükkândan belki de evinizin önüne kurulan pazardan aldığınız yeni ürünlerden bahsediyoruz... Bu ürünlerin sağlığa uygun olup olmadığını merak edip çarşı pazar dolaşan Metro Toptancı Market ekipleri, daha önce Okula Dönüş projesi çerçevesinde kırtasiye ürünlerinde başlattıkları sağlığa uygunluk analizlerini gıda ile temas eden ürünlere de uyguladı. Sonuçlar ise çarpıcı: Araştırma için incelemeye alınan 4 bin 383 üründen 451'i analiz edildi ve ürünlerin yüzde 62.5'inin sağlığı tehdit ettiği ortaya çıktı.
"BİZDE DE RİSKLİ ÜRÜN ÇIKTI"
Genel Müdür Hakan Ergin, Topkapı, Emiönönü ve İkitelli'de gıda ile temas eden ürünlerin satıldığı bölgelerden toplanan ürünlerin 2 aylık bir sürede analiz edildiğini söyledi. Kendi marketlerinde yaptıkları analizlerde de yüzde 1.77'lik sağlığa zararlı ürün belirlediklerini vurgulayan Ergin, sonuçları bu ürünün sahibi firmalara gönderdiklerini ancak tedarikçilerin bazılarından 'böyle bir yasal düzenleme yok' cevabını aldıklarını dile getirdi. Ergin şöyle konuştu: "Firmaların ürünlerini raftan kaldırmak için gerekçe olarak araştırma sonuçlarını gösterdik ancak firma yetkilileri böyle yasal bir düzenleme olmadığını ve raftan ürün çıkarmak için araştırma sonuçlarının geçerli bir gerekçe gösterilemeyeceğini savundular.
"ERİYEN KAŞIĞA DİKKAT!
Metro Market Kalite Güvence Grup Müdürü Tülay Özel, sıcak bir içecek ya da yiyecek girdiğinde eriyen ya da şekil değiştiren bir tabağın, bardağın ya da kaşığın sağlığı tehdit ettiğini söyledi. "Böyle bir manzara ürünün kimyasal bileşimlerinin gıdaya geçtiğini gösterir" diyen Özel, teflon tavanın çizildiğinde çöpe atılması gerektiği uyarılarının bu ürünler için de geçerli olduğunu söyledi.
Kanser riski taşıyorlar sinir sistemini çökertiyorlar
AĞIR METALLER: Kanserojen, zehirli veya alerjik. Böbrekler, karaciğer ve eklemlerde birikip çocukların sinir ve bağışıklık sistemini tahrip edebilir. Gıdanın konduğu ekipmanlar ve dudak temasıyla geçebiliyor.
FORMALDEHİT: Tahta ve odunun yapısında doğal olarak bulunabildiği için tahta gıda ile temas eden ürünlere etki eder. Astım krizleri, konsantrasyon bozukluğu, deri döküntüleri, yorgunluğa neden olabiliyor. FİTALAT: Ürün içinde kullanılan plastiklerin yumuşatılmasında ve boyalarda kullanılıyor. Kanser, böbrek ve karaciğer bozuklukları, astım, cinsel gelişim problemleri, metabolizma ve büyüme düzensizlikleri gibi birçok olumsuz etkisi var.
MİGRASYON: Gıda ile temas eden ambalaj maddelerinin yapısındaki bileşenlerin, temas ettiği gıdaya bulaşması. Eldiven, paketleme cihazları, ambalaj, kesiciler ve pişirme kapları ile bulaşıyor.
Yatırım 250 bin TL'yi buldu
Plastik, cam, tahta, çelik, bakır, alüminyum döküm, seramik, alüminyum, marinex, melamin, teflon, silikon, porselen malzemeden yapılmış gıda ile temas eden tüm ev eşyaları, elektrikli ev eşyaları, profesyonel ve yarı profesyonel mutfak ekipmanları araştırmaya dahil edildi.
Topkapı, Eminönü, İkitelli bölgelerindeki satış alanlarından ürünler toplandı.
Ürünlerde kullanılan boyar maddelerle, yapılarındaki bileşenler ve gıdaya olan geçirgenlik özelliklerine bakıldı.
Ürünler Intertek laboratuvarlarında eritilerek 15 gün bekletildi ardından test edildi.
Araştırmaya 150 bin TL ayrıldı. Okula Dönüş Projesi için de 100 bin TL ayrılmıştı.
Hakan Ergin İstanbul'dan elde edilen sonuçların Anadolu ile ilgili kaygıları artırdığını söyledi.

GIDADAKİ DURUM DAHA VAHİM
Daha önce Okula Dönüş projesi çerçevesinde sadece Metro Marketleri'nde satılan ürünler üzerinde yapılan araştırma kırtasiye ürünlerinde sağlığa zararlı ürün oranının yüzde 17 olduğunu ortaya çıkarmıştı. Ancak gıda ile temas eden ürünlerdeki yüzde 62.5'lik insan sağlığına uygunsuzluk oranı gıdadaki tehlikenin ciddiyetini ortaya koyuyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.