Salı 02.02.2010 00:00
Son Güncelleme: Salı 02.02.2010 16:15

Başbakan'dan çarpıcı açıklamalar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tekey işçilerine "eve dönün" çağrısı yaparken eylemlerinin yasal olmadığı söyledi.
Başbakan Erdoğan, "Kullanılıyorsunuz 3 milyonu aşkın insanın asgari ücretlinin memurun vebali var. Bu parayla çalışacak milyonlarca işsiz var. Buradaki olay hak arayışı içerişinde masum talep değil hükümet karşıtı işin parçası olmuştur. Şu anda yapılan eylem yasal değildir. Bunlar yasal değil fakat biz bu demokratik davranışımızı bu ay sonuna kadar sürdüreceğiz. Artık yasal olan adım neyse ay sonunda atacağız." dedi.
Erdoğan, Meclis'te AKP Grup toplantısında yaptığı konuşmada, Hükümetin önerilerini kabul etmeyen Tekel işçilerine hem sert çıktı hem de "eve dönün" çağrısı yaptı.
Erdoğan, sözlerine geçen hafta CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Tekel işçileri ile ilgili sözlerini hatırlatarak başladı.
Erdoğan, "Baykal geçen hafta işsizi memuru 4C'liyi bir anda kurtardı. Bir kere Baykal'ın toplumun bu kesimlerini hatırlaması da gelişmedir. Yoksul ve emeklinin sorunlarını bir çırpıda çözüyor. Daha sırtında kamburu yok. Bekar. Herkese veriyor yöntem çözüm ne yok. Baykal'ın söylemi popilist söyleme denk düşmektedir" dedi.
-DİKKAT EDİN TEKEL İŞÇİLERİNİN BİR KISMI-

Devlet yönetiminin ciddiyet istediğini kaydeden Erdoğan, ekonomiyi yönetmenin ise daha fazla bir ciddiyet istediğini vurguladı. Ankara'da Tekel işçilerinin bir kısmının eylem yaptığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
"TEKEL işçileri, 1992 -2003 yılları arasında kıdem tazminatları ile işten çıkarıldı. 2003'te müzakerelerimizin ardından işçi sendikaları ile onların talebi doğrultusunda 4C sürecini başlattık. Şimdi aynı süreci sendikalar inkar ediyorlar. Aynı kişiler diyor bunu. Bu nasıl dürüstlük. Biz dedik ki özelleştirmelerden dolayı kimse işinden olmasın. Hatta bizden önce işini kaybeden 14 bin işçiyi aldık. Şu anda Tekel'de istihdam edilen işçi 10 bin 850 kişidir. Bunlara biz her ay 40 trilyon ödüyoruz. Sendikalarla 2 yıl önce görüştük. Bize "bir 6 ay müsaade edin' dediler. Gerek TÜRK-İŞ başkanı ve diğer sendikacılar oturduk konuştuk. Dedik ki artık bunları kapatıyoruz. Dedik ki bu olay özelleştirme olayı değildir. Bu tütün depolarının tamamen tasfiyesidir. Biz 2 yıldır bu işçi kardeşlerimize tütün işleme devam etsin dedik. Biz 500-600 kişi ile devam edeceğiz ama diğerleri için bitti. Kapatılan iş yerine ihbar kıdem tazminatı verir işi bitirirsiniz. Biz yine bu işçi kardeşlerimizi 4C kapsamına alalım. Ücretler üzerinde çalışın dedim arkadaşlarımıza sadece TEKEL'i değil hepsini bu kapsam da değerlendirelim. Sosyal güvenlik ve özlük hakları korunacak. Şimdi ne diyorlar yazılı ve sözlü medyaya teessüf ediyorum. Biz emanetçiyiz tüyü bitmemiş yetimin parasının emanetçisiyiz. Dedikleri şu "aç susuzuz' Eğer onlar tekel işçisi ile dün itibariyle paraları tıkır tıkır ödendi. 40 bin lira kıdem ve ihbar tazminatı hesaplarında. Bir ay içerisinde 4C'den istifade etmek istiyorsan. 10 bin Tekel işçisi bu 4c'den istifade edecektir. Maaşlarını hepsi alacaktır. Artış oalcak mı tabi ki olacak. Geçen gün kendileri ile görüştük. Baktık ki orada kıdem tazminatı noktasında sıkıntıları var. Biz bunun devamı konusunda yasal mani yoksa çalışsın dedim. Ama yeni süreci kıdem tazminatı alacak şekilde düzenleyecek."
-"BU ACİTASYON NEDİR?"-
Erdoğan, dün Türk İş Başkanı ile yapılan görüşmeyi hatırlatarak, "Dün geldiler "biz bunu istemezik " dediler. 11 Katrilyon bizim iktidarımızca ödendi. Değerli arkadaşlarım KEY adında paralar kesildi bunu da biz ödedik. Bizim bu kadar yapıcı yaklaşımımız karşısında ajitasyonlar nedir? Oraya giden kim Baykal. Sen önce kendi belediyelerindeki sorunu çöz onu hallet. Türk İş önünde 300-500 işçi ki bunların yanına gelen uç birlikler 'Öğretmen olamayanlar birliği' ne demek bu" diye konuştu.
-"CHP VE MHP İSTİSMAR EDİYOR"-

Erdoğan, sorunları çözüm noktasında işçi ve memurun bir araya gelmesi çağrısında bulunduğunu hatırlatarak, "Ama işlerine gelmiyor. Biz her seferinde yapıcı davrandık. Ben sendikadan geliyorum ve işçi olarak da yaşadım. Bu hatırlatmayı yapmayı kendim için görev talep ediyorum. Olay aşırı uçların parçası olmuştur. Tekel işçilerin eylemi amacını aştı. Hükümet karşısı kampanyaya dönüştü. CHP ve MHP istismar ediyor. Bunlar iktidar ortağı idiler. Onların iktidarları döneminde bunlar işsiz kaldı. Bunların içerisinde medya kuruluşları var istismara devam ediyorlar. Kirli senaryoların başaramadığını başaracaklarını zannediyorlar" dedi.
-"EYLEMLER YASAL DEĞİL, AMA BİZ YASAL ADIMLARI ATACAĞIZ"-

Tekel işçilerine eve dönün çağrısı yapan Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:
"Kullanılıyorsunuz 3 milyonu aşkın insanın asgari ücretlinin memurun vebali var. Bu parayla çalışacak milyonlarca işsiz var. Buradaki olay hak arayışı içerişinde masum talep değil hükümet karşıtı işin parçası olmuştur. Paraları yatan işçileri sesleniyorum Kamuda çalışmak isteyenler gitsin imzalasınlar. Hazinedeki tek bir kuruş milletin emanetidir. Biz bu hakkı çarçur etmeyeceğiz... Şu anda yapılan eylem yasal değildir. Bunlar yasal değil fakat biz bu demokratik davranışımızı bu ay sonuna kadar sürdüreceğiz. Artık yasal olan adım neyse ay sonunda atacağız. Kusura bakmasınlar bu ülke yol geçen hanı değildir."
ÇAVUŞOĞLU'NA DESTEK VERMEYEN MUHALEFETE SERT ÇIKTI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclis'i başkanlığına seçilen ilk Türk olan AKP Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'na destek vermeyen muhalefet partililerini köstek olmakla suçladı.
Erdoğan, Meclis'te AKP Grup toplantısında yaptığı konuşmada, AKPM Başkanı seçilen AKP Antalya Milletvekili Çavuşoğlu'nu tebrik etti, destek vermeyen muhalefet partilerini sert dille eleştirdi.
Erdoğan, grup toplantısına birlikte geldiği Çavuşoğlu'nu tebrik ederek başladığı konuşmasına, "Bu gelişme AKP'nin değil Türkiye'nin gururudur" dedi. Erdoğan, şunları söyledi:
"Partimizin üstlendiği görevler iktidarımız zamanında yapılanlar başarılardır. İKÖ sekreterine bir Türk başkan seçimi yine iktidarımız döneminde gerçekleşti. Birçok uluslararası komisyonda üyelerimizle temsil ediliyoruz. Bütün bunlar kendi kendine olmadı. Aktif roller üstlendik. Ama üzüntüyle ifade etmeliyim ki AKP iktidarı Türkiye'nin itibarını artırırken muhalefetin tavır ortadadır. AKPM'ye ilk kez bir Türk meclis başkanlığını üstleniyor. Bu Türkiye'nin başarısıdır."
-TEBRİK ETMENİN ÖTESİNDE-

Erdoğan, MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş de eleştirdi. Erdoğan, "Muhalefet bu başarıyı tebrik erdemini bile gösteremiyor. Bırakın tebriki bir CHP vekil soruşturmaya destek veriyor. Tuğrul Türkeş de salondan çıkıyor. Türkiye'nin bazı temsilcileri bu süreci engelleme arayışına giriyor. Hani milliyetçiydiniz. Bir MHP'li de "niçin Başmüzakereci toplantıya katıldı' diye soru önergesi veriyor. Muhalefet çağı vizyonu idraki kaldırmasa da biz Türkiye'nin önünü açacağız" diye konuştu.
Erdoğan muhalefeti eleştirmeye şu sözlerle yüklendi:
-BU NE KİNDİR-

"İlk kez bir Türk 47 ülke arasından AKPM Başkanı seçiliyor. Türkiye'nin uluslar arası itibarının artmasıdır bu gelişme. Ne acıdır ki, muhalefet bu önemli gelişmeye kayıtsız kalıyor. Bu Türkiye'nin başarısı, dikkat edin AKP'nin başarısıdır demiyorum. Muhalefet bu mutluluğu bile paylaşmıyor. 47 üye ülkenin teklifiyle bir Türk aday gösteriliyor, muhalefet partili milletvekilleri ise süreci baltalıyor. Bu ne kindir yaBu nasıl bir yaklaşım tarzı. Dünya liderleri tebrik ediyor, muhalefet bir tebrik etme nezaketinde bile bulunmadı. Bir MHP'li milletvekili "Başmüzakereci Egemen Bağış niye konseydeki toplantıya katıldı diye soru önergesi veriyor' ne acıdır."
Başbakan Erdoğan muhalefete yüklenirken, milletvekilleri de "yuh" diyerek tepki gösterdiler.
BAYKAL'A DARBE ELEŞTİRİSİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın darbe iddialarına yönelik eleştirilerini yanıtladı. Erdoğan, Baykal'a seslenerek, "AKP'yi gözden düşürecek karanlık hesaplar sanma ki senin önünü açar seni iktidara taşır, bırak bu tür ucuz hesaplar yapmayı da bir kez olsun demokrasiyi hukuku sivil siyaseti savun. Sayın Baykal bir kez olsun adaleti halkın hakkını hukukunu savun" dedi. Erdoğan, sık sık gensoru verilmesini de eleştirdi ve "Gensoru olayının da maalesef suyu çıktı, ikide bir parlamentoyu nasıl meşgul ederiz nasıl zamandan çalarız mantığıyla bu gensorular veriliyor, bir şey çıkacağından değil, bütün dertleri dostlar alışverişte görsün" dedi.
Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, AKP iktidarıyla Türkiye'de birçok şeyin değiştiğini ifade ederek, "Son 2 hafta içinde yazılan konuşulan tartışılan mevzulara bakınız. Onlar bile Türkiye'nin ne kadar özgür bir ülkeye dönüştüğünü demokratikleşme yolunda nasıl mesafe kaydettiğini ortaya koyuyor" dedi.
-KARANLIK İDDİALAR, ÇİRKİN SENARYOLAR-

Erdoğan, son günlerde yeniden gündeme gelen darbe iddialarına işaret ederek, ortalıkta AKP iktidarına yönelik karanlık iddiaların, çirkin senaryoların dolaştığını öne sürerek, bu vahameti umuda dönüştüren bu senaryonun açık açık tartışılması, özgürce eleştirilebilmesinin en önemlisi de hukukun konusu olabildiğini söyledi.
Ancak, bu iddiaların tartışılmasından muhalefet partilerinin rahatsız olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Türkiye, tek yürek halinde bu meseleyi konuşurken, Anamuhalefet partisinin her zaman yaptığı gibi meselenin üzerine örtmeyi çalıştığına, farklı yerlere çekmeye çalıştığına da ibretle şahit oluyoruz. Sanki demokrasinin tarafı sivil siyasetin tarafı değil, hukukun tarafı değilmiş gibi perdeleme yapmaya çarpıtma yapmaya devam ediyor" dedi.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, tek hedefinin AKP iktidarı değil, Türk demokrasisi ve sivil siyaset olduğunu öne sürdü. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
-KARANLIK HESAPLAR SANMA Kİ SENİ İKTİDARA TAŞIR-

"AKP'yi gözden düşürecek karanlık hesaplar sanma ki senin önünü açar seni iktidara taşır, bırak bu tür ucuz hesaplar yapmayı da bir kez olsun demokrasiyi hukuku sivil siyaseti savun. Sayın Baykal bir kez olsun adaleti halkın hakkını hukukunu savun, bunu medya içinde yapanlar da var. Sayın Baykal, işaret fişeğini yakıyor, onların arkasına vagonları durumunda olanlar var takılıyorlar, aynı istikamette yazıp çizmeye başlıyorlar. Meselenin tartışılıyor konuşuluyor olmasından rahatsızlık duyanlar var. Onların tam tersi uçta yer alıp hükümeti gaza getirmeye çalışanlar var. Biz sorumluluk çerçevesinde hareket etmek zorundayız. Devletin kurumları gaza getirmeye devletin kurumalarıyla çatışma içine girmemizi arzu edenler var. TSK ile güler yüzlü olarak oturup konuştuğumuzda polisimizle oturup dertleştiğimizde "hayırdır ne oluyor bir gelişme mi var, böyle olmaması lazım' gibi yaklaşımlar var. Bunları anlamak mümkün değil."
TSK ile görüşmelerinden "niye rahatsız oluyorsunuz?" diye soran Erdoğan, bu ülkenin bütün kurumları bir ve beraber demokratik laik sosyal bir hukuk devleti olarak daha ileri seviyelere ulaşmayı amaç edinmemeli mi bundan niye rahatsız oluyorsun. Biz sırtımızda yumurta küfesi taşıyoruz, hassas olmak serinkanlı davranmak zorundayız" diye konuştu.
Erdoğan, Ergenekon ve darbe iddiaları ile ilgili yapılan eleştirilere açıklık getirirken, CHP'ye yine sert sözlerle yüklendi.
-AŞKI MEMNU DİZİSİ BENZETMESİNE YANIT-

Erdoğan, Baykal'ın Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik düzenlendiği iddia edilen suikast planını Aşkı-ı Memnu dizisine benzettiği yönündeki sözlerini hatırlatarak şöyle dedi:
"Ergenekon davası konusunda darbe iddiaları konusunda şu tanımlamaları burada hatırlatmak istiyorum, "skandal fiyasko tuzak, pusu intikam operasyonu, cumhuriyetle hesaplaşma, abuk sabuk işler, masal bunlar, gerizekalılarınaşkı memnu dizisi' bu sıfatlar niçin kullanılıyor? Çete iddiaları niçin kullanılıyor, yargıda olan dava için darbe iddiaları için kullanılıyor. Çetelerin avukatı olduğunu ilan etti. arkadaşları gidip (CHP'li milletvekilleri) avukatların sırasında duruşma izledi. Danıştay'a saldıran saldırganın savunulduğu tarafta CHP'nin ne işi var, her fırsatta "Atatürk'ün partisiyiz' diye övünüyorlar, o zaman Atatürk'ün partisini o sıralara taşımaya ne hakkınız var, tarih kimin nerede durduğunu hangi tarafta durduğunu mutlaka kaydedecek."
-AÇILIMLAR-

Erdoğan, konuşmasında açılımları da değerlendirdi. Önümüzdeki günlerde Alev Çalıştayı ile ilgili kendisine hazırlanan rapor sunulacağını anlatan Erdoğan, "Demokratik açılım süreci adı altında ülkenin her sorununu masaya yatırıyor milli birlik projesini hayata geçirmeye çalışıyoruz. Kürt meselesini Roman meselesini alevi çalıştaylarını bitirdik, sonuç bildirgesi hazırlanıyor. Azınlıkların sorunlarını konuşuyoruz" dedi
-"GENSORUNUN SUYUNU ÇIKARDILAR"-

Erdoğan, bugün TBMM genel Kurulu'nda ön görüşmeleri yapılacak olan ve MHP'nin Çalışma Bakanı Ömer Dinçer hakkında verdiği gensoru önergesine değinirken, "Önergenin de suyu çıktı" diyerek ifade etti.
Erdoğan, "MHP çalışma bakanımız hakkında gensoru önergesi verdi. Gündeme alınıp alınmaması oylanacak. Tabi ben ayrıntısına girmek istemiyorum. MHP'ni 3.5 yıllık iktidarında çalışma hayatı şartlarıyla bugünkünü kıyasladığınızda arasındaki uçurum ok daha iyi fark edilecektir. Şimdi siz bu bakan hakkında gensoru veriyorsunuz, izan gerekir izan. MHP bu gensoru önergesini vererek kendi iktidarları dönemiyle bugünün kıyaslanması için de AKP' ye bir fırsat vermiştir" dedi.
Sık sık gensoru verilmesini de eleştiren Erdoğan, "gensoru olayının da maalesef suyunu çıkardılar. İkide bir parlamentoyu nasıl meşgul ederiz nasıl zamandan çalarız mantığıyla bu gensorular veriliyor, bir şey çıkacağından değil, bütün dertleri dostlar alışverişte görsün" diye konuştu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.