Perşembe 04.02.2010 00:00
Son Güncelleme: Perşembe 04.02.2010 17:42

İşçilerin eylem günlüğü

TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK, MEMUR-SEN, TÜRKİYE KAMU-SEN ve KESK'in aldığı karar doğrultusunda, Tekel işçileriyle dayanışma amacıyla ''çalışmama hakkını kullanma'' eylemi başladı.
Türkiye'nin dört bir yanında TEKEL işçilerine destek eylemleri devam ederken TEKEL işçilerinden bazılarının bankalara yatırılan kıdem tazminatlarını çektikleri öğrenildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından verilen bilgiye göre, TEKEL işçilerinden 6 bin 120'si bugün itibarıyla bankalara yatırılan kıdem tazminatlarını çekti.
Ayrıca, 450 işçinin de 4-C kapsamına geçmeyi kabul ettiği bildirildi.
BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN TEKEL EYLEMİYLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMESİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

TEKEL İŞÇİSİ FENALAŞTI
Öte yandan TEKEL işçilerinin eyleminin 52. gününde fenalaşan bir işçi açlık grevinden çıkarılarak hastaneye kaldırıldı.
İZMİR'DE OTOBÜSLER ÇALIŞMADI

TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla sendikaların aldığı bir günlük ''Çalışmama Hakkını Kullanma'' eylemi, İzmir'de ulaşımda sorunlar yaşanmasına neden oldu.
Belediye işçilerinin üye oldukları sendikaların eyleme katılması nedeniyle belediye otobüsleri çalışmadı. Sabah saatlerinde otobüs duraklarına gelen vatandaşlar, iş yerlerine ulaşmada güçlük çekti. Birçok vatandaş, ortak taksi tutarak sorunu çözmeye çalışırken, aracı olan bazı vatandaşlar da duraklarda bekleyenleri araçlarına aldı.
Çok sayıda okul ve fabrika servisinin korsan taşımacılık yaparak ihtiyaca yanıt vermeye çalıştığı gözlendi.
Taksi ve dolmuş bulmakta sıkıntı yaşayan ve yakın mesafelere gidecek vatandaşlar ise yürümeyi tercih etti.
Vatandaşların özel araçlarını kullanmak durumunda kalması nedeniyle ana yollarda zaman zaman trafik sıkışıklıkları yaşandı.
Metro ve vapurların eyleme katılmaması nedeniyle Karşıyaka ve Bornova ilçeleriyle Hatay semtinden gelen vatandaşlar ulaşım sıkıntısı çekmedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, belediye otobüslerinin saat 13.00'den sonra hizmet vereceği belirtildi.
Açıklamada İtfaiye, Eşrefpaşa Belediye Hastanesi ve Huzurevi'nde verilen hizmetlerde herhangi bir aksama olmadığı ifade edildi.
BAŞKENTTE METRO SEFERLERİNDE AKSAMA

Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Halkevleri üyesi bir grubun, metro sisteminin çalışmasını engellediğini öne sürdü.
Belediye yetkilileri, yaptıkları açıklamada, Batıkent metrosunda seferlerin aksamasının, belediye çalışanlarının, ''Çalışmama hakkını kullanması''ndan kaynaklanmadığını savundu.
Halkevleri üyesi bir grubun, TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla metro sisteminin çalışmasını engellediğini ileri süren yetkililer, güvenlik güçlerinden yardım istediklerini kaydettiler.
TGS ÜYESİ AA ÇALIŞANLARI, BİR SAAT İŞ BIRAKTI
Tekel işçilerine destek vermek amacıyla Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK'in bir günlük ''çalışmama hakkını kullanma'' eylemi kararı uyarınca, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi Anadolu Ajansı çalışanları, bir saat iş bırakma eylemi yaptı.
AA önünde toplanan çalışanlar adına açıklama yapan TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, Tekel işçilerinin 52 gündür yaptıkları eylemi desteklemek ve onlara katkı vermek amacıyla bir araya geldiklerini söyledi. Tekel işçilerinin, kazanılmış haklarını koruma mücadelesi verdiklerini ifade eden İpekçi, şöyle konuştu:
''Tekel işçileri yeni haklar elde etmek amacıyla bir eylemlilik, grev, direniş, sokak eylemi içinde değiller. Gerçekten kazanılmış haklarını muhafaza etme gayreti içindeler. Eyleme siyasi kisve yakıştırmaya kalkanlar, lütfen bir geceyi onlarla geçirsinler. Onları bir dinlesinler, siyasi tartışmalarını yapsınlar, felsefi tartışmalarını yapsınlar, ondan sonra o kararlarında ısrarlılar mı, tekrar vicdan ve akıl muhasebesini yapsınlar. Direnişe katılanların büyük çoğunluğu AKP'ye oy vermiş insanlar. Belki sorunları çözülse belki yine AKP'ye oy verecekler. Burada siyasi ve ideolojik yaklaşım aramak gerçekten bir gaflet.''
TGS olarak geçmişte yaptıkları sendikal mücadelede diğer sendikaların gücüyle, maddi ve manevi desteğiyle kazanımlar elde ettiklerini anlattı.
EDİRNE, KIRKLARELİ VE TEKİRDAĞ'DA EYLEM
Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK'in, TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla kararlaştırdığı ''çalışmama hakkını kullanma'' eylemine Edirne ve Kırklareli'nde de katılım olduğu bildirildi.
Türk-İş İl Temsilcisi ve Tes-İş Edirne Şubesi Başkanı Adnan Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da örgütlü oldukları DSİ ve elektrik kurumlarında 1070 işçinin işe gitmediğini söyledi.
DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Arif Kuday da TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla İl Özel İdaresi, DSİ, belediye ile sendikalarının örgütlü olduğu iş yerlerinde iş bırakıldığını ve PTT Edirne Başmüdürlüğü önünde saat 12.30'da basın açıklaması yapılarak TEKEL işçilerinin yanında olduklarını göstereceklerini belirtti.
Yol-İş Sendikası 2 no'lu Şube Genel Sekreteri Nejat Şevik ise TEKEL işçilerinin eylemine destek vermek amacıyla bir günlük iş bırakma eylemi yaptıklarını ifade etti.
Edirne'de sendikalarına üye 220 işçinin iş bırakma eylemine destek verdiğini ifade eden Şevik, ''Kanuni haklarımızı kullanıyoruz. TEKEL işçilerinin haklı mücadelesine destek oluyoruz'' dedi.
-İŞE GELMEYENLER TESPİT EDİLİYOR-

Edirne Valisi Mustafa Büyük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'deki bazı iş yerlerinde işe gelmeyenlerin olduğunu ve bunların tespit edilmesine başlandığını söyledi.
İşe gelmeyenlerin belirlenmesinden sonra, bu kişilerle ilgili mevzuatın uygulanacağını ifade eden Büyük, ''Her kurumun bir disiplin işleyişi var. Kurumlar, işe gelmeyenlerle ilgili bunu işletecekler'' dedi.
Edirne'de sağlık çalışanları ise iş bırakma eylemi yerine, basın açıklaması yaparak TEKEL işçilerine destek verecek.
-KIRKLARELİ-

Petrol İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova da yörede örgütlü bulundukları iş yerlerinde çalışan 1200 üyenin işe gitmediğini söyledi ''TEKEL işçilerinin yakmış olduğu kıvılcım yangına döndü. AK Parti hükümeti bir an önce TEKEL işçilerinin sorununu ve diğer çalışanların sorunlarını çözmelidir'' dedi.
Düşova, Lüleburgaz ilçesinde yaklaşık 15 bin işçi ve memurun işi bırakarak, eyleme destek verdiğini ileri sürdü.
Kırklareli merkezde de sağlık çalışanlarının bir bölümü iş bırakarak eyleme destek veriyor.
Kırklareli Vali Vekili İsmail Gültekin, iş bırakma eylemine katılanları tespit etmek için çalışma başlattıklarını söyledi.
Sendikaları uyardıklarını ifade eden Gültekin, eyleme katıldığı tespit edilenler hakkında yasal işlem yapacaklarını kaydetti.
TPAO İŞÇİLERİ TEKEL İŞÇİLERİ İÇİN YÜRÜDÜ
Petrol İş Sendikası Batman Şubesi'ne bağlı TPAO işçileri Tekel işçileriyle dayanışma grevine başladı.
Sabah saat 07.30'da TPAO Batman Bölge Müdürlüğü giriş kapısında toplanan 2 bin işçi okunan basın açıklamasının ardından TPAO Batman Bölge Müdürlüğü binasına kadar yürüdü. Basın açıklamasını okuyan Petrol İş Batman Şube Başkanı M.Mesut Tekik, ücretsiz köle olmamak için, güvencesiz, sözleşmeli taşeron 4/C ile çalışmamak için Tekel işçileri ile dayanışma grevinde olduklarını ifade etti.
Tekel işçileri mücadelesinin, taşeron işçiler, sigortasız konfeksiyon işçisi, sağlıkta asgari ücrete mahkum edilen bilgi işlem işçisi, sendika hakkını arayan belediye, hatta tütün ekip toplayan köylü için de bir alarm taşıdığına dikkat çeken Tekik, Tekel işçisinin kazanması için mücadelenin yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.
Açıklamanın ardından "Yaşasın sınıf dayanışması, hepimiz Tek(el)iz" yazılı pankart ile yürüyüşe geçen işçiler, yürüyüş boyunca "AKP şaşırma sabrımızı taşırma", "Yaşasın emek, barış ve demokrasi mücadelemiz", "Hepimiz Tekeliz" şeklinde slogan attı.
ZONGULDAK'TA MADEN İŞÇİLERİ, KÜTAHYA'DA BOR İŞÇİLERİ, İŞ BIRAKTI
Zonguldak'ta maden işçileri, TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla ''çalışmama hakkını kullanma'' eylemine destek verdi.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) üyesi Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) bağlı Üzülmez, Karadon, Kozlu, Amasra ve Armutçuk müessese müdürlüklerinde 08.00-16.00 vardiyasında çalışan maden işçileri, mesailerine başlamayarak eyleme katıldı.
İş yerlerindeki madene inilen işçi asansörlerinin bulunduğu kuyu başında toplanan madenciler, ocaklara girmedi.
Bu sırada, bazı madencilerin, zorunlu iş kollarında yer alan tulumbacı ve elektrikçi gibi branşların dışındaki birtakım işçilerin mesaiye başladığını iddia ederek, gerekli önlemi almadıkları gerekçesiyle sendika yöneticileriyle tartıştığı görüldü.
GMİS Üzülmez Şube Sekreteri Yusuf Çamlıca, yaptığı açıklamada, işçi ve memur konfederasyonunun aldığı karar doğrultusunda saat 08.00 itibariyle madencilerin ''çalışmama hakkını'' kullanmaya başladıklarını söyledi.
TEKEL işçilerinin haklı direnişine destek amacıyla eyleme katıldıklarını anlatan Çamlıca, ''TTK'daki gündüz vardiyasında çalışan 6-7 bin civarında kişi, TEKEL işçilerine destek veriyor. Sadece ocaklara zorunlu girmesi gereken madenciler iş başı yaptılar'' dedi.
-KÜTAHYA-

TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla yapılan ''çalışmama hakkını kullanma'' eylemine, Kütahya'nın Emet ve Hisarcık ilçelerinde bor işletmelerinde çalışanlar da destek verdi.
Türk-İş'e bağlı Türkiye Maden İşçileri Sendikası Hisarcık Şube Başkanı Ahmet Çümen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Emet Bor İşletmesine sabah saatlerinde gelen 384 işçinin, çalışmama hakkını kullanma eylemine destek vererek çalışmadığını bildirdi.
Sendika üyesi 384 bor işçisinin tamamının eyleme katıldığını ifade eden Çümen, şunları söyledi:
''Türk-İş'e bağlı Türkiye Maden İşçileri Sendikası Hisarcık Şubesi olarak Emet Bor İşletmesinin Emet ve Hisarcık'ta iş yerlerindeki 384 işçi üyemiz, 08.00-17.00 saatleri arasında TEKEL işçilerine destek amacıyla iş bırakmıştır.''

ATATÜRK HAVALİMANI'NDA AKSAMA YAŞANMADI
Eylem nedeniyle İstanbul Atatürk Havalimanı'nda uçuşlarda bir aksaklık yaşanmazken, uçuşlar normal seyrinde devam etti.
Alınan bilgiye göre, konfederasyonların aldığı karar gereği bugün 08.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek bir günlük ''çalışmama hakkını kullanma'' eylemi nedeniyle, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan yurt içi ve yurt dışına gerçekleştirilen uçak seferlerinde bir aksaklık yaşanmadı.
Sabah saatlerinde yurt içi ve dışına gitmek için havalimanına gelen yolcular, check-in işlemlerini yaptırıp, uçaklarına binerek gidecekleri yerlere sorunsuz bir şekilde gitti.
TÜRK-İŞ'e bağlı Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (HAVA-İŞ) dün TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla üyelerine ''çalışmama hakkını kullanma'' çağrısı yapmıştı. THY'de örgütlü bulunan HAVA-İŞ'in çağrısına karşılık, THY'nin uçak seferlerinde bir aksama olmadı.
İstanbul Atatürk Havalimanı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) çalışanları da mesailerine normal olarak gelip çalışmalarını sürdürdü.
Öte yandan, THY, dün çalışanlarına gönderdiği yazıda bugünkü eylemin ''yasadışı'' olduğunu duyurarak, ''Şirketimizce yasadışı hiçbir eyleme müsamaha gösterilmeyecek olup, gerekli hukuki işlem tesis edilecektir'' uyarısında bulunmuştu.
HAYDARPAŞA TREN GARI'NDA EYLEM YAPILMADI
Tekel işçilerine destek olmak için yurt genelinde başlatılan bir günlük "çalışmama hakkını kullanma" eylemine sendika kararı ile Haydarpaşa Tren Garı çalışanları katılmadı.
Haydarpaşa Garı'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Birleşik Taşımacılık Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Hasan Bektaş, Haydarpaşa'da eylem olmadığını söyledi. Eylemin neden yapılmadığına ilişkin olarak Bektaş, "KESK'e bağlı sendikalar dışındaki Demiryol - İş, Kamu -Sen ve Memur Sen eyleme katılmayacaklarını söyledikleri için bugünkü eylmde KESK'e bağlı bir sendika olarak bizler tek kaldık ve Haydarpaşa'da eylem gerçekleşmedi" dedi.
TEKEL İŞÇİLERİ YANLIŞ BEKLENTİYE SOKULDU

Bu durumu 2 Şubat'ta Ankara'da konfederasyon başkanlarının Tekel işçilerine destek vereceğiz diyerek şov yaptıklarını iddia eden Bektaş, "2 Şubat'ta, kameralar karşısında yapılan şov, kamuoyunu yanıltmaktan başka bir şey değil" dedi. Bu sendikaların kendileri ile birlikte eyleme katılma yönünde bir girişimde bulunmadığını, kendilerinin de tek kaldıkları için eylem yapmama kararı aldıklarını dile getiren Bektaş, Ankara'da 52 gündür eylem yapan Tekel çalışanlarının yanlış bir beklentiye sokulduğunu iddia etti. Bektaş, "Yalnız kaldığımız için bu eylemi yapamadık. Bu arkadaşlarımızdan ve kamuoyundan özür diliyoruz. Ancak bu yanlış bilgiyi veren o insanları da yanlış beklentiye sokan kişileri de şiddetle kınıyoruz" şeklinde konuştu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.