İstanbul'a 1500 kaz uçuruyor
Suat Yılmaz, 14 yaşında çıktığı Kars köylerinin şimdi umudu oldu. Restoranında yılda bir yaptığı "kaz yemekleri" günleri 150 köye yılda 100 bin TL katkı sağlıyor
Nedeni ise, göllerin olduğu bölgede kaz üretimi her zaman daha fazladır. Kaz popülasyonunun en yüksek olduğu yerler ise; Ardahan 350 bin ve Kars 150 bin...
Ankara merkezde kurulan "Sürdürülebilir Kırsal Kalkındırma Derneği" de, Kars ağız tadına yönelik yerel çalışmaları içeren Avrupa Birliği projesini sürdürüyor. Veteriner Hekim Arzu Demiral AB projesinin kazdan sorumlu koordinatörüdür. Kazcılıkta verimliliği artırma, et kalitesini yükseltme amaçlı yapılan bir çalışmadır.
ÇEYİZ PARASINA DESTEK
Kars kazının bölgeye sağladığı ekonomik değer ise; 500 bin adet kazımız var, bunun 100 bin adedi anaç kaz yani üretime devam ediyor. Kalan 400 bin adet kazın yüzde 60'ı ailenin besin kaynağı, yüzde 40'ı ise pazara çıkarılıyor. Pazara çıkarılan yüzde kazların 22 bin köylüye sağladığı ekonomik gelir aile başına yıllık ortalama 500 liradır.
Bu para köy insanının ciddi anlamda geçim kaynağıdır. Bunun pazarı iyi oluşturulduğu takdirde hem üretim, hem ekonomik geçim yükselişe geçecektir.
EN SON HABERLER
- 1 Dev kruvaziyer Bodrum’a 283 yolcuyla geldi
- 2 Rekabet Kurulu'ndan META'ya ceza! 300 milyon TL'yi aşkın...
- 3 Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan altın ithalatı açıklaması
- 4 Dev projeye Türk imzası! Dünyada bir ilk
- 5 Yeni teşvik programı geliyor! Bakan Kacır açıkladı: Türkiye yatırım merkezi olacak
- 6 Bakan Bayraktar Cezayirli mevkidaşı Arkab ile telefonda görüştü
- 7 SON DAKİKA: Erken davran ikramiye ödemesini kaçırma: O tarihe ve saate dikkat! Kimler alabiliyor?
- 8 Merkez Bankası Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu yayınlandı
- 9 İnşaat malzemesi sanayi üretimi arttı
- 10 Otomotiv ihracatı Nisan ayında yüzde 2 arttı