Giriş Tarihi: 26.06.2010

Ayşe, Michael Jackson'a anıt yaptı

Engelliler için mobilyalar tasarlayan Ayşe Ören, Michael Jackson için açılan anıt yarışmasını kazanan genç bir girişimci Ayşe Ören gibi yaşları 20-30 arasında değişen 180 genç, Sanayi Bakanlığı'ndan teknogirişim sermayesi alarak ilginç projelere imza attı

Ayşe, Michael Jackson’a anıt yaptı
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı'nı tanıttı. Toplantıya Türkiye'nin birçok ilinden genç girişimciler katıldı. Birbirinden ilginç projeleri olan gençler arasında şirket kurup müşteri bulan da var, plastik yiyen bakteriyi keşfeden de. Hatta Michael Jackson'ın anıt yarışmasını kazanan, yapay zekâ ile uğraşan, İsrail'in insansız casus uçağı Heron'a rakip olan bile var. Girişimci başına 100 bin lira fon sağlanan program kapsamında, 180 gence toplam 18 milyon liralık destek sağlanmış durumda. Girişimci gençlerden birçoğu şirket kurmuş. Genellikle prototip üretilmiş durumda. Bazıları şimdiden müşteri bulmuş.

ENGELLİLERE ÖZEL MOBİLYA

Bu yıl tasarım alanındaki projelerin gündeme gelmisi farklılıkları artırdı. Tasarım yapan gençlere en güzel örnek ise pop müziğin gelmiş geçmiş en büyük isimlerinden Michael Jackson'a yapılacak olan anıt yarışmasını kazanan Ayşe Ören. Daha önce İngiltere'de 'Genç Tasarım Girişimcisini Arıyor' adlı yarışmada finale kadar çıkan isimler arasında yer alan Ayşe Ören şimdi de engellilere özel mobilya tasarımlarıyla ön plana çıkıyor. Dinamik mobilya yaratan Ören, dinamik mobilyalar tasarlıyor. Çalışma masasından dönen raflara kadar birçok ilginç tasarım yaratan Ören, amacının tekerlekli sandalyede yaşayanların hayatlarını daha kolay hale getirmek olduğunu söylüyor.

724 BAŞVURU YAPILDI

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, nitelikli projelerin önemine dikkat çekerek, "Geleceğimizi teminat altına alacak projeleri hayata geçirdik. Bu ülkenin gençlerinin ne kadar zeki, yaratıcı ve cesur olduklarını biliyoruz. Bu programla, eğitimli ve nitelikli gençlerimizin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerine destek oluyoruz. Projeyle her yıl 100 genç girişimcimize karşılıksız ve kefilsiz, 100 bin lira veriyor, teknoparklarda kendileri için yer tahsis ediyoruz. 2009'da başlattığımız projede, geçen yıl 159 başvurudan 78'ini destekledik. Bu yıl başvuru sayısı 724'e ulaştı" dedi.
Kazakistan'da iş kazası simülasyon ürettirdi
Kazakistan'da çalıştığı inşaat projesindeki bir kazadan etkilenerek iş makineleri simülasyonu üreten Evren Emre ve Salih Kükrek nitelikli operatörler için bir simülasyon üretmiş. İkiliden Evren Emre, "Açığı görüp projeyi hazırladık. Nitelikli iş makinesi operatörü yaratmak istiyoruz" dedi. Salih Kürek ise 8 simülasyon sattıklarını ve 250 bin liralık ciroya ulaştıklarını kaydetti.
İsrail Heron'larına karşı Türk uçağı
100 bin lirayı alan ve Anka Savunma isimli bir şirket kuran Ömer Şimşek ise insansız hava aracı üretiyor. Şimşek, "İsrail'den almak zorunda olduğumuz insansız hava araçlarından üreteceğiz. Şimdilik küçük uçaklar üretiyoruz. Silahlı kuvvetlere, polislere, meteorologlara ve fotoğrafçılara. 1-1.5 metre uzunluğunda taşınabilir bir araç ve yazılımı tamamen bize ait" dedi.
Yaka kartından 'biri bizi gözetliyor'
Viveka firmasını kuran Barış Okur, elektronik ve manyetik eşyanın takibini sağlayacak bir sistem geliştirmiş. Bu sistemli bir şirkette çalışanın yaka kartından nerede olduğunu anlamak mümkün. Okur sistemi şöyle anlatıyor: "Bir yaka kartından, dizüstü bilgisayardan takip mümkün. Özellikle hastanelerdeki envanter kayıplarını hedefledik. Hastanelerde şu anda kayıp yüzde 15'lere kadar çıkıyor" dedi.
Mayınları parlatıyor, plastikleri yok ediyor
Ledun Akyüz ise biyonesil firmasıyla genetiği değiştirilmiş bakteriler üzerinde çalışıyor. Üniversite ile birlikte birçok projeye imza atan Akyüz, ayrışmaları 100 ila 1.000 yıl süren plastikleri yiyen bakteri üretmiş. Organik bir model gerçekleştirdiklerini söyleyen Akyüz, bu sayede yüzde 20'lere varan bir maliyet avantajı sağladıklarını belirtti. ODTÜ'deki bir diğer proje de mayınların yerini belirlemek. Akyüz, "Mayının yerini tespit için çıkardığı kimyasalları kullanıyoruz. Doğal bakteriler olduğu için zararsız. İspanya ve Yunanistan'dan da teklif aldık" dedi.