Cumartesi 07.08.2010 00:00
Son Güncelleme: Cumartesi 07.08.2010 10:50

Yer fıstığı üreticileri destek istiyor

Türkiye genelinde ortalama 75-100 bin ton arasında üretimi yapılan ancak 17 bin tonluk bölümü kayıt altına alınan yer fıstığı üreticilerinin, hükümetin diğer bazı tarım ürünlerinde olduğu gibi destekleme primi uygulamasını beklediği bildirildi.
Osmaniye Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çelik, Türkiye'de yaklaşık 27 bin dekarda yer fıstığı üretimi yapıldığını ve bunun çoğunun Çukurova yöresinde gerçekleştiğini söyledi.
Mersin, Adana ve Osmaniye'yi kapsayan yörede üreticiler, tüccar, işleme tesisleri, çalışanlar ve nakliyeciler olmak üzere yer fıstığından 100 bini aşkın kişinin yararlandığını bildiren Çelik, bu veriler dikkate alındığında ekim alanının genişletilmesi ve desteklenmesi gerekliliğinin ortaya çıktığını ifade etti.
Çelik, yer fıstığının yılın 12 ayı ithal edilmesinin üreticiye gerçek anlamda darbe vurduğunu belirterek, ''Bunun yanı sıra girdilerin artması, ekim ve makineli hasadın gecikmesi gibi sorunlar nedeniyle yer fıstığı üretiminde ciddi düşüşler oluyor. Prim gibi üretimi teşvik eden tedbirler alınmaması halinde önümüzdeki yıllarda tamamen ithalata bağlı hale gelme riskiyle karşı karşıyayız. Bu da ülke ekonomisi açısından iyi bir tablo olmaz'' dedi.
Yer fıstığı üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları kısa bir süre önce görüştüğü Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'a anlattığını ve sorunun çözümü konusunda yardım istediğini anlatan Çelik, şunları kaydetti:
''İthal ürünün ülkemize girmesini engellemek için çiftçiye teşvik verilmesi gerekir. İthalat konusunda bir takım kıstaslar getirildi ama çiftçinin daha fazla ürün ekmesi ve ithalatın azalması için desteklenmesi gerekir. Bu durumda ülke ekonomisi kazanır. Hükümetin ürüne bir an önce teşvik uygulamasını bekliyoruz. Bu konuda sadece prim değil, aynı zamanda yer fıstığının endüstriyel olarak işlenebilmesi için sanayi yatırımlarına da destek verilmesi gerekiyor. Türkiye genelinde 75-100 bin ton civarında üretilen yer fıstığının kayıt altına alınan miktarı ise 17 bin tonda kalıyor.''

Çelik, ABD'de üretilen 2,5 milyon ton yer fıstığının yüzde 60'ının farklı ürünler haline getirilerek tüketilirken, Türkiye'de üretilen miktarın da yüzde 95'inin kuruyemiş olarak tüketiciye sunulduğunu söyledi.
Yağı, zeytinyağı kadar önemli olan bu ürünün yüzde 80 oranında doymamış yağ oranına sahip olduğunu belirten Çelik, ''Dünyada tüketilen yağın yüzde 20'sini yer fıstığından elde edilen yağ oluşturuyor. İnsan sağlığı açısından önemli olan bu üründen elde edilen yağ, ülkemiz için önemli bir gelir kaynağı haline gelebilir'' dedi.
Çelik, yer fıstığının aynı zamanda biyodizel ve sabun üretimi, sunta yapımı, yem dolgu maddesi, mantar yetiştiriciliği ve yapay kömür üretiminde de kullanıldığını kaydetti.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.