Giriş Tarihi: 29.8.2010 11:12 Son Güncelleme: 29.8.2010 11:13

Bayramda ağızlar lokumla tatlanacak

Ramazan Bayramı'nın geleneksel ikramları arasında yer alan lokum, vitrinlerdeki yerlerini almaya başlarken, her keseye uygun fiyatlarıyla üreticisini de tüketicisini de memnun ettiği bildirildi.

Ramazan Bayramı'na kısa bir süre kala Adana'daki lokum üreticileri artan talebe cevap verebilmek için fazla mesai yapıyor.
Kentin en eski yerleşim birimlerinden biri olan tarihi Kazancılar Çarşısı'ndaki imalatçılardan Adnan Özdoğru, kilogram fiyatı 5 ile 30 TL arasında değişen lokumların satışından memnun olduklarını bildirdi.
Özdoğru, bayramın sembolünün şeker olduğunu ancak, son yıllarda lokum çeşitlerinin daha fazla tercih edilmeye başlandığını ifade ederek, ''Geçmiş yıllara oranla bu bayramdaki talebin en üst seviyeye çıktığını görüyoruz. Biz üretimi bayrama birkaç gün kala artırmayı planlıyorduk ancak, perakende satıcılarından gelen talep nedeniyle fazla mesaiye Ramazanla birlikte başladık'' diye konuştu.
Önceki bayramlarda yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle hedefledikleri satışa ulaşamadıklarını belirten Özdoğru, yıllık satışları 1,5 milyar doları bulan bu sektörün 2010 Ramazan'ını krizden çıkış yolu olarak gördüğünü bildirdi. Yıllık toplam satışlarının yüzde 50'den fazlasını Ramazan'da gerçekleştirdiklerini anlatan Özdoğru, şunları kaydetti:
''Üretici firmalar olarak tek sıkıntımızı merdiven altı üretim yapanlar oluşturuyor. Kalitesiz, hatta sağlığa zararlı malzemelerle yapılan bu üretim insan sağlığını tehlikeye atıyor. Bu nedenle, tüketicilerin aldıkları ürünün imalatının nerede olduğunu araştırmalarını öneriyoruz. Bayramda ağızlarını tatlandırmak yerine sağlıklarını tehlikeye atmasınlar.''
Lokumun Türk halkının milli tatlısı olduğunu, üstelik her keseye uygun fiyatlarının bulunduğunu belirten Özdoğru, sade lokumların 5 TL, kaymaklı lokumun 6 TL, çifte kavrulmuş Antep fıstıklı lokumların 15 TL, Oscar ve afrodizyak özellikli olduğunu belirttiği ve adını ''Madonna'' koyduğu lokumun da 20 TL'ye satışa sunulduğunu kaydetti.
UZMANINDAN LOKUM TARİFİ
Adanan Özdoğru, 100 yılı aşkın süredir üçüncü kuşak olarak sürdürdüğü lokumculuktaki tecrübesine dayanarak, lokum satın almayıp, evde yapmayı tercih edenlere de pratik bir tarif verdi.
Özdoğru'nun tarifine göre, 1 kilogram havuç, 2 su bardağı şeker, 1 paket bisküvi, 1 fincan çekilmiş fındık ve bir miktar Hindistan cevizi ile evde lokum yapmak mümkün.
Havuçlar rendelenip, 2 bardak şeker ve bir fincan su ile yumuşayıncaya kadar haşlanır. Soğumaya bırakılan bu karışıma 1 paket bisküvi kırılarak ilave edilir. İçine dövülmüş fındık karıştırılarak, küçük küpler şeklinde kesilir. Küpler şeklinde kesilen lokum Hindistan cevizine batırılıp, birer kürdan takılarak servis yapılır.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.