Son Güncelleme: Pazar 03.10.2010 11:28
İhracatı attıran şifa kaynağı keçiboynuzu
Şekerin bilinmediği yıllar öncesinde tatlandırıcı olarak kullanılan ve sayısız hastalığa şifa kaynağı olduğu ileri sürülen keçiboynuzu (Harnup) meyvesinin son yıllarda ''afrodizyak'' özelliği ile ön plana çıkmasının ihracatı artırdığı bildirildi.
Keçiboynuzunun, akciğer kanseri riskini azaltması başta olmak üzere sayısız hastalığa şifa kaynağı olmasına rağmen ''afrodizyak'' özelliğiyle ön plana çıktığını, bu özelliğinin de ihracat artışındaki en büyük etken olduğunu belirten Bayam, ''Köylülerden satın aldığımız keçiboynuzunu tesislerimizde hiçbir katkı maddesi kullanmadan işliyoruz. İşlediğimiz keçiboynuzundan un da yapıyor, posası ise yem sanayisinde değerlendiriyoruz'' dedi.
Bayam, tesislerinde yılda yaklaşık 3 bin ton keçiboynuzu pekmezi ürettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
''Önceden ürettiğimiz keçiboynuzu pekmezine satacak yer ararken, şimdilerde neredeyse taleplere cevap veremiyoruz. Son yıllarda Avrupa ülkelerinin yanı sıra Arap ülkelerinden de talep alıyoruz. İngiltere, İtalya gibi Avrupa ülkelerinin yanında son yıllarda Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan gibi Arap ülkelerine de ihracat yapıyoruz.''
Bayam, ürettikleri 3 bin ton keçiboynuzu pekmezinin yüzde 70'ini ihraç ettiklerini belirterek, ''Tüm dünyada artık doğal ürünlere olan talep yoğunlaştı. Türk tüketicisi de bu kapsamda bilinçleniyor. Şifayı doğal yollardan arayanların öncelikli tercihi de keçiboynuzu. Çünkü, yüzyıllardır bilinen bu meyvenin sağlığa faydaları artık doktorlar tarafından da kabul ediliyor ve öneriliyor'' diye konuştu.
KEÇİBOYNUZUNUN FAYDALARI
Mersin Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yusuf Değirmenci, keçiboynuzunun enerji değeri yüksek bir gıda olduğunu söyledi.
Keçiboynuzunun potasyum ve kalsiyum içermesi nedeniyle çocukların zeka ve kemik gelişimine katkı sağladığına dikkati çeken Değirmenci, şöyle devam etti:
''Sperm sayısını artırma ve afrodizyak özelliğiyle bilinen keçiboynuzunu, kolesterolü düşürdüğü için kalp hastaları da rahatlıkla tüketebilir. Hafızayı ve dikkati artıran bu mucize meyve ayrıca sinir sistemine iyi geliyor. Sigara içenlere de keçiboynuzunu tavsiye ediyorum. Keçiboynuzu akciğer kanser riskini azaltan mükemmel bir meyvedir. Nefes darlığı, astım, bronşit gibi rahatsızlıklara da iyi geliyor.''
Anavatanı Yunanistan, Fas, Tunus ve İsrail olan keçiboynuzu, Türkiye'de ise Akdeniz sahil şeridinde yetişiyor. Haziran - Temmuz aylarında olgunlaşmaya başlayan ve meyve rengi yeşilden kahverengiye dönüşen keçiboynuzu, kuruyuncaya kadar toplanmıyor. Hasadı ise eylül ayından aralık ayı sonuna kadar sürüyor.''
Keçiboynuzu meyvesinin kilosu 5 lira, pekmezinin kilosu 6,5 liradan satılıyor.
EN SON HABERLER
- 1 Ekonomiye güven artıyor! Bakan Mehmet Şimşek: Türkiye uygun maliyetli dış finansman sağlıyor
- 2 Bakan Yumaklı'dan çiftçilere duyuru! 2024 yeni hasat sezonu hazır
- 3 Merkezi Kayıt Kuruluşu // İLAN
- 4 Türk dönerine Avrupa'dan tescil yolda!
- 5 Türkiye'deki atık su arıtma tesisi sayısı 1213'e ulaştı
- 6 Altın almalı mı satmalı mı? İslam Memiş rakam verdi! İşte altın gram fiyatı beklentisi
- 7 Bakan Mehmet Şimşek Suudi Arabistan'a gitti
- 8 EMEKLiYE ZAM VE REFAH PAKETi SON DAKiKA | Tarih belli oldu: En düşük emekli maaşı dahil 3 tabloda tüm detaylar!
- 9 ABD'li ünlü kuruluş açıkladı: Dünyanın gizli hazineleri! 7'si Türkiye'de...
- 10 BAE'den Kalkınma Yolu'na destek! "Güç birliğimizi sürdüreceğiz"