Bankacıların yerini aşçılar alıyor
Aylık 15 bin TL maaş, yıl sonu kâr payı ve özel günlerde alınan primler aşçılığı en gözde meslek haline getirdi. Aşçılığa ilgi artınca kursları da zirve yaptı
GASTRONOMİ REVAÇTA
Bilişim, halkla ilişkiler ve reklam sektörünün bir dönem yaşadığı hızlı yükseliş yakın gelecekte aşçılık için gerçekleşecek gibi görünüyor. Bu durumu fark eden 2 üniversite 4 yıllık, 10 üniversite ise 2 yıllık eğitim programlarına aşçılığı alırken, gastronomi alanında eğitim veren kurslara da her gün bir yenisi ekleniyor. Mutfak Sanatları Akademisi (MSA), İstanbul'da profesyonel aşçılık eğitimi veren kurumlardan biri. Aşçılık kursuna katılanlar arasında doktor, mühendis, mimar, gece bekçisi, kuaför bile var. MSA kurucusu Mehmet Aksel, "Bizden mezun olanlar 1.000-1.500 lira maaşla işe giriyorlar. 5 bin-5 bin 500 lira alan mezunlarımız var. Şimdiye kadar 2 bine yakın mezun verdik ve bunların tamamına yakını çalışıyor" diyor. MSA'nın Aşçılık Programı'nın ücreti 11 bin TL. İstanbul Culinary Enstitute da profesyonel aşçılık eğitimi veriyor. Programının ücreti 14 bin 500 TL.
Aşçı ihraç ediyoruz ABD'de 400 kişi var
Her yıl Türkiye'de ortalama 2 bin yeni aşçıya ihtiyaç oluyor. 2 sene önce okullardan mezun olup gelenlerin sayısı 700-800 civarındaydı. Hâlâ o boşluk tamamlanmış değil. Bunun dışında 27 bin aşçının çalıştığı Antalya'dan Ortadoğu ülkelerine aşçı gönderildi. Ayrıca Türk aşçılar 2007'den bu yana ABD'de büyük ilgi görüyor. Son üç yılda ise 400 Türk aşçı rekor ücretlerle transfer edildi. Waldorf Astoria, Ritz Carlton ve Four Season başta olmak üzere ABD'nin birçok gözde oteli, Türk aşçıları kadrosuna aldı. Türk 'eğitimli aşçı'nın aylık maaşı 6 ila 12 bin dolar arasında değişiyor.
EN SON HABERLER
- 1 2.5 milyon haneye 1.5 trilyon TL destek
- 2 EMEKLİ ZAMMI SON DAKİKA! 23 bin 552 TL alan emekliye yeni maaş hesabı? İşte taban aylık için zam tablosu
- 3 TBMM'de fon mesaisi
- 4 THY'nin Minsk seferleri etkili olacak! Türkiye-Belarus ticaretinde hedef 4 milyar dolar
- 5 Araç sahiplerine kasko ve trafik sigortası için önemli uyarı! Kaza sonrası bunlara dikkat
- 6 Çiftçinin kabusu geri döndü! 27 köy ve mahallede seferberlik ilan edildi
- 7 Dünyanın 365,5 trilyon dolar borcu var! Yükselen enerji fiyatları enflasyon baskılarını artırıyor
- 8 Türkiye'den "harekete geçme zamanı" mesajı! Bakan Bayraktar'dan COP31 açıklaması
- 9 Toplu taşımaya zam sınırı geliyor! Cevdet Yılmaz yeni düzenleme sinyali verdi
- 10 Havayolunda 9 ayda 193,1 milyon yolcu