Pazartesi 17.01.2011 00:00
Son Güncelleme: Pazartesi 17.01.2011 12:13

3 simit 1 lira!

Pekmez yerine karamelize şeker ve Çin'den getirtilen küflü susam, simit severlerin sağlığını tehdit ediyor.

İstanbul'da 100 gramı 1 lira, Bursa'da 75 kuruş ve Ankara'da 60 kuruşa satılan simit, merdiven altında, çeşitli yöntemlerle daha ucuza, sağlıksız üretilebiliyor.
Simit, kayıtlı fırınlarda üretilmemesi durumunda sağlık açısından ciddi riskler taşıyabiliyor.
Özellikle çalışanlar tarafından kahvaltılarda tüketilen simit, ekmek fırınları, simit fırınları, pastaneler ve özellikle kaçak açılan denetimden uzak fırınlarda imal edilebiliyor.
Kayıtlı üretim yapan yerler ve satanlara göre, İstanbul'da 100 gram taze simit 1 lira, Bursa'da 75 kuruş ve Ankara'da ise 60 kuruştan alınabiliyor. Tüketimin fazla olduğu büyük şehirlerde tazesinin üçünü hatta dördünü 1 liradan alabilmek de mümkün olabiliyor.
Ucuza satılan simitlerin maliyetleri çeşitli yöntemlerle düşürülüyor. Birçok merdiven altı üreticisi, kilosu 10 liralık yerli susam yerine Çin'den ithal edilen kilogramı 2 lira olanı kullanıyor. Bu da maliyeti bir ölçüde düşürüyor.
Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Erdal Pınar, Çim susamı kullanılmasının yanı sıra birçok hileli durumun söz konusu olduğunu belirterek, şunları söyledi:
''Kayıtlı fırıncıların önemli bölümü çuvalı 52 lira olan kaliteli un kullanıyor. Merdiven altında üretim yapılan kayıtsız fırınlarda ise çuvalı 35 lira olan en düşük kalitede un tercih ediliyor. En önemlisi de pekmez yerine karamelize edilmiş şeker kullanılıyor. Tamamen kanserojen etkiye sahip bu ürün, şekerin yakılmasıyla elde ediliyor. Simide pekmezin verdiği rengi ancak karamelize şekerle elde ediyorlar. Ayrıca Çin'den getirilen susamlar genellikle küflü oluyor. Bu ürünlerde de kanserojen bileşikler fazlaca bulunuyor.''
-BURSA'DA GÜNDE 50 BİN SİMİT SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR-

Bunların yanı sıra, vergi vermeden üreten, sigortasız işçi çalıştıran fırınlarda maliyetlerin çok düştüğünü ifade eden Pınar, ''Sonuçta '3 simit 1 lira' sloganıyla simit satılabiliyor. Bu simitlerin ne kadar sağlıksız olduğu ortada'' dedi.
Pınar, kayıtlı fırınların denetlendiğini ancak merdiven altı üreticilerine kimsenin dokunmadığını ileri sürerek, ''Bursa'da günde 150 bin simit tüketiliyor. Bunun 50 bini kaçak üretim. İstanbul ve Ankara gibi illerde bu rakam çok daha fazla olabiliyor. Hijyenden, temizlikten kontrolden uzak üretimler halk sağlığını tehdit ediyor. Bizler simit konusunda da hassas olunmasını, halk sağlığının önemsenmesini istiyoruz'' diye konuştu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.