Van Gölü'ndeki uranyum umut oldu
Van Gölü'nde üç yıldır sürdürülen araştırma, önemli miktarda uranyum madeninin burada yattığını ortaya çıkardı.

Türkiye'de kurulacak nükleer santralde bu uranyumun kullanılması için de çalışma başlatıldı.
Elazığ Fırat Üniversitesi'nden (FÜ) Kimyager Prof. Dr. Mehmet Yaman'ın geçtiğimiz ay uluslararası hakemli bir dergi olan Clean-Journal'da Van Gölü'nde yüksek oranda uranyum olduğuna ilişkin bir makalesi yayınlandı.
Yaman ve ekibi 2 yıl boyunca Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki tüm göl ve akarsuları tahlil etti. Tahlil sonucunda Dicle ve Fırat'da litrede 1 mikrogramdan az, Van Gölü'nün 30 ayrı noktasından alınan suda ise ortalama litrede 76 mikrogram uranyum bulundu.
2008 yılında Van Gölü'ndeki kirliliği araştırmak için laboratuarda analiz yaparken yüksek oranda uranyum tespit eden Prof. Yaman, çalışmalarını 3 yıl boyunca sessizce yürüttü. Uranyum çalışmasının sonuçları dünyaca kabul gören bir dergide yayınlayarak güvenceye aldı. Yaman'a İstanbul Teknik Üniversitesi'nden de destek geldi. TÜBİTAK'tan da araştırma desteği istendi.
Araştırmacılar, Van Gölü'nde uranyumu toplayacak polimerik bir reçine çalışması başlattı.
Bu polimerin hammaddesi İzmir Aliağa'daki fabrikadan alınıp modifiye edilecek. Böylelikle Türkiye kuracağı Nükleer reaktörlerinde kullanılacak olan uranyum hammaddesini dışarıdan almayacağı gibi ihracatını da yapabilecek.
Prof. Dr. Yaman, eşinden bile gizlediği uranyum araştırmasının ayrıntılarını anlattı.
Yaman, "Açıkçası böyle bir sonuç beklemiyordum, şoke oldum. Aylarca ne yapacağımı kime söyleyeceğimi bilemedim. Daha önce MTA'nın ve Almanların Van Gölü'nde uranyum araştırması olmuş ama sonuçları yayınlanmamış. Gizlendiğini düşündüm, korkuttu beni. O yüzden araştırma sonuçlarımı uluslar arası bir bilimsel dergiye gönderdim. Şimdi yapılması gereken bu uranyumu çıkartmak. Gölde yapılacak daha pek çok araştırma var" diye konuştu.
Maden Tetkik Arama (MTA) Türkiye'nin karadaki toplam uranyum miktarının 9 bin ton olduğunu tahmin ediyor. Yozgat Sorgun'da da ilk uranyum araması başladı.
Ancak henüz Türkiye'de uranyum madeni tespit edilerek çıkartılmadı. 5 bin megawatt bir santral için yılda bin ton uranyuma ihtiyaç var. Uranyumun kilogramı 220 dolara kadar çıkıyor. Ortalama 150 dolardan bile hesaplansa Van Gölü'nde bulunan 50 bin tonluk rezerv 7.5 milyar dolar ediyor.
EN SON HABERLER
- 1 Ehliyetler ile ilgili son dakika uyarısı: İptal edilecek! Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor
- 2 Bakan Uraloğlu duyurdu: Türkiye Üç Deniz Girişimi'nin stratejik ortağı oldu!
- 3 SON DAKİKA | Kurumlar vergisi beyanname süresi 5 Mayıs'a uzatıldı
- 4 İstanbul havalimanlarının yolcu sayısı ilk 3 ayda 30 milyona yaklaştı
- 5 Bakan Uraloğlu, Polonya’da: Üç Deniz Girişimi Zirvesi'ne katılacak
- 6 Bakan Bolat, müteahhitlik firmalarıyla birlikte Libya'ya gidecek
- 7 SPK, sermaye piyasası araçlarına ilişkin kayıtların tutulmasında değişikliğe gitti
- 8 Tacikistan ile Türkiye arasında 3 milyar dolarlık dış ticaret
- 9 Evlenecek gençlere özel indirimler geliyor! Bakan Göktaş detayları duyurdu: Mobilya, beyaz eşya, ev tekstili ve mutfak eşyaları...
- 10 TCMB Olağan Genel Kurulu yarın yapılacak