Son Güncelleme: Pazar 16.10.2011
Şampuanda 'helal' tartışması
Uluslararası Helal Kongresi'nde "İslami koşullara uygunluk" tartışmasına şampuandan, yoğurda kadar çok sayıda ürün damgasını vurdu. Kongreye katılan bilim adamları "helal sertifikasyon" sistemine geçilmesi gerektiğini belirtti
'İLACIN DA HARAMI VARDIR'
İslam Odaları Araştırma ve Bilgilendirme Merkezi'nce (ICRIC) önceki gün düzenlenen "1'inci Uluslararası Helal Kongresi"nde Almanya ve İran gibi ülkelerden gelen çok sayıda profesör, İslam dünyasında üretilen ürünlerin ve verilen hizmetlerin İslami değerlere uygunluğunu masaya yatırdı. ODTÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Yıldız, jelâtin maddesinin yoğurt, hazır dondurma, meyve suları gibi bir çok üründe kullanıldığına işaret ederek, "Domuzdan üretilen bu ürün İslam'a uygun değil. Dolayısıyla harama girer" görüşünü savundu. Yıldız, özellikle sert kapsüllü ilaçlar ve tabletlerde de aynı maddenin bulunduğuna dikkat çekti.
GDO'LAR STANDARDA UYMUYOR
Ege Üniversitesi'nden biyoteknolog Şebnem Kavaklı ise Genetik Yapısı Değiştirilmiş Gıda'ların (GDO) 'şüpheli' sınıfına girdiğini söyledi. Fıkıh âleminin "GDO'lu gıda eğer helal organizmadan oluşturulmuşsa 'helal', içerisinde haram organizma varsa 'haram' sınıfına girer" görüşünde birleştiğine işaret eden Kavaklı, "Bir domuzun DNA'sı alınıp, buğdaya aktarılıyor. Oluşan protein helal standartlara uymuyor. 'Helal üretiyorum' diyenlerin bu noktalara dikkat etmesi gerekiyor" diye konuştu.
'NİYET ÖNEMLİDİR AMA...'
Kongre sonrası SABAH'ın sorularını yanıtlayan Prof. Fatih Yıldız, yaklaşık 25 yıldır "helal sertifikasyon" sistemine geçilmesi için çaba harcadığını anlattı. Sadece yiyecek değil, kullanılan ürünlerin içinde "haram" diye nitelenen maddelerin bulunmasının dinen "sakınca" oluşturduğunu aktaran Yıldız, "Dinde elbette niyet önemlidir. Vatandaş bunu bilemez ama 'helal üretiyorum" diyen firma bunlara dikkat etmeli. Çok nadir kuruluş özel olarak test yaptırıyor. Türkiye'de ise testleri yapan, denetleyici bir mekanizma tam oluşmadı" dedi.
'DANADAN ÜRETİLSİN'
Yıldız, jelatinin domuz değil dana etinden de üretilebileceğini belirterek, yabancı ülkelerin maliyet yüksekliğinden dolayı bunu önemsemediğini belirtti, neredeyse tüm katkı maddelerinin ithal edildiğine dikkat çekti.
Helal sertifikasyonu nasıl veriliyor?
Türkiye'de "helal gıda" sertifikalandırması için Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) uzun süre çalışma yürütüyor. Firmaların ürünleri, ambalaj da dahil sayıda laboratuar testinden geçirilerek, "haram" sayılan maddelerin olup olmadığı saptanıyor.
EN SON HABERLER
- 1 Doğal gaz depoları yenilenebilir kaynaklarla çalışıyor
- 2 GİB: Kurumlar vergisi beyannamesi için yarın son gün
- 3 Hazine yarın iki ihale düzenleyecek
- 4 Memura disiplin affı
- 5 SON DAKİKA: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Enflasyonun ateşi yaz aylarında düşecek
- 6 Memur olmak isteyenler dikkat! 20 kamu kurumu 37.262 personel alımı yapacak
- 7 Aile Destek Merkezlerinden yaklaşık 140 bin kişi yararlandı
- 8 Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi
- 9 BENZİN, MAZOT FİYATI SON DAKİKA: BRENT çakıldı! 13 bin bayi akaryakıt fiyatları listelerini güncelleyecek
- 10 TÜRKSAT 6A uzaydaki yerini alacak! Yeni logo belirlendi