Perşembe 19.04.2012 00:00
Son Güncelleme: Perşembe 19.04.2012 13:56

Kaçak elektriğe otomatik çözüm

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Otomatik Sayaç Okuma Sistemi'nin kurulmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Otomatik Sayaç Okuma Sistemi'nin kurulmasına ilişkin yatırımın parasını ne kamunun ne de özel sektörün vereceğini belirterek, ''Bunun bedelini kayıp kaçağın kendisi karşılayacak. İyi niyetli olmayan ve elektriği kaçak kullananlar bunun parasını verecek. Yalnızca İstanbul bölgesinde uygulanacak bu sistem ile eksik okuma ve kayıplardan dolayı elde edilecek para bir yılda buraya yatırılan paranın 3 katı geri alınacak'' dedi.
Yıldız, Otomatik Sayaç Okuma Sistemi'nin tanıtımı amacıyla BEDAŞ Çağrı Merkezi'nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, sistemin Türkiye'nin hayrına, bütün vatandaşların hem gelirlerini hem de giderlerini daha adilene şekilde paylaşmasını temin edecek önemli bir proje olduğunu söyledi.
Türkiye'de yaklaşık 32,5 milyon civarında abone bulunduğunu ve bu abonelerin 4 milyon 300 bininin yapılandırılmasından bahsedildiğini dile getiren Yıldız, yaklaşık 230 milyar kilovatsaat tüketim dikkate alındığında yüzde 4 düzeyindeki bir tüketimin uzaktan okunması, kontrol edilmesi ve tespitiyle alakalı bütün abone bilgi sistemi dahil olmak üzere bir yapılandırma olacağını anlattı.
Yıldız, ''Bu yatırımın parasını ne kamu, ne de özel sektör verecek. Kayıp kaçağın kendisi karşılayacak. İyi niyetli olmayan ve elektriği kaçak kullananlar bunun parasını verecek. Yalnızca İstanbul bölgesinde uygulanacak bu sistem ile eksik okuma ve kayıplardan dolayı elde edilecek para bir yılda buraya yatırılan paranın 3 katı geri alacak. Gerek sayacın yenilenmesiyle oluşan eksik yazım ve bildirim, gerekse yeniden bunların tespit edilmesi açısından son derece verimli bir sistem'' dedi.
Türkiye'de birçok bölgede buna başladıklarını belirten Yıldız, ''Kaçak kullanan birisi hem devlet, hem de kul hakkı yemiştir. Ama biz devlet hakkının sistematize edilmesi adına böyle bir işlemi başlattık'' diye konuştu.
''Enerji tasarrufu için reklam filminde oynarım''
Yıldız, enerji verimliliği, tasarrufu, kayıp kaçakların azaltılmasıyla alakalı reklam filmi de dahil olmak üzere bütün filmlerde oynayabileceklerini ifade ettiklerini ve bu konuda destek vereceklerini söyledi.
İstanbul'da dün yaşanan kum fırtınasıyla beraber pek çok sektör gibi elektrik dağıtım hizmetlerinin yapılandırılmasıyla alakalı da sektörün önemli bir testten geçtiğini dile getiren Yıldız, fırtınaya rağmen elektrik kesintisinin çok dar ve lokal bir bölgede olduğunu, onların da giderilmesi açısından çok daha dayanıklı bir sistemi yerine getireceklerini kaydetti.
Yıldız, Türkiye'de özellikle önümüzdeki 3, 3,5 yıl içinde AB standartlarını yakalayan, Türkiye'nin bütün elektrik dağıtım sistemlerinin kayıp kaçak oranlarını göreceklerini belirterek, şunları kaydetti:
''Yüzde 9,5, 10'lar civarındaki bir yapının normal sürece girdiğini göreceğiz. İstanbul'da kayıp kaçak oranları AB üyesi ülkelerin toplam kayıp kaçak ortalamasına çok yakındır. Bunun bir puan düşürülmesi halinde dahi ciddi tasarruf edilmiş olacak. Bu projeye harcadığımız paranın yaklaşık 7-8 katını tasarruftan elde ettiğimiz yapıyla kaçak kullanımlardan alınan paralarla bunu finanse edeceğiz. Kamu ödün alarak bir avans niteliğinde bunun parasını veriyor. Sonra bunu geri alacak. Dolayısıyla kamunun cebinden hiç para çıkmamış olacak. Buranın özelleştiriliyor olması, veya kamunun elinde kalmış olması böyle bir hedef üzerinde her zaman çalışıyor olduğumuzu gösterecektir. Özel veya kamu fark etmez mutlaka bu proje uygulanacaktır.''
Elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedeli

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kayıp kaçak bedelinin elektrik faturalarında görülmemesine ilişkin, ''Bizim vatandaşımızdan gizlediğimiz herhangi bir kalem, herhangi bir bilgi, herhangi bir sütun olamaz'' dedi.
Yıldız, Otomatik Sayaç Okuma Sistemi'nin tanıtımı amacıyla BEDAŞ Çağrı Merkezi'nde düzenlenen toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını cevapladı.
KKTC'deki petrol arama çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) 26 Nisan gibi bu ülkedeki ilk sondajı vuracağını, Akdeniz'deki arama çalışmalarının ise planlandığı gibi devam ettiğini söyledi.
Yıldız, ''kayıp-kaçak'' bedelinin artık elektrik faturalarında görülmemesine ilişkin bir soruya ise, şu yanıtı verdi:
''Burada gizlenen bir rakam yok. Türkiye'deki dağıtım hizmetleri 26 bölgede özelleştikçe, ilgili hesapların, muhasebenin ayrıştırılması prensibi gereği, bunlar bütün detaylarıyla gösterilmişti. 'Bunları faturalarda niçin gösteriyorsunuz' diye sorular almıştık. Elektrik fatura bedeli 10 lira ise, bunun değişmediğini, bundan 5-10 yıl öncesiyle alakalı, kamuoyunda halkımızın algısını değiştirecek herhangi bir yapının kurulmadığını söylemiştim. 1 liralık bir kayıp kaçak bedelinin bile artı olarak eklenmediğini söylemiştim. 5 yıl, 10 yıl önce nasılsa, aynı şekilde bunun uygulandığını söylemiştim. Ama bu çok fazla dillendirildi. Bizim vatandaşımızdan gizlediğimiz herhangi bir kalem, herhangi bir bilgi, herhangi bir sütun olamaz. Bunu açık açık söylüyorum.''
Türkiye'de elektrikte kayıp kaçağın AK Parti hükümetleri öncesi yüzde 25'ler düzeyinde iken, bugün bu oranın yüzde 15'ler seviyesine çekildiğini anlatan Yıldız, ''Elektrikte kayıp kaçağı, 2015 yılının sonuna kadar yüzde 9,5'lar, yüzde 10'lar düzeyinde olan AB üyesi ülkelerin standartlarına indirmiş olacağız'' diye konuştu.
Bakan Yıldız, bugün Libyalı muhatabıyla İstanbul'da bir araya geleceğini ifade ederek, ''Türkiye'nin bir milyon tonluk 2012 yılı ham petrol ihtiyacı ile alakalı prensip anlaşmasına varıldı, detayları bugün konuşulacak'' dedi.
Elektrik zammı

Yaz aylarında elektriğe zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya da, Yıldız, önceden birşey söylemenin doğru olmayacağı, bunun birçok faktöre bağlı olduğu ve zam söylentisinin çok fazla tekrar edilmesinin vatandaşa bir faydasının olmadığı karşılığını verdi.
Bir başka soru üzerine, Kerkük-Yumurtalık Boru Hattından gelen akışın, zaman zaman bazı patlamalar nedeniyle kesintiye uğradığını hatırlatan Yıldız, ilgili güvenlik kurumlarıyla görüşmeler yaptıklarını ve bunun önüne geçilmesi için gerekli tedbirlerin alınmaya devam edeceğini de vurguladı.
''28 Şubat'' soruşturması

Yıldız, ''28 Şubat'' soruşturmasıyla ilgili bir soru üzerine de, ''Türkiye'nin birçok alandaki normalleşmesi olarak görüyorum. Hukuk karşısında hepimizin duruşunu aynı şekilde sabitlemesi lazım. Bunları, hukuka saygı içerisinde götürmemiz lazım. Türkiye'nin normalleşmesi olarak görüyorum'' diye konuştu.
BEDAŞ Otomatik Sayaç Okuma Sistemi'ni hizmete soktu

Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ'nin (BEDAŞ), Alcatel-Lucent Teletaş ile birlikte gerçekleştirdiği, büyük tüketimli müşterilerin kullandığı sayaçların uzaktan takip ve kontrol edilebilmesini sağlayan Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı törenle tanıtıldı.
BEDAŞ Çağrı Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan BEDAŞ Genel Müdürü Abdullah Atalay, dağıtım şebekesi içinde dağınık olan ölçü devrelerinin personel tarafından ayrı ayrı okunmasının zorluk teşkil ettiğini ve bugün sayaçların uzaktan okunmasının kendilerine verilerin güvenli elde edilmesinde ekonomik çözümler verdiğini söyledi.
Otomatik Sayaç Okuma Sistemi'nin ilk aşamada BEDAŞ'ın toplam tahakkukunun yüzde 30'unu oluşturan 10 bin 195 büyük tüketimli müşteriyi kapsadığını belirten Atalay, ''Bir yılda bu çalışma yapıldı ve bugün açılışı yapılarak bundan sonraki süreçte müşterilere sistem üzerinden faturalandırmayı yapmış olacağız. Projenin maliyeti 2 milyon 910 bin lira. (1 milyon 239 bin avro) Kurulan sistem mevcut haliyle 50 bin noktaya hizmet edebilecek, donanım ilavesiyle 100 bin noktaya hizmet verebilecektir'' dedi.
Atalay, projenin uygulama safhasında bile, BEDAŞ'ın 313 müşterisinde eksik tüketim kaynaklı 23 milyon 685 bin kWh (6 milyon 273 bin lira), 29 abonede de kaçak elektrik tespitine dayalı 7 milyon 413 bin kWh (2 milyon 207 bin lira olmak üzere toplam 8 milyon 480 bin liralık tahakkuk yapıldığını belirtti.
Sistem maliyetinin 3 katı kazanç sağladı

Bunun da projenin daha tam hayata geçirilmeden, geçmiş yollardan gelen hatalı okumaların ve kaçak elektrik kullanımının önlenmesi açısından önemli ipuçları verdiğini belirten Atalay, ''OSOS proje safhasında bile maliyetinin yaklaşık 3 katı kazanç sağladı. OSOS Uygulama ve Geliştirme yazılımının, alarm ve karar destek raporlarındaki iyileştirmelerle birlikte kayıp ve kaçağın azaltılmasındaki katkısı daha da büyüyecektir'' dedi.
Atalay, 1. faz çalışmayı bitirdiklerini, 2. faz çalışmanın da 30 bin sayacı içerdiğini belirterek, ''30 bin sayacı da bitirdiğimizde toplam tüketimin yüzde 55'ini uzaktan izliyor olacağız'' dedi.
Bu çalışma ile 5 bin sayacı tamamen yenilediklerini, sayaca fiziki müdahaleleri merkezden takip edeceklerini, kayıp kaçak elektrikle mücadele, akıllı şebekelerin hayata geçirilmesi ve dağıtım yönetim sistemlerinin bu çalışma ile birlikte hayata geçirildiğini belirten Atalay, bu merkezde 4 milyon 300 bin aboneye 24 saat 60 personelle kesintisiz hizmet verileceğini bildirdi.
Atalay, İstanbul'daki dünkü fırtına sonucu 1.614 abonenin enerjisiz kaldığını, bununla ilgili çalışmaların sürdüğünü bildirdi.
Hedef 2012'de 100 bin sayaç

TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik ise OSOS ile ilgili Türkiye genelinde 2011'de 14 bin 500 sayaç uygulaması yaptıklarını, 5 milyon 300 bin lira para harcadıklarını söyledi.
Bu uygulamanın en büyüğünün BEDAŞ'ta yapıldığını, hem tüketimin hem de abonelerin büyük bölümünün burada olduğunu dile getiren Keklik, 10 bin sayaç uygulaması için Alcatel-Lucent ile anlaşma yapıldığını ve toplam 2 milyon 300 bin lira para harcandığını kaydetti.
Keklik, 2012'de uygulamaya devam edeceklerini ve ilk aşamada 70 bin sayaçlık uygulama yapacaklarını belirterek, ''2012'de 100 bin sayaca çıkarmayı planlıyoruz. Bunun için 1 milyon lira ayırdık'' dedi.
Sistem Türk mühendislerince Türkiye şartlarına uygun üretildi

Alcatel-Lucent Teletaş Türkiye ve Azerbaycan Başkanı Cenk Kıvılcım, sistemin Türk mühendisler tarafından Türkiye şartlarına ulgun olarak geliştirildiğini belirtti.
Sistem ile enerji alanında şebekenin kontrolü sağlanırken, işletim maliyetini düşürmek ve müşteri memnuniyetini artırmanın da mümkün olacağını ifade eden Kıvılcım, sistem ile Avrupa yakasında yüzde 30 elektrik tüketimini izleyebildiklerini, sistemdeki sayaçları GPRS üzerinden yazılımlarla uzaktan okuma yapabildiklerini, tüketicilerin elektrik tüketimlerini izleyerek kaydedebildiklerini anlattı.
Kıvılcım, akıllı sayaçların elektrik, su ve doğalgaz gibi kaynakların günün farklı saatlerinde ne kadar kullanıldığını da raporladığını ve bu sistem sayesinde dağıtım şirketlerinin bu kaynakların dağıtımını planlı ve programlı yapabileceğini, abonelerin ne kadar tükettiğini online olarak da gözetleyeceklerini kaydetti.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.