Cuma 07.09.2012 00:00
Son Güncelleme: Cuma 07.09.2012 16:57

ABD'nin işsizlik kabusu

ABD'de tarım dışı istihdam ağustosta 96 bin artışla beklentilerin altında kalırken, işsizlik oranı yüzde 8,1'e geriledi.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, tarım dışı istihdam ağustos ayında 96 bin kişi artarken 130 bin olan beklentinin altında kaldı.
Temmuz ayında 163 bin artan tarım dışı istihdam ise 141 bin artışa revize edildi.
Öte yandan, ağustos ayında 142 bin kişi artması beklenen özel sektör istihdamı da 103 bin artışla beklentileri karşılamadı. Özel sektör istihdamında temmuz ayında 172 bin artış yaşanmıştı.
Ağustos ayında imalat sektöründe istihdam 15 bin kişi azalırken, kamuda istihdam 7 bin kişi azaldı.
ABD'de ağustos ayında haftalık çalışma saati 34,4 olarak gerçekleşti.
İşsizlik oranı yüzde 8,1'e geriledi
ABD'de temmuz ayında ayında yüzde 8,3 olan işsizlik oranı, ağustos ayında yüzde 8,1'e geriledi. Beklenti yüzde 8,3 olması yönündeydi.
ABD'de işsizlik oranı Şubat 2009'dan bu yana yüzde 8'in üzerinde seyrediyor. 2009 yılının ocak ayında yüzde 7,6 olan işsizlik oranı aynı yılın şubatında yüzde 8,1'e yükselmişti.
Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert
Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert tarım dışı istihdam verisinin açıklanmasından sonra 13 Eylül'de sonuçlanacak Fed toplantısında daha net bir aksiyon sinyali verileceği beklentisinin güçleneceğini söyledi.
Cömert, veri sonrasında, 13 Eylül'de sonuçlanacak Fed toplantısında daha net bir aksiyon sinyali verileceği beklentisinin güçleneceğini belirterek, ''Bunun sonucunda avro/dolar paritesinde ve altın fiyatında yükseliş eğilimini korunmasını bekliyoruz'' dedi.
ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, tarım dışı istihdam ağustos ayında 96 bin kişi artarken 130 bin olan beklentinin altında kaldı. Temmuz ayında 163 bin artan tarım dışı istihdam ise 141 bin artışa revize edildi.
Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu

Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, tarım dışı istihdam verisinin açıklanmasından sonra oluşan tablonun resesyon olasılığının derinleştiğini ya da durgunluğun devam ettiğini ifade ettiğini belirtti.
ABD tarım dışı istihdam verilerinin AA muhabirine değerlendiren Uzunoğlu, ağustosta 130 bin beklenen tarım dışı istihdam artışının beklentilerin oldukça altında 96 bin geldini anımsatarak, bu durumun çok olumlu bir tablo olmadığını belirterek şöyle konuştu:
''Oluşan tablo resesyon olasılığının derinleştiğini ya da durgunluğun devam ettiğini ifade ediyor. Piyasa bu durumu Avrupa'daki bozulmanın bir yansıması ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yeni tahvil alım programını açıklamasıyla iyileşmenin gerçekleşeceği şeklinde yorumlayacak. Bu gelişme piyasalar için önce kötü sonra iyimser bir tablo oluşacaktır.
Yeni tahvil alım programı Avrupa'daki durgunluğun bir anlamda frenlenmesi ya da tekrar Avrupa'da istek alanlarının açılması ve Avrupa'nın büyüme beklentisini yükseltecek. Bu durum doğal olarak ABD'ye olumlu olarak yansıyacak.''
ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, tarım dışı istihdam ağustos ayında 96 bin kişi artarken 130 bin olan beklentinin altında kaldı. Temmuz ayında 163 bin artan tarım dışı istihdam ise 141 bin artışa revize edildi.
İntegral Menkul Değerler Analisti Egemen Candır
İntegral Menkul Değerler Analisti Egemen Candır, ABD'de FED'in parasal genişleme ihtimali Jackson Hole toplantısında arttıktan sonra bu önemli verinin zayıf gelmesi ile daha da arttı'' dedi.
ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin ardından AA muhabirine değerlendirmede bulunan Candır, açıklanan verinin ekonomistlerin ortalaması olan 130 bin kişilik istihdam artışının kayda değer derecede altında olduğunu belirterek, ABD'de FED'in parasal genişleme ihtimallerinin Jackson Hole toplantısında arttıktan sonra bu önemli verinin zayıf gelmesi ile daha da arttığını ve başta altın ve avro-dolar olmak üzere paydasında dolar olan bir çok paritede yükselişlerin hız kazandığını ifade etti.
13 Eylül'de son bulacak olan FED'in Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına kadar, gelecek haftadan itibaren özellikle altın'da bir kısım kar realizasyonları görülebilme ihtimaline rağmen satışların zayıf kalabileceğini belirten Candır şu değerlendirmede bulundu:
''Şu anda 1,2765 seviyesinde olan avro-dolar paritesinde 1,2820 – 1,2850 bandına kadar yükselişlerin görülebileceğini ve altında 1716-1720 bandının destek olarak algılanarak yükselişlerin devam etme ihtimalinin arttığını düşünmekteyiz. 12 Eylül'de açıklanacak olan Almanya anayasa mahkemesinin kararında bir olumsuzluk görülmemesi durumunda avro-dolar paritesinde yükselişlerin net ve kuvvetli bir boğa trendine dönüşebileceğini düşünmekteyiz.''
Bugün açıklanan verilerin ardından ABD'de tarım dışı istihdam ağustosta 96 bin artışla beklentilerin altında kalırken, işsizlik oranı yüzde 8,1'e geriledi.
T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil
T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil, ''Tarım dışı istihdamdaki düşük istihdam artışı FED'in yeni bir parasal genişlemeye gitmesi için teşvik edici olabilir'' dedi.
ABD tarım dışı istihdam verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Fertekligil, ''Son veri işsizlik oranında biraz iyileşme olsa da, daha önemli olarak tarım dışı istihdam artışının beklentilerden biraz daha düşük geldiğini gösteriyor'' dedi.
Bu durumun da FED'i biraz zorlayacağını belirten Fertekligil şunları kaydetti:
''Çünkü bir önceki özel sektör istihdam artışı verisi oldukça iyiydi. Tarım dışı istihdamdaki düşük istihdam artışı FED'in yeni bir parasal genişlemeye gitmesi için teşvik edici olabilir. Bence yeni bir QE3 için ortam daha elverişli şimdi.''
Marbaş Menkul Değerler AŞ Araştırma Müdürü Üzeyir Doğa
Marbaş Menkul Değerler AŞ Araştırma Müdürü Üzeyir Doğa, ''ABD'de tarım dışı rakamları yine hayal kırıklığı yarattı''dedi.
Doğa, '' Tarım dışı istihdamda zaten 129 bin gibi düşük bir rakamda artış beklenirken artış, rakamı 96 binde kaldığını belirterek, Buna karşın Ağustos'ta işsizlik oranının sürpriz yaparak yüzde 8,3'ten yüzde 8,1'e gerilediğini kaydetti. Doğa şöyle devam etti:
''Açıklanan bu rakamlar ABD'de istihdam artışının endişe verici boyutlarda seyrettiğini bir kez daha göstermiş oldu. Bu durum FED'in ekonomiyi destekleme planlarını öne çekmesine neden olabilir. Bu nedenle borsa ve emtialarda devam eden yükselişin bu veri sonrasında da devam etmesi beklenebilir. Önümüzdeki hafta perşembe günü sonuçlanacak FED toplantısından, parasal genişlemeye dair daha net mesajlar çıkabilir. Bu nedenle bu toplantı öncesinde piyasalarda önemli bir geri çekilme yaşanması bizce çok düşük bir ihtimal. Bu süreçte olacak günlük geri çekilmelerin alım fırsatı yaratacağı düşüncesindeyiz.''
Ekspress Yatırım Başekonomisti Nilüfer Sezgin
Ekspress Yatırım Başekonomisti Nilüfer Sezgin, ABD'de tarım dışı istihdam verisinin açıklanmasının ardından Avro/dolar paritesinin yükseldiğini, sepet bazında TL'nin ise yatay kaldığını belirtti.
ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin ardından değerlendirmede bulunan Sezgin, istihdam yaratma kapasitesi beklenenin altında ve işsizlik oranının ise iş gücüne katılım oranındaki düşüş sebebiyle gerilediğini söyledi.
Bu durumun gerçek bir iyileşme sayılmayacağını ifade eden Sezgin, ''Sonuç olarak ekonomik aktivite beklenenden yavaş ve bunu canlandırmak için bir destek gerekebilir'' dedi.
Sezgin, şunları kaydetti:
''Bu anlamda da Fed'in QE3 ile gelebileceği ihtimalini artıyor. Aslında ekonominin yavaş gitmesi hisse senedi piyasaları için çok parlak bir gelişme değil. Diğer yandan ABD'de parasal gevşemeye gidileceği ve gelişmekte olan ülkelere para girişinin canlanacağı gibi varsayımların, hali hazırda ECB'den gelen kararların yarattığı iyimser havayı desteklediği görülüyor şu anda. Parite yükselirken, sepet bazında TL'nin yatay kaldığını izliyoruz.''
ABD'de bugün açıklanan tarım dışı istihdam Ağustos'ta 96 bin artışla beklentilerin altında kalırken, işsizlik oranı yüzde 8,1'e geriledi.
Oyak Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Alper Erginol
ABD'de bugün açıklanan tarım dışı istihdam verilerinin zayıf geldiğini söyleyen Oyak Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Alper Erginol, Fed Başkanı Ben Bernanke'nin bu veri sonrası parasal genişlemeye gidebileceğini söyleyerek seçim öncesinde hiç bir şey yapmayabileceğini belirtti.
Dün Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alım programını piyasaların pozitif karşıladığını hatırlatan Erginol, faiz indirimi yapılmamasının da olumlu bir gösterge olduğunu ifade etti. İspanya ve İtalya gibi sorunlu ülkelerin borçlanma maliyetlerinin düştüğünü kaydeden Erginol, şöyle konuştu:
''Fed açıklanan tarım dışı istihdam verisi sonrasında biraz daha rahatladı. Yine Bernanke Jackson Hole'de olduğu gibi her an parasal genişlemeye gidebileceğini söyleyecektir ama muhtemelen hiçbir şey yapmayacaktır. Avrupa Merkez Bankası'ndan dolayı Bernanke'nin eli rahatladı. 6 Kasım'daki Amerika başkanlık seçimleri öncesi fazla müdahalede bulunmayacaktır.''
Erginol, kısa vadede havanın Avrupa borsaları için pozitif olduğunu, bununla birlikte 12 Eylül'ün önemli bir dönemeç olduğunu söyledi. Almanya Anayasa mahkemesi'nin Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) için görüş bildireceğini belirten Erginol, piyasaların bu konuda bir sorun beklemediğini ancak beklentilerin aksi bir karar çıkması durumunda ciddi bir şok yaşanacağını, sert satışların gelebileceğini ifade etti.
New York borsası istihdam verisiyle karışık açıldı

ABD'de tarım dışı istihdamın Ağustos'ta beklentilerin altında kalmasıyla ABD borsaları haftanın son işlem gününe karışık seyirle başladı.
Dow Jones Sanayi Endeksi bu dakikalarda önceki kapanışa göre 3,29 puan ve yüzde 0,04 artarak 13.296,56 puana yükseldi.
Standard & Poor's 500 Endeksi 1,98 puan ve yüzde 0,1 değer kazanarak 1.434,23 puan, Nasdaq Teknoloji Endeksi ise 6,10 puan ve yüzde 0,1 azalarak 3.129,75 puan oldu.
ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre, Temmuz ayında 163 bin kişi artan tarım dışı istihdam Ağustos ayında yalnızca 96 bin kişi arttı. Ekonomistlerin beklentisi istihdamın 130 bin artması yönündeydi.
Beklenenden kötü gelen veriler, piyasalarda Fed'in gelecek haftaki toplantısında ekonomiyi desteklemek için yeni bir adım atabileceği beklentisi doğuruyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.