Giriş Tarihi: 17.02.2013

Prens bizim çağdaşlara hayran

Türk çağdaş sanatı İspanya'da gövde gösterisi yaptı. ARCOmadrid'in konuk ülkesi Türkiye 10 galeri ve 40 sanatçısıyla İspanyolları fethetti

Prens bizim çağdaşlara hayran
Türk çağdaş sanatının dünyaya açılımı büyük bir hızla devam ediyor. 7-10 Kasım arasında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Sarayı'nda düzenlenen Contemporary İstanbul, dünya sanat piyasasına yön veren önemli galeriler, koleksiyonerler ve küratörlere ev sahipliği yapmıştı. Geçen hafta kapılarını açan ve dünyanın en önemli çağdaş sanat fuarları arasında yer alan ARCOmadrid Sanat Fuarı'nın ise bu yılki konuk ülkesi Türkiye oldu. Açılışını İspanya Veliaht Prensi Felipe ve eşi Letizia'nın gerçekleştirdiği fuara Türkiye'den 10 galeri, 40'ın üzerinde sanatçıyla iştirak etti. Bugün itibarıyla yaklaşık 150 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen fuarda Türkiyeli sanatçılara Avrupalı koleksiyonerler ve basın büyük ilgi gösterdi. Prens Felipe ve eşi Leticia da dört Türk galeriyi ziyaret ederek konuk ülke olmamızdan duydukları memnuniyeti belirtti.
Dinamizmden etkilendi
Genç ve kadın sanatçıların çokluğundan etkilendiğini dile getiren Prens, Türk çağdaş sanatındaki dinamizmi ve enerjiyi ülkemize gerçekleştirdiği ziyaretlerde bizzat müşahede ettiğini söyledi. Hatta fuarın özel bir alanına kurulan Kutluğ Ataman'ın video enstalasyonunu inceleyerek bilgi aldı. Ben de Eko Sanat için ARCOmadrid Sanat Fuarı'nı yerinde takip ettim. Bu yıl 32'nci kez düzenlenen fuara her yıl bir ülke konuk olarak davet ediliyor. Peki ama bu yıl neden Türkiye seçildi? Bu soruyu fuarın Direktörü Carlos Urroz Arancibia'ya yöneltik. Arancibia, son yıllarda Türk çağdaş sanatının uluslararası arenadaki başarılarının göz ardı edilemez olduğunu söylüyor öncelikle. Ardından da şöyle devam ediyor: "Türkiye dünyada yeni bir sanat pazarı oluşturdu. Çok başarılı çağdaş sanatçılar var. Bunlar uluslararası arenada koleksiyoner ve küratörlerin dikkatini çekiyor. Ekonomik şartlar da Türkiye'yi seçmemizde rol oynadı. Avrupa'daki ekonomik kriz Türkiye'ye yansımadı. Sanat ve ekonomi toplumlarda birbirine paralel olarak gelişir."