Giriş Tarihi: 27.02.2013

O eski halinden eser yok şimdi

Geçmişte gazete ilanları ve postmodern darbelerle hükümetler deviren Patronlar Kulübü yumuşadı. Eskinin mirasını devralmadığı görülen yeni yönetim iktidara zeytin dalı uzattı. Başkan Muharrem Yılmaz, "Randevu istedik. Başbakan'ın görüşleri bize yön verecek" dedi

O eski halinden eser yok şimdi
Kurulduğu günden bu yana siyasilere balans ayarı vermeyi kendine misyon edinen Patronlar Kulübü rota değiştirdi. 1979'da ilanlarla Bülent Ecevit hükümetinin düşmesinde rol oynayan, 1995 seçimlerinde Refah Partisi'nin birinci çıkmasıyla başlayan 28 Şubat postmodern darbe sürecine destek verip, Genelkurmay'a brifingler düzenleyen, 1997'de çok tartışılan demokratikleşme raporuna imza atan, 2003'te "Savaşta ABD'nin yanında olmalıyız" diyen, Ümit Boyner'in 2.5 dönemlik başkanlığı süresince de referandumdan seçim sistemine ve Uludere'ye kadar birçok siyasi konuda müdahil olan TÜSİAD yeni dönemde kendi işine odaklanacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sık sık "İşinize bakın" dediği TÜSİAD'ın yeni başkanı Muharrem Yılmaz ile ekibi dün ilk kez kamuoyu önüne çıktı. 2013-2014 programını açıklayan Yılmaz'ın açıklamaları geçmiş dönemlerin aksine hükümetle diyalog sinyali verdi. Yılmaz, hükümetle çatışma içinde olma algısını değiştirmeleri gerektiğini belirterek, "Ülkenin ihtiyacı olan çatışma algısı değil. Her alanda barış, uzlaşma, işbirliği ve bunun yaratacağı toplumsal refahın gerçekleştirilmesi. Biz iş dünyası olarak bu refahın oluşmasında elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Herkesle işbirliği içerisinde" dedi.
RANDEVU İSTEDİK BEKLİYORUZ

Başbakan Erdoğan'dan randevu istediklerini anlatan Yılmaz, "Her yönetim dönemi başında, çalışmalarımıza yön verecek çok önemli bir girdi olarak görüyoruz" dedi.

TÜSİAD'çılar havuzu sevmedi

Refahyol Hükümeti'nin faizleri düşürmek için getirdiği 'havuz sistemi'nden rahatsız olan bankaların sermayedarı TÜİSAD'çılar 28 Şubat darbesine etkin destek vermişti. Muharrem Kayhan'ın başkanlığı döneminde TÜSİAD'ın Genelkurmay'a verdiği brifingler hafızalara kazınmıştı.
Başkanlık sisteminde uzlaşılırsa destekleriz
Küresel krizde Türkiye'nin ayrıştığını söyleyen Yılmaz, "2012 yılında yüzde 3'ün altında büyümüş olduğumuzu tahmin ediyoruz. Ancak bu yıl ve 2014 çok daha iyi olacaktır" dedi. Yılmaz, başkanlık sistemine ilişkin olarak, "Uzlaşma Komisyonu'nun anayasada seçtiği yönetim biçimi tabii ki hepimiz için kabuldür. Yeter ki uzlaşılsın" dedi. AB'nin zorunluluk olduğunu söyleyen Yılmaz, ABD Başkanı Barack Obama'nın "Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı" çağrısına atıfta bulunarak "Vaktiyle Başkan Clinton'un söylediği gibi 'TAFTA, ekonomik NATO'dur. Buraya Türkiye'nin eklemlenmesi konusunu ele almayı hedefliyoruz" dedi.
Barış sürecini düğüne benzetiyorum
TÜSİAD Başkanı Yılmaz, terör ve Kürt meselesinin çözümüne yönelik sürecin, barışın ve demokratikleşmenin önemli ayaklarından birini oluşturacağını ve anayasa çalışmalarına ivme kazandıracağını söyledi. Yılmaz, İmralı sürecini desteklediklerini vurguladı. TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Tarkan Kadoğlu ise "Barış görüşmelerini düğüne benzetiyoruz. Düğün takısı olarak bölgeye seferberlikle yatırım yapmaya gideceğimize inanıyorum" dedi.

Ermeni iddialarını araştıracak
TÜSİAD sözde Ermeni Soykırımı iddialarının 100'üncü yıldönümü olan 2015 için sosyolog, antropolog ve tarihçilerden oluşacak bir ekiple kapsamlı bir çalışma hazırlayacak. Yolsuzluklara ilişkin proje gerçekleştirecek olan TÜSİAD, zengine ek vergi getirilmesini amaçlayan Gelir Vergisi Reformu'yla ilgili de bir çalıştay düzenleyecek