Giriş Tarihi: 5.3.2013 17:26

Türkmenistan'ın özelleştirme atağı

Türkmenistan Maliye Bakanı Dovletgeldi Sadykov, 2013-2016 döneminde Türkmenistan'da devlete ait işletme ve tesislerin özelleştirilmesi planının yürürlüğe girdiğini, şu anda özelleştirilecek işletme ve tesislerin listesinin hazırlandığını söyledi.

Türkmenistan Maliye Bakanı Dovletgeldi Sadykov, Türkmenistan Uluslararası Yatırım Forumu'nun açılışında, Türkmenistan'ın dünyada hızlı gelişen ülkeler arasında yer aldığını, 2008-2012 yılları arasında ülkedeki toplam iç üretimin 2 kattan fazla arttığını bildirdi.
Aynı dönemde ülke ekonomisine yapılan yatırımların toplam tutarının 3 kattan fazla arttığını kaydeden Sadykov, 2012 yılında sadece temel yatırımların tutarının, 2011 yılına kıyasla 1,3 kat arttığını kaydetti.
Şu anda Türkmenistan'da sıkı yatırımlara dayanan verimli ve güçlü bir ekonomik yapı bulunduğunu dile getiren Sadykov, ''Bu yapı, doğrudan yabancı yatırımların çekilmesine önem vermekte. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın 2012 yılında dünya yatırımlar raporuna göre Türkmenistan dünyada yatırım yapılmakta olan ülkeler sırasında ilk 10'da yer almaktadır'' dedi.
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov önderliğinde ülkeyi kalkındırmayı hedefleyen orta ve uzun vadedeki planlarını hayata geçirildiğini anlatan Sadykov, ''Türkmenistan Devlet Başkanı, 2012-2016 yıllarını kapsayan refah seviyesini geliştirme planına çok önem verdi. 2012-2016 yılları arasında ekonomimizin çeşitli alanlarında 70,2 milyar dolar yatırım yapılması hedefleniyor. Büyük üretim ve diğer sektörlere ait tesislerin 450'den fazlasının inşası ve yenilenmesi amaçlanıyor'' diye konuştu.
Plana göre, orta vadeli dönemde petrol ve doğalgaz sektörlerinin temel alanlarını geliştirmekle birlikte ülkem yeni teknolojilerle donatılmış petro-kimya sektörünü oluşturmanın hedeflendiğini belirten Sadykov, şunları kaydetti:
''Elektrik enerji üretiminde ülkemiz elektriği kesintisiz temin etmek ve elektriği komşu ülkelere ihraç etmeyi amaçlıyor. Orta vadede ülkemiz inşaat malzemeleri sanayisini hızla geliştirecektir. Yeraltı maden ve mineral kaynaklarının ekonomik açıdan önemli rezervlerini işleyerek diğer sektörleri desteklemeyi amaçlıyoruz. 2016 yılında kadar tekstil sektöründe gelişmiş teknoloji ve araçlarla donatılmış, dünya pazarlarında rekabet edebilecek inovasyon özellikli 6 adet çağdaş tesis inşa edilecektir.''
Avaza Ulusal Turistik Bölgesi'nin geliştirilmesi çalışmalarının da sürdüğüne değinen Sadykov, bu bölgede turizm sektöründe faaliyet gösterecek yabancı ve yerli yatırımcılar için çalışma kolaylığı sağlandığını ifade etti.

TÜRKMENİSTAN'DAKİ ÖZELLEŞTİRME PLANLARI

Sadykov, '''2013-2016 döneminde Türkmenistan'da devlete ait işletme ve tesislerin özelleştirilmesi planı yürürlüğe girdi. Şu anda özelleştirilecek işletme ve tesislerin listesi hazırlanıyor'' dedi.
Türkmenistan'ın Dünya Ticaret Örgütü'ne üyeliği çalışmalarını yürütecek bir çalışma çalışma grubu oluşturulduğunu belirten Sadykov, ülkenin 2020 yılına kadarki Köy Ulusal Planı çerçevesinde yaşam standartlarını yükseltmeye dönük çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Sadykov, ''2008-2011 yıllarında Köy Ulusal Planı çerçevesinde 8,7 milyar manat kaynak kullanıldı. Sadece 2012 yılında bu alana yapılan harcamaların miktarı 5 milyar manattan fazla oldu. Bu plan çerçevesinde şu ana kadar çerçevesinde 400 adet bina ve tesis inşa edilerek kullanıma sunuldu. 564 bina ve tesis inşatı devam etmekte'' diye konuştu.
Sadykov, Türkmenistan'da bundan sonra da hızlı gelişim için güvenli yatırım imkanının hazırlandığını da sözlerine ekledi.

TÜRKMENİSTAN DEVLET BAŞKANI GURBANGULİ BERDİMUHAMEDOV

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Türkmenistan'da yabancı yatırımların ülke ekonomisini geliştirmekteki yapıcı katkısından yararlanmaya önem atfedildiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov himayelerinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkmenistan Sanayi Odası işbirliğinde düzenlenen Türkmenistan Uluslararası Yatırım Forumu'nun açılışı Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov'un açılışa gönderdiği mesajı, Türkmenistan Maliye Bakanı Dovletgeldi Sadykov tarafından okundu.
Ekonomik işbirliğini geliştirmek amacıyla uluslararası yasalar çerçevesinde yürüttükleri siyaseti şeffaflık prensibine göre düzenlediklerini belirten Berdimuhamedov, bunun da kendilerine ülkelerini geliştirme ve dünya ülkeleriyle uzun vadeli siyasi ekonomik ilişkiler kurma imkanı verdiğini ifade etti.
Dünyanın sayılı şirketleriyle ikili ilişkiler inşa ettiklerini ve yatırımcılarla aktif görüşmeler yaptıklarını anlatan Berdimuhamedov, ''Ülkemizde istikrarın devamı, ekonominin istikrarlı gelişimi, para birimimizin değerinin belirlenmiş çerçevede korunması, ekonomik alanların zengin fonlarla desteklenmesi yatırımcıların dikkatini çekmekte... Türkmenistan'da yabancı yatırımların ülkemiz ekonomisini geliştirmekteki yapıcı katkısından yararlanmaya önem atfedilmekte'' dedi.
Türkmenistan'da serbest piyasa ekonomisine geçiş sürecinde kamunun etkisinin devam edeceğini belirten Berdimuhamedov, ''Biz yatırımların para olarak değil en yeni teknolojiler şeklinde çekilmesine önem veriyoruz. Bu alandaki amacımız, yatırımların ekonominin belirli dallarında değil tamamının gelişiminin sağlanmasına katkı yapmasıdır'' ifadelerini kullandı.

FORUMDA, TÜRKMENİSTAN'DA HAYATA GEÇİRİLMESİ PLANLANAN PROJELER ANLATILACAK

Berdimuhamedov, ekonomik gelişimlerini dünya ölçüsüne getirmek, uluslararası ilişkiler sistemine eşit haklara sahip olarak katılmak, tüm ülkelerle ikili işbirliğini geliştirmek, yatırım araçlarından yararlanmak, yabancı yatırımları teşvik etmek amacıyla Türkmenistan'da önemli çalışmalar yapıldığını kaydetti.
Berdimuhamedov, Türkmenistan'ın hızla gelişen pazarında kendileri için yeni yatırım imkanları sağlamaya istekli yabancı katılımcıların Türkmenistan Uluslararası Yatırım Forumu'nda inşaat, petrol, doğalgaz, enerji, bankacılık, finans, turizm, bilgi teknolojileri, sağlık, ulaştırma ve tarım alanlarında hayata geçirilmesi planlanan büyük projeler hakkında bilgi sahibi olabileceğini ifade etti.
Yabancı yatırımları çekmek ve işbirliğini geliştirmek amacıyla onlarca ülke ile ikili sözleşmeler imzaladıklarını, dış yatırımların miktarını artırma yönünde mutabakatlar sağlandığını dile getiren Berdimuhamedov, ''Bu forum, yatırımcılara ülkemizdeki önemli projeleri finanse etmek, karşılıklı çıkar ve işbirliği imkanlarını değerlendirmekte büyük fırsat sunuyor. Bu forumda ülkemiz yatırım sisteminin daha da geliştirilmesine katkı sağlayacak yeni düşüncelerin ortaya atılacağına olan inancım tam'' değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKMENİSTAN'A YATIRIMA DAVET

DEİK Türk-Türkmen İş Konseyi Başkanı Sefa Gömdeniz de Türkmenistan ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilere değinerek, Türk iş adamlarının Türkmenistan'a yaptığı yatırımlardan söz etti.
Gömdeniz, Türk Hava Yolları (THY) tarafından Türkmenistan'a koyulan seferlerin, ilişkilerin ne kadar yoğun olduğunun göstergesi olduğunu belirterek, ''Foruma katılan tüm iş adamlarımızı Türkmenistan'a yatırım yapmaya davet ediyorum'' dedi.

CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL: ''ADETA ŞAHLANAN BİR TÜRKMEN ATI GİBİ, ŞAHLANAN BİR EKONOMİ VE TOPLUMDAN BAHSEDİYORUZ''

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Türkmenistan ile olan ticaret hacminin 2 milyar dolara yaklaştığını, Türk şirketlerin Türkmenistan'da üstlendiği projelerin toplam değerinin 32 milyar dolara ulaştığını belirterek,''Bu ülkede kayıtlı 600'ü aşkın firmamız, bin 400'den fazla projeyi hayata geçirmiştir'' dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un himayelerinde, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)/Türk-Türkmen İş Konseyi'nin girişimleri ile Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkmenistan Uluslararası Yatırım Forumu'nun açılışında Gül, video konferans yöntemiyle katılımcılara seslendi.
Gül, forumun her sene Aşkabad'da yapıldığını hatırlatarak, bu yıl ilk defa Aşkabad dışında bir yerde, İstanbul'da, düzenlenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İki ülkenin sahip olduğu sarsılmaz ortak bağlara işaret eden Gül,''Türkmenistan bizim ata yurdumuz, Türkiye ise hepimizin ortak vatanıdır'' dedi.
Türkmenistan'ın sevincini ve başarısını Türkiye'nin sevinci ve başarısı olarak algıladıklarını ifade eden Gül, bu şuur üzerine inşa edilen ilişkilerin, her geçen gün her alanda güçlenmesinin kendisini memnun ettiğini ve heyecan verdiğini söyledi.
Abdullah Gül, 20 yıl gibi kısa sürede Türkmenistan ile olan ilişkilerin, dostluk ve kardeşliğe yakışır şekilde mükemmel bir seviyeye ulaştığının altını çizerek şunları kaydetti:
''Burada Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un payı çok büyüktür. Göreve geldiğim 2007 yılından bu yana, kendisi çeşitli vesilelerle Türkiye'de 6 defa misafirim oldu, ben de 4 defa Türkmenistan'ı ziyaret ettim. Sayın Devlet Başkanı ile himaye ettiğimiz yatırım forumunun çok başarılı geçeceğine eminim. Zira en büyük iş ve ticaret ortağı konumunda olduğumuz Türkmenistan'ın sunduğu fırsatlardan bugün ilk elden bilgi alacaksınız. Böylece Türkmenistan'ın yatırımcılar için nasıl bir cennet olduğunu göreceksiniz, hangi alanların sizin için uygun olduğunu kendiniz belirleyeceksiniz.''
Türkmenistan'ın kalkınma ve gelişme potansiyelinin çok yüksek olduğunu, son derece dinamik bir ülke olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, ''Türkmenistan son 5 yılda ortalama yüzde 11 büyüyen ve 2016 yılına kadar yeni yatırımlar için 70 milyar dolar bütçe ayıran bir ülkedir, doğalgaz kaynakları bakımından dünyanın en zengin dördüncü ülkesidir'' diye konuştu.
Ülkenin her alanda değişim, dönüşüm ve gelişme halinde olduğunun altını çizen Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Adeta şahlanan bir Türkmen atı gibi, şahlanan bir ekonomi ve toplumdan bahsediyoruz. Madenciliğe ilaveten bilhassa turizm, altyapı, ulaştırma, sanayi, iletişim, tarım, sağlık ve eğitim sektörlerinde çok önemli iş ve yatırım imkanları bulunmaktadır.
Türkmenistan, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un vizyoner önderliğinde, büyük kalkınma hamlelerini kararlılıkla sürdürmektedir. Bu doğrultuda Türkmenistan'da devasa projelere imza atılmaktadır.''
Türkmenistan'ın Hazar denizi kıyısındaki Avaza'da inşa edilen turizm kompleksine ve Aşkabad Havaalanı'nın Türk firması tarafından yeniden yapılmasına vurgu yapan Gül, ülkeye yapılan büyük yatırımlardan da söz etti.
Gül, ülkenin her alanda ekonomisi canlanan, yabancı yatırımcılar için çok elverişli koşullara sahip olduğunu dile getirerek, ülkedeki insan gücüne de atıfta bulundu.
Türkmenistan'ın uluslararası piyasalardaki entegrasyonunun her geçen gün geliştiğine dikkati çeken Gül, ülkenin artık sadece Orta Asya'da değil küresel çapta da istikrar içinde olduğunu söyledi.
Ülkenin başarısıyla Türkiye'nin de iftihar ettiğini ifade eden Gül, ''Türkiye ve Türk firmalarına duydukları güveni ise, takdir ve şükranla karşılıyoruz. Nitekim ticaret hacmimiz 2 milyar dolara yaklaştı. Türk şirketlerin, Türkmenistan'da üstlendiği projelerin toplam değeri 32 milyar dolara ulaşmıştır. Bu ülkede kayıtlı 600'ü aşkın firmamız, bin 400'den fazla projeyi hayata geçirmiştir'' ifadelerini kullandı.
Geçen sene 4,9 milyar dolarla Türk firmalarının dünyada en fazla proje üstlendiği ülkenin Türkmenistan olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, ''Birlikte geleceğe ümitle bakmak için sebebimiz çoktur. Hala daha fazla iş, ticaret ve yatırım imkanları mevcuttur. Bu kapsamda Hazar Denizi kıyısında inşa edilecek liman tesislerine, karayolu ağının yenilenmesine, yeni demiryolları yapımına, sanayi tesisleri inşasına ve yeni konut projelerine bilhassa dikkatlerini çekmek isterim'' diye konuştu.
Abdullah Gül, bu projelerde yer almakta maksadın, Türkmenistan'a en iyi ve kaliteli hizmeti götürerek, refah ve kalkınmışlık seviyesinin artmasına katkı sağlamak olması gerektiğini söyledi.
Gül, Türkiye'nin küresel kriz ortamında makro ekonomik istikrarını koruduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin de Türkmen girişimciler için fırsat ülkesi olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin petrol, doğalgaz gibi kaynaklar bakımından zengin olmadığını belirten Gül, ''Ancak üretken ve küresel ekonomiyle entegre olmuş bir ülkedir. Türkiye'yi dünyanın en büyük 17'inci ekonomisi yapan temel dinamik budur. Gelişme ve kalkınmanın motoru hiç şüphesiz özel sektördür. Türk Devleti olarak iş adamlarımıza güveniyor, yeni ortaklıklar, yeni projeler ve yeni yatırımlar yapmaları için onları destekliyoruz. Sizler çabaladıkça bizler sizi desteklemeyi sürüdüreceğiz'' diye konuştu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.