Son Güncelleme: Salı 24.09.2013 14:56
Bu sütün kilogramı 10 bin lira
Türkiye'de çok az miktarda üretilen ve insan sağlığı üzerinde çok önemli faydası bulunan arı sütü, kilogramı 10 bin liradan alıcı buluyor.
Arı sütünün Türkiye'de az üretilmesi, alıcılarının da özellikle zengin insanlar olması nedeniyle fiyatının yüksek olduğuna değinen Konak, şöyle devam etti: "Arı sütünün üretimi noktasında ülkemiz açısından sıkıntılar var. Bu nedenle arı sütü piyasada zor bulunmakta. Türkiye'de üretim zorluğu nedeniyle yılda sadece 50 kilogram kadar üretilen arı sütünün kilosu 10 bin lirayı bulmakta. Arı sütünün ülkemizde üretimini yaygınlaştırabilirsek fiyatının da düşmesini sağlayabiliriz. 95 bin ton civarında bal üretilen, 6 milyon kovanın olduğu bir ülkede en azından 2-3 bin ton arı sütü olması gerekmekte. Arı sütünün en çok üretildiği ülke Japonya. Daha sonra ise Ortadoğu ülkeleri gelmekte."
Konak, arı sütünün tıbbi bir ilaç olmadığını ancak insan vücudunu destekleyici bir ürün olduğunu dile getirerek, "Arı sütünün insan metabolizmasındaki en büyük faydası, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesidir. Mevsim değişim günlerinde insanlarda görülen üst solunum enfeksiyonlarında ve gribal enfeksiyonlarda da etkisini görmekteyiz. Merhem olarak da kullanıldığında insan cildinin güzelleşmesi gibi farklı cilt hastalıklarında olumlu etkileri görülmekte" diye konuştu.
"Bir çerçeveden 10 gram arı sütü sağıyoruz"
İstasyonun Arı Islahı ve Biyoteknoloji Bölümünden ziraat mühendisi Hasan Ese ise bir çerçeveden sadece 10 gram arı sütü sağabildiklerini belirterek, "Bu nedenle arı sütünün üretimi düşük kalmakta. 40-50 kovandan bir sezon boyunca ancak 1 kilogram kadar üretim yapabilirsiniz. O da bu konuda çalışılması durumunda ancak olabilir" ifadelerini kullandı.
Arı sütünün saklama koşullarına değinen Ese, şunları kaydetti:
"Arı sütünü 5 derece gibi normal bir buzdolabı sıcaklığında 2-3 ay boyunca saklayabilirsiniz. Daha uzun saklanması gerekiyorsa sıfırın altında 17 derece buzluk kullanılmalı. Tüketicilerimiz şunu bilmeli ki arı sütü ne kadar erken tüketilirse insan vücudunda daha fayda sağlamaktadır. Arı sütünün ışık ve ısıya karşı hassasiyeti de vardır. Bu nedenle özelliğini erken yitirmektedir."
EN SON HABERLER
- 1 SIFIR FAİZLİ KREDİ SON DAKİKA: 8 banka tek tek duyurdu: Faizsiz kredi için Mayıs ayarı
- 2 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Reformları gerçekleştirmek için politik netlik ve düzenlemeler gerekli
- 3 Lila Kağıt ve Koton, Halka Arz Ediliyor
- 4 Vekalet Nasıl Verilir? 2024 Notere Gitmeden Avukata Uzaktan Vekalet Verilir Mi?
- 5 İSO Türkiye İmalat PMI açıklandı
- 6 TÜİK açıkladı! Kırmızı et üretimi artış gösterdi
- 7 Türkiye'de 21,5 milyon ton çiğ süt üretildi
- 8 Hatay yenileniyor! Mehmet Kalyoncu açıkladı: Proje dünyaya örnek olacak
- 9 Bazı telefon parçalarının ithalatına gözetim uygulanacak
- 10 40 yıllık mesleğinde ilki yaşadı! Ağına takılan balığın boyutu...