Son Güncelleme: Cumartesi 12.10.2013
Doktor out aşçı in
Türkiye lüks ağırlamada hem yatırım hem de istihdam patlaması yaşıyor. Ağırlama sektörüne kalifiye eleman yetiştiren USLA Akademi'ye göre gençler artık doktor değil aşçı olmak istiyor
Kişi başı harcama 40 dolar civarındaydı. O zaman Türkiye'de alternatifler yoktu. Hem ülke hem de İstanbul'un bugün geldiği noktayı kimse tahmin edemezdi. Çağ atladık resmen. Gastronomi ise en hızlı büyüyen sektör.
Bunu iki aşamalı açıklayabilirim. Birincisi işletme sahipleri bir elemanın yetişme sürecini göğüslemek istemiyor. Hazır personel istiyorlar. Oysa bu nitelikte personel bulmak imkânsız. İkincisi de iş arayan gençler var. Biz de bu iki grubu bir araya getirmeyi hedefledik. Bu amaçla eğitim programları dizayn etmeye başladık. Maliyeti bize ait. İş arayan ve servis personeli olarak çalışmak isteyenleri ücretsiz eğiteceğiz. Bütün işletmeler garson ve servis personeli konusunda sorun yaşıyor. Bu açığı kapatmak istiyoruz. Hem o insanların iş sahibi olmasını sağlıyor hem de şirkete kalifiye eleman bulması noktasında köprü görevi görüyoruz.
İş var ama iş beğenmiyoruz. "Ayda 1.000 lira alacağıma evde otururum, aç kalırım" diyorlar. Egolarımızdan kurtulmamız lazım.
Servis sektöründe çalışmayı uzun süre yapılacak bir iş olarak görmüyorlar. Ancak gastronominin kârlı bir alan olması aşçılığa ilgiyi artırdı. Eskiden stajyerlerimizi mutfağa gönderdiğimizde üzülüyorlardı. Şimdi herkes mutfak istiyor. Gençler artık doktor, avukat değil aşçı olmak istiyorlar.
BUTLER'A ÖZEL EĞİTİM PROGRAMI
Son yıllarda Türkiye'de lüks yatırımlar arttıkça kişiye özel, VIP servis de önemli hale geldi. Butler'ları (oda kapısında 24 saat hizme veren görevliler) yetiştirmemiz için bize başvuruyor. Çalışanlarını gönderiyorlar. Biz de VIP hizmet vermenin temel seviye bilgi ve beceri eğitimlerini özel tasarlayarak sunuyoruz. Hatta daha sonra bu alanda devam etmek isteyen kişiler işletme tarafından yurtdışına eğitim almaya dahi gönderiliyor.
SEKTÖRÜN ÜÇTE BİRİ İSTANBUL'DA
2011'de Türkiye'de yiyecek-içecek sektöründe işletme sayısı 30 bin civarındaydı. Bunun 10 bini İstanbul'da. Aynı yıl Türkiye'de bu alandaki kişi başı harcama tutarı ise yıllık 230 dolar oldu. ABD'de bu rakam ortalama 2 bin 620 dolar civarında. Dolayısıyla Türkiye'nin yiyecekiçecek sektöründe önünde büyük bir büyüme potansiyeli var. Yakında İstanbul 817 otel ile 115 bin yatak kapasitesine ulaşacak.
EN SON HABERLER
- 1 BioNTech 315 milyon euro zarar etti
- 2 Anlaşma imzalandı: Karpowership, Petrobras ile doğal gaz projeleri geliştirecek
- 3 SON DAKİKA: Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan "KDV oranları artırılacak" iddiasına yalanlama
- 4 SGK ve İŞKUR, TÜBİTAK ile işbirliği protokolü imzaladı
- 5 Hazine 55 milyar lira borçlandı
- 6 "Aile Sosyal Destek Programı"yla 7,4 milyon haneye ulaşıldı
- 7 Türkiye'nin 2. astronotu Atasever 7 bilimsel deneye imza atacak
- 8 Tarımda başarı! Ektiği bitkiyi 200.000 TL'den satışa çıkardı
- 9 Türkiye'nin tohumda İsrail'e bağımlılığı yok
- 10 Türkiye'de 54 ilin ihracatı artış gösterdi