Giriş Tarihi: 5.01.2014

Restoran açmak ganyana benzemez

Eğlence hayatının 50 yılını kitaplaştıran Metin Fadıllıoğlu, sektörün 2013'te pik yaptığını söyledi. Duayen işletmeci "Bu iş ganyan bayisine benzemez" dedi

Eğlence hayatının doğuşu, gelişimi ve sektör haline gelişini yeni kitabında gözler önüne seren Metin Fadıllıoğlu bütün dikkatleri üzerine çekti. 60'lı yıllarda nüfusu sadece 2 milyon, eğlence hayatı ise birkaç restoran, gece kulübü ve sinemalardan ibaret olan bir İstanbul'dan, 16 milyon insanın yaşadığı, binlerce mekânı olan bir metropole geldik. Bugün 5'inci kuşağa hizmet veren ünlü işletmeci, eğlence kültürünün 50 yılda çok büyük bir gelişim ve değişim yaşadığını belirtiyor. Metin Fadıllıoğlu'yla sektörün 50 yıllık hikâyesi ve gastronomi dünyasında gelinen noktayı konuştuk.
Eğlence hayatının 50 yılını özetler misiniz?
70'lerde sektörde gayrımüslimler önemliydi. Rum, Ermeni ve Museviler gece hayatını yaşatırdı. Uzun yıllar bu böyle gitti. 2000'den itibaren zenginleşen Türkiye'yle bence daha modern bir duruma büründü. Yurtdışına daha fazla çıkan oldu. Küçük grup, büyüklere hatta ciddi müşteri portföyüne dönüştü.
Ne değişti peki?
20 yıl önce Cote d'Azur'da tatil yaparken, bizim kız dükkânın birinde bir yazı okudu. Türkiye'de bin 200 franga bir hafta yeme içme, uçak dahil tatil fırsatı yazıyordu. Tam onun altında ise satılık havlular vardı. İki havlu 850 franktı. Artık Avrupa'da bunları az görür olduk. Başka ülkeler yazıyor artık bu reklamlarda. Ancak halen 1.000 dolar üstü harcayan turist sayısı yetersiz. Adamların harcamasını yükseltmemiz lazım.
Peki yiyecek-içecek sektörü Türkiye'de nereye geldi?
Bence bu sektörde ülkemizde para kazanmak garanti değil, çok dikkatli olmak lazım. Yani bu iş ganyan bayisi açmaya benzemez. Lokantacılık en kolay iş gibi gözüküyor ama sonunda para kazanmak durumundasınız. Bence gastronomi dünyası 2013'te pik noktasını yakaladı. Dünyada kim varsa çağrıldı, herkes geldi ve memnunlar. 2014'te birçoğu elenecek, gerçekten başarılı olanlar ayakta kalacak.
2014'te durum nereye gider, 17 Aralık operasyonu işleri etkiler mi?
Nasıl başka türlü düşünebiliriz ki? Dolarla ödediğimiz kiralar var, bütün hesaplar baştan yapılacak. Bir kere TL kazanıyoruz, dolar ve euro ile kira ödüyoruz. Müşteri sayısı azalmadı. Örneğin meslek hayatımın en iyi yılbaşı gecesini geçirdim. Bütün mekânlarımız doldu taştı.
ŞAHENK'LE LONDRA'DA 29 AÇACAK
Gastronomide yeni hedefleriniz var mı?
Türkiye'de devamlı hoş şeyler oluyor. Türkiye ne olursa olsun heyecanını kaybetmiyor. Bu nedenle yeni yatırımlar hep gündemimizde. Yurtdışı yatırımlarımız da olacak. İnşallah bu yıl Ferit Bey'le Londra'da lounge bar, restoran ve gece kulübünün olduğu bir 29 açacağız. Mekâna bar kısmından girilecek, yemek siparişi de burada verilecek. Sonra görevli gelip yemeğinizin hazır olduğunu söyleyerek sizi restoran kısmına alacak. Yemek bitince, kulüp kısmında gece devam edecek. Bu konseptte bir yer düşünüyoruz.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.