Van Gölü'nün yeni canavarı
Doğu'nun çekim merkezi Van, teknoloji ve kapasite olarak Türkiye'nin en büyük feribotlarını inşa ediyor. Vanlı mühendislerin tasarladığı 50 vagonluk yeni araçlar, göl üzerindeki ticareti 5'e katlayacak
TİCARET 5'E KATLANACAK
Burada her biri 50 vagon taşıyan iki feribot inşa ediliyor. Feribotlar kapasite ve teknoloji açısından Türkiye'nin en büyüğü olma özelliğine sahip. Feribotlar sayesinde gemi başına 400 ton olan taşıma kapasitesi 2 bin tona çıkacak. Vanlılar'ın başarısı ülke sınırlarını da aşmış durumda. Benzer feribotlar Hazar Denizi'nde de üretilecek.
TURİZM UMUDU ARTIYOR
Kentin diğer umudu ise turizmde. Gündemde Akdamar efsanesinin adeta geri dönüşü var. Turizm, adanın dini ayinlere açılmasıyla boyut değiştirmiş. Şehirde çözüm süreciyle hız kazanan, farklı projeler de heyecan yaratıyor. Sadece Tekstilkent Projesi'nin 13 bin kişiye istihdam sağlaması planlanıyor. 350 milyon euroya mal olacak güneş enerjisi santraliyle Van, bu sektörde en yüksek kapasiteye sahip il olmayı hedefliyor.
FERİBOT UN ÖZELLİKLERİ
ŞEHRİN İNOVASYON KARNESİ
Faydalı model-Patent (2013): 12
Ar-Ge mühendisi: 29
Ar-Ge merkezi: 1
Ar-Ge projelerinin toplamı: 118
Üniversite ile çalışan KOBİ: 25
TÜBİTAK-KOBİ projeleri: 12
KOSGEB-KOBİ projeleri: 114
Avrupa Birliği projeleri: 148
25 yaş altı girişimci: 55
HAFTANIN FIRSATLARI
Bitez, ulusal pazara çıktı
Bitez Dondurma, 1995'te Ahmet, Mehmet ve Ramazan İhtiyar kardeşler tarafından kuruldu. Bodrum Marina, Turgutreis, Gündoğan ve İstanbul'da birer tane olmak üzere yedi şubesi bulunuyor. Franchise giriş bedeli olarak 20 yıllık sözleşme talep ediliyor.
Karadeniz revaçta
AVM'lerdeki Karadeniz mutfağı konseptindeki ilk restoranlardan biri olan Karlez, Sinoplu girişimci Kenan Aydın tarafından İstanbul Cevahir AVM'de açıldı. Yeni şubeler için öncelik İstanbul'daki AVM'lere verilecek. Ardından İstanbul dışında da şubeler açılacak.
Çöp şiş girişimci bekliyor
Çöpçü Gıda tarafından açılan restoranların sayısı 20'ye yaklaştı. Şirket, restoranlarını İstanbul'un konut ve işyeri nüfusunun yoğun olduğu ilçelere hızla yaymayı hedefliyor. İstanbul dışında ise Antalya, Elazığ, Balıkesir, İzmit, Ankara, Antalya ve Bursa'da restoranlar açacak. Çöpçü Gıda'nın sahibi Abdurrahman Yuvalı, "Franchise giriş bedeli dahil bir restoranın yatırım tutarı 300 bin TL civarında" diyor.
HAFTANIN İCADI
Makineler lazerle ameliyat edilecek
Türkiye 'deki KOBİ'ler geliştirdikleri teknolojiyle adından söz ettiriyor. Bu firmalardan biri de FiberLAST. Kendi lazer sistemini tasarlayıp geliştiren firma, Türkiye sanayisi için kritik cihazlar üretiyor. Lazerle markalama, etiketleme ve kesim gibi uygulamaları hayata geçiren şirket aynı zamanda Türkiye'nin ilk yerli lazer üretimini yapabilme özelliğine sahip. Geliştirilen teknoloji sayesinde milyon dolarlık makineleri lazerle ameliyat etmek mümkün.
Okullu tasarımcılar seramikte yarışıyor
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri'ne bağlı Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği tarafından Türkiye'de ilk kez düzenlenen Seramik Tasarım Yarışması'nda geri sayım başladı. Yarışmaya 300'e yakın başvuru yapıldı. Ödül kazananlar 26 Şubat'ta İstanbul TÜYAP'ta düzenlenecek Unicera Seramik, Banyo ve Mutfak Fuarı'nda açıklanacak.
EN SON HABERLER
- 1 THY mayısta 7,2 milyon yolcu taşıdı
- 2 Tarım ve Orman Bakanlığı 2024 hububat alım fiyatlarını duyurdu
- 3 Bakan Kacır: KKTC ile iş birliklerimize hız kesmeden devam edeceğiz
- 4 Türksat 6A, uzaya fırlatılmak üzere ABD'ye ulaştı
- 5 T.C. İSKENDERUN 2. SULH HUKUK MAHKEMESİNDEN / BAŞKANLIĞINDAN
- 6 Bankacılık sektörünün mevduatı azaldı
- 7 T.C. İSKENDERUN 3. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
- 8 SON DAKİKA: Bakan Şimşek: Rezervlerimiz ve makro finansal istikrarımız güçleniyor
- 9 Merkez Bankası rezervlerinde artış sürüyor
- 10 T.C. ANKARA 3. AİLE MAHKEMESİ