Pazar 23.02.2014 00:00

Halde 1.5 lira tezgahta 6 lira

Balık fiyatları, av sezonunda olmasına rağmen denizden tüketiciye ulaştırılıncaya kadar yaklaşık 5 kat artıyor. Fiyatlardaki bu farkın aracıların yüksek karından kaynaklandığı belirtiliyor.

Balık fiyatları, av sezonunda olmasına rağmen denizden tüketiciye ulaştırılıncaya kadar yaklaşık 5 kat artıyor. Fiyatlardaki bu farkın aracıların yüksek karından kaynaklandığı belirtiliyor.
İzmir ve civarında denizden çekilen balığın ilk yolculuğu, köy kooperatiflerine oluyor. Balıkçıların bağlı bulundukları köy kooperatiflerine getirdiği balıkların bir bölümü düzenlenecek mezat için ayrılırken, diğer kısmı ise İzmir Balık Hali'ne yollanıyor.
Urla'ya bağlı Özbek köyü de, haftanın 7 günü mezat yapılan balıkçı limanlarından biri. Günün öğle saatlerindeki mezata, ürünün fiyatı ve tazeliği nedeniyle vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor. Mezat için ayrılan 60 kilograma yakın balık, açık attırmada bir kaç dakikada tükeniyor.
İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Ahmet Yapıcı, balığın, avlanmasının ardından tüketiciye ulaşıncaya kadar yaptığı yolculukta, fiyatların türüne göre 5 katına kadar çıktığını söyledi.
Balıkçıların bir kasa balığı sattığı fiyatı, tüketicinin 1 kilogram için ödediği dönemler de olduğunu öne süren Yapıcı, sektörde parayı avcıların değil, aracıların kazandığını savundu.
Avcıların yaklaşık 12 kilogram gelen bir kasa sardalyayı ortalama 20 liradan, sarıkanat istavrit ise 80-100 liradan sattığını bildiren Yapıcı, "Halde yaklaşık 1,5 liradan satılan bir kilogram sardalyayı vatandaş tezgahta 5-6 liradan alıyor. Yine kilogramı yaklaşık 7-8 liradan satılan sarıkanat istavrit ve gopez ise tüketiciye 20- 25 liradan veriliyor. Balık hallerinde kasası dönemine göre ortalama 5 ile 10 lira arasında satılan hamsinin kilogram fiyatı da 5 liranın altında hiç düşmedi. Hamsinin tezgahlarda kilogramının 12 liradan satıldığı dönemler oluyor. Tezgahta vatandaşın 5 lira vererek aldığı 1 kilogram hamsinin parası ile halde 12 kilo geren bir kasa alınabiliyor. Bizde fiyatlar 5-6 yıldır aynı ama vatandaş balığı pahalıya tüketiyor. Bu da aracıların yüksek karından kaynaklanıyor" dedi.
Özbek Su Ürünleri Kooperatifi 2. Başkanı Turgut Koç da, üyelerin her sabah getirdikleri balıkların bir kısmını mezatta, kalanını da İzmir Balık Hali'ne sattıklarını dile getirdi. Kooperatife bağlı 45 üyelerinin bulunduğunu, üye olmayanlarla birlikte 75 civarında balıkçıya hizmet verdiklerini belirten Koç, tüketicilerin mezattan veya halden, piyasaya göre daha uygun fiyata balık alabildiğini bildirdi.
Köyde her gün saat 12.00'da mezat olduğunu ve yaz döneminde 100-150, kış döneminde nüfusun düşmesiyle 50-60 kilogram arasında balık satışı yaptıklarını ifade eden Koç, mezatta satışı yapılacak kısmın ayrıldıktan sonra kalan balığın da hale gönderildiğini kaydetti. Restoran ve gazinoların da balıklarını mezattan aldıklarını bildiren Koç, "Mezatta çok uygun fiyata satış yapılıyor. Hal üzerinden tüketiciye ulaşıncaya kadar fiyatlar yükseliyor. Tezgahtan balık almaktansa, 3-5 kişi bir araya gelip halden kasa olarak alırsa daha avantajlı" diye konuştu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.