Giriş Tarihi: 22.5.2014 10:07 Son Güncelleme: 22.5.2014 10:07

Üretiyoruz ama içirmiyorlar!

Türkiye’de tarımsal ürünler içinde en yüksek üretim değeri çiğ süte ait. Bu yıl 58’incisi kutlanan Dünya Süt Günü’nde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından 20 Mayıs’ta Ankara’da düzenlenen “Süt Üretim ve Tüketiminde Değer Zinciri” Konferansı’nda bu durum rakamlarla ortaya kondu.

İlknur Menlik - Sabah.com.tr
imenlik@comart.com.tr
Sütün tüm paydaşlarını bir araya getiren ender organizasyonlardan biri olan konferansta açıklanan verilere göre, çiğ süt üretimimiz son 10 yılda %107 oranında artarak, 18,2 milyon tona yükseldi. Bu artış, sütü, üretim değeri bakımından hayvansal ürünler arasında da ilk sıraya taşıyor. 2013 yılında toplam hayvansal ürün üretim değeri bir önceki yıla göre %2,1 artarak 40,5 milyar TL'ye yükselirken; süt üretim değeri %7,3 artışla 18,3 milyar TL olarak gerçekleşti.
Türkiye çiğ süt üretiminde elde ettiği üretim artışıyla, son 10 yılda, Çin'den sonra en yüksek performansı gösterdi. Üretimde 20. sırada iken, dünyanın dokuzuncu, 2015'te süt kotalarını kaldıracak olan AB'nin ise üçüncü büyük üreticisi konumuna yükseldi.
Başka sevindirici gelişmeler de yaşandı süt sektöründe; örneğin, geçen yıl sanayiye giden süt miktarı artarak 8 milyon tona ulaştı.
USK ve Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, konferanstaki konuşmasında, bu gelişmelerin süt ürünleri ihracatına da olumlu etkileri olduğunu söyledi. Çallı, süt ürünleri ihracatımızın 2013 yılında bir önceki yıla göre %23 oranında artarak 282 milyon dolara yükseldiğini kaydetti.
Ancak işin üretim ve ihracat boyutunda güzel gelişmeler yaşanırken ve üst sıralara çıkarken tüketimde dünya ortalamasının altında kalıyoruz; kişi başı yıllık süt tüketimimiz halen 30 litre civarında.
Harun Çallı bunun sebebini şu sözlerle açıklıyor: "Medyada akademik unvanlarıyla boy gösteren, ancak konunun uzmanı olmayan kimi isimlerin kayıt dışını teşvik eder nitelikte, beslenmede önemli yeri bulunan süt ve süt ürünlerine yönelik, bilimsel temelden yoksun iddia ve ithamları var. Bu kabul edilemez."
Tercümesi şu; "AB standartlarında süt üretiyoruz, dünyaya satıyoruz ama kendi insanınıza içiremiyoruz." Sebep? Sebebi bu akıl almaz iddiaların sahipleri tabii ki…
Bakan Eker de sütte bilgi kirliliğine dikkat çeken isimlerin başında geliyor. Eker; "Bilenler susuyor, bilmeyenler konuşuyor" diyor. Ancak Süt Üretim ve Tüketiminde Değer Zinciri Konferansı, bilenlerin konuştuğu bir platform oldu. Umarım bu tür platformlar artar ve artık bilenler daha fazla konuşur ya da bilenlerin doğruları anlatacakları bu tür platformların sayısı çoğalır. Çünkü 2023 yılı hedeflerimize ulaşmak için sağlıklı bir nesile ihtiyacımız olacak.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.